Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
20. 2. 2015,
9.28

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Joseph Blatter FIFA NZS Aleksander Čeferin Luis Figo Michael van Praag

Petek, 20. 2. 2015, 9.28

3 leta, 8 mesecev

Blatter je favorit, Čeferin se noče iti političnih iger

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nogometna zveza Slovenije (NZS) je v sredo dobila novega predsednika. To je (p)ostal Aleksander Čeferin, ki se še odloča o tem, katerega kandidata bo podprl za predsednika Mednarodne nogometne zveze.

Leto 2015 je leto pomembnih volitev v nogometnem svetu. Konec maja se bo v Zürichu odločalo o novem predsedniku Mednarodne nogometne zveze (FIFA), zdajšnji predsednik Joseph Blatter pa se bo spopadel s tremi tekmeci. Dva prihajata iz Evrope, eden pa z Bližnjega vzhoda. "Volitve bodo zanimive, je pa zadaj veliko političnega preigravanja. Evropa ima dva kandidata, Portugalca Figa in predsednika nizozemske zveze van Praaga, hkrati pa Anglija recimo podpira jordanskega princa. Situacija je nenavadna, ocenjujem pa, da bo zmagal Blatter," se Aleksander Čeferin nagiba k oceni, da bo Švicar ostal na prestolu največje športne organizacije, njegovi trije tekmeci pa ostali praznih rok.

Švicar bo letos dopolnil 79 let, njegove priljubljenosti v različnih članicah svetovne nogometne družine pa ni omajal niti sum v koruptivne dejavnosti. Ogromno prahu sta dvignila izbora za gostitelja svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022, za prvenstvo v Katarju pa sploh še ni jasno, kdaj bo sploh izvedeno. Po zadnjih podatkih, ki jih je razkrila ameriška športna revija Sports Illustrated, naj bi prvenstvo v bogati deželi potekalo novembra in decembra.

Nihče ni dal garancije, da bo šel do konca

Slovenija še ni javno izpostavila svojega favorita. "Počakali bomo še malo in videli, kdo bo ostal v tekmi. Zavestno nismo nobenega podpirali, saj se poskušamo iti čim manj političnih iger. To je visoka politika, v kateri se niti ne znajdem najbolje," je priznal predsednik NZS.

Na seznamu kandidatov se ob Blatterju pojavljajo legendarni portugalski nogometaš Luis Figo, predsednik krovne nizozemske zveze Michael van Praag in jordanski princ Ali Bin Al Hussein. Nekateri izmed njih so poskušali prepričati slovensko zvezo, da bi jim izrazila pisno podporo, a so se njihovi načrti izjalovili. "Za vsakega sem zahteval garancijo, da gre do konca. Nihče je ni dal, tako da bomo videli," razmišlja Čeferin, ki v domačih nogometnih krogih uživa ogromno podporo.

Sloveniji se splača, da ni proti nobenemu

Poraja se vprašanje, ali bi bilo zaradi določenih ugodnosti bolj smotrno vnaprej podpreti Blatterja, ki velja za velikega favorita, saj računa na ogromno glasov iz Afrike in Azije. Kako o tem razmišlja Čeferin?

"Obstajajo pravila, ki jih ne moreš obiti. Tudi če jih ne podpreš, ne morejo reči, da ti ne dajo denarja. So ti pa lahko bolj ali manj naklonjeni. Za Slovenijo se splača, da nismo v tem trenutku proti nobenemu, zato se za zdaj ne opredeljujemo. Govorili smo z Uefo in Fifo ter jima dejali, da se bomo odločili, ko se pač bomo. Kot mala zveza nočemo postati kolateralna škoda. Nočemo si privoščiti, da bi nekdo izkoristil našo podporo, nato odstopil, mi pa bi ostali brez kandidata," ostaja previden pred volitvami, ki bodo v Zürichu potekale 29. maja.

Tik pred zdajci sta kandidaturo umaknila Francoza David Ginola in Jerome Champagne.

Ne spreglejte