Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
15. 5. 2014,
17.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marko Šuler Eden Hazard Vincent Kompany

Četrtek, 15. 5. 2014, 17.49

7 let, 12 mesecev

Belgija ima nekaj, česar nimata niti Argentina in Brazilija

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Belgijske nogometne zvezdnike, po mnenju mnogih ene izmed tihih favoritov svetovnega prvenstva v Braziliji, Marko Šuler dobro pozna. Proti večini je že igral.

"Res je, da so Belgijci naredili velik korak naprej. O njihovi kakovosti se sicer govori že nekaj časa, a v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji so se nazadnje izkazali. Predvsem s prihodom Marca Wilmotsa se je marsikaj spremenilo na bolje. Belgijci so imeli vedno težave, kako združiti flamski in valonski del države, tudi v reprezentanci je bilo mogoče čutiti to težavo, a zdajšnjemu selektorju je očitno uspelo. Belgija je upravičeno med favoriti prvenstva," o Belgijcih pravi Marko Šuler, ki je bil član belgijskega Genta med letoma 2008 in 2012.

Belgija, ki bo v Braziliji v skupini H skupaj z Rusijo, Južno Korejo in Alžirijo, bo tudi po njegovem mnenju zagotovo prišla v drugi krog tekmovanja. "Preboj iz skupine res ne bi smel biti vprašljiv, potem se nikoli ne ve. Kljub njihovi nesporni kakovosti so Belgijci še vedno v prehodnem obdobju, ki gre lahko v eno ali drugo smer. Če bo kemija v ekipi v Braziliji prava, kar je za velika tekmovanja še kako pomembno, gredo lahko tudi do konca. V nasprotnem primeru se lahko zalomi," napoveduje branilec Maribora.

Ob prekinitvah je pokrival Fellainija

Ko je bil v Belgiji, je igral proti številnim nogometašem, ki so zdaj nosilci tamkajšnje izbrane vrste. "Takrat so počasi začeli odhajati v tujino, v najmočnejše lige. Zdaj v najboljših klubih na svetu igrajo pomembne vloge. Večino poznam, nekatere tudi osebno," razkriva Šuler.

"Na vsaki tekmi, ko smo igrali proti Standardu Liegu, sem ob prekinitvah pokrival Marouaneja Fellainija. Z njim sem imel ogromno težav. Je tip igralca, ki so zdaj v nogometu zelo iskani. Zna igrati, a je hkrati tudi zelo dobro fizično pripravljen. Tudi proti Romelu Lukaku sem igral. Ravno na tekmi proti nam je, ko je bil star vsega 15, 16 let, debitiral v prvi belgijski ligi in takoj dokazal, da gre za res vrhunskega nogometaša. Stevena Defourja, takrat je bil član Standarda, se prav tako dobro spomnim. Igral sem pravzaprav proti skorajda vsem in lahko potrdim, da gre za res vrhunske nogometaše," je še povedal nogometaš, ki je v dresu Slovenije zaigral tudi na prijateljski tekmi leta 2009 proti Belgiji, ki jo je takratna zasedba Matjaža Keka izgubila z 0:2.

Ko ima svoj dan, je Hazard neustavljiv

Od številnih belgijskih zvezdnikov, s katerimi je imel opravka, najbolj ceni najdražja. Nogometnega čarodeja londonskega Chelseaja Edena Hazarda, s ceno 45 milijonov evrov na nogometni tržnici, in branilca Manchester Cityja Vincenta Kompanyja, ki je vreden deset milijonov manj.

"Hazard je, ko ima svoj dan, neustavljiv. Ima hitrost, tehniko, moč. Ima vse. To sem dobro izkusil tudi na lastni koži, ko sem igral proti njemu. Res pa je, da je v njegovi igri še vedno preveč nihanj. Eno tekmo odigra vrhunsko, na drugi je slab. Njegova forma ni konstantna, tudi zato je imel v klubu v tej sezoni kar nekaj težav s trenerjem Josejem Mourinhom," o zlatem dečku belgijskega nogometa pravi Korošec.

S še večjim navdušenjem je govoril o drugem izmed posameznikov Belgije, ki ju je izpostavil. "Kompany je res tisti, ki drži vse niti obrambe v svojih rokah. Zadnja vrsta Belgije je vrhunska, on pa je njen pravi vodja. Tudi v klubu je podobno. Res vrhunski nogometaš, ki ni brez razloga tako cenjen, kot je," je visokoraslemu temnopoltemu branilcu laskal Šuler.

Na vsakem mestu dve izbiri

"Prednost Belgije je predvsem v tem, da ima na praktično vseh igralnih mestih vsaj dva vrhunska nogometaša. Začenši z vratarskim, na katerem je trenutno odlični Thibaut Courtois, in naprej. Zdi se mi, da tako razkošne konkurence za mesto v prvi enajsterici nimajo niti Argentina, Brazilija in preostale najmočnejše ekipe na svetu," je za konec povedal 31-letni nogometaš, ki se lahko pohvali z 39 nastopi v izbrani vrsti.

Ne spreglejte