Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
31. 1. 2013,
19.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

David Beckham Carlo Ancelotti Zlatan Ibrahimović PSG

Četrtek, 31. 1. 2013, 19.36

7 let, 12 mesecev

Beckham podpisal za pet mesecev: ponižno v PSG, igral bo zastonj

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zadnji dan letošnjega januarskega prestopnega roka bo, če ne bo večjih presenečenj, pripadel Davidu Beckhamu. Kot ničkolikokrat doslej bo zasenčil vse. Tokrat s podpisom s pariškim PSG.

Čeprav je star že 37 let in daleč od najboljših nogometnih let, je še vedno magnet za številne navijače vsepovsod po svetu. Skozi dve desetletji igranja na najvišji ravni je s stasom, pa tudi z obnašanjem, ki je bilo vselej vzorno in nič kaj vzvišeno, pridobil na milijone oboževalcev po vsem svetu. Nič drugače ne bo niti v Parizu. Tudi zaradi poteze, ki v profesionalnem športu ni prav pogosta. Za petmesečno pogodbo s PSG, ki jo je podpisal, namreč ne bo prejel niti evra. Ves denar, ki bi ga moral dobiti (o znesku sicer ni želel govoriti, a naj bi šlo z 150.000 evrov tedenske plače), bo namreč šel v dobrodelne namene. Za eno izmed tamkajšnjih dobrodelnih otroških ustav. Res je, da zaradi tega še zdaleč ne bo životaril, a vseeno poteza, vredna vsega spoštovanja. Predstavnikov sedme sile z vsega sveta je na četrtkovi predstavitveni novinarski konferenci kar mrgolelo, da je kljub zvezdniškemu statusu, kot ga v svetu športa premore le redko kdo, še vedno trdno na realnih tleh, pa je potrdil tudi z majhno, a zgovorno potezo, ko je sredi novinarske konference povezovalca opozoril, da v ozadju sedi ženska, ki je že ničkolikokrat dvignila roko, a so jo nenamerno spregledali. David Beckham, kakršnega poznamo. Debelo uro je brez kakršnegakoli obotavljanja odgovarjal na vsa možna vprašanja, vselej z nasmehom na obrazu. Kaj vse je povedal?

V PSG zato, ker se ustvarja nekaj velikega

Najprej seveda odgovor na vprašanje, zakaj se je odločil za prihod v Pariz. ''PSG sem izbral zato, ker sem navdušen nad visokimi cilji, ki jih ima ta klub. Želim biti del nečesa, kar bo v prihodnosti zelo veliko. To je klub, ki bo imel v naslednjih desetih, petnajstih, pa tudi dvajsetih letih veliko uspehov in bo med najboljšimi na svetu. Seveda ne govorim o tem, da bom toliko časa tukaj, a že to, da sem del nečesa, kar se ustvarja, me veseli. O Parizu kot mestu pa seveda nima smisla razglabljati. Gre za zelo vznemirljivo mesto. Življenja v Parizu se že veselim,'' je David Beckham pojasnil, zakaj se je odločil za prihod v francosko prestolnico, in še dodal: ''Ponudbo PSG sem imel na mizi že pred letom in pol, a takrat sem se odločil, da ostanem pri Los Angeles Galaxyju, saj sem imel občutek, da v ZDA še nisem naredil vsega, kar bi moral.''

Anglijo zavrnil zaradi Man Utd

Na mizi je imel ponudbe z vsega sveta, še največ pa jih je bilo iz Anglije, a se za povratek v tamkajšnjo premier ligo ni odločil. ''V Angliji bi igral zgolj za Manchester United, za katerikoli drug klub ne bom. Tako sem se odločil že pred časom, za to odločitvijo še vedno stojim. Počaščen sem, da sem prejel kar nekaj ponudb iz vrst angleških klubov, a žal jih nisem mogel sprejeti,'' je povedal nekdanji zvezdnik Manchestra Uniteda, ki je na Old Traffordu igral od leta 1993 do 2003. Poleg otoških je bilo na njegovi mizi še kopica klubov z vsega sveta. Tudi iz Avstralije, ZDA, Azije … ''Star sem 37 let, imel pa sem celo največ ponudb, kot sem jih imel kdajkoli doslej. Zato sem seveda zelo ponosen,'' je odgovoril.

Na debi bo še nekaj časa čakal

Za PSG bi lahko igral že na naslednji tekmi, a je realen in se zaveda, da bo moral na debi v dresu novega kluba počakati še nekaj časa. ''Sem dobro pripravljen, treniral sem z londonskim Arsenalom, a seveda še ne bom mogel konkurirati za naslednje tekme. Zdaj se bom pošteno pripravil in čez nekaj tednov bom povsem nared,'' je bil iskren in nekaj besed namenil še pričakovanjem, ki jih bo imel na Parku princev v Parizu. ''Ne pričakujem, da bom v začetni enajsterici. Nikoli ni bilo tako, nikoli se nisem imel za kaj več. Dobro se zavedam, da se bom moral še kako potruditi, da pridem do priložnosti za igro. Dal bom vse od sebe, tako kot sem dajal vedno, potem pa bo trener odločil, ali je to dovolj. Če bom sedel na klopi, bom to sprejel povsem normalno. Nikoli nisem delal težav, tudi tokrat jih ne bom,'' je povsem v svojem slogu razlagal izkušeni angleški vezist.

Ibrahimović je večji, zato bo imel prednost

Nekaj besed je namenil še glavnima akterjema, ki ga bosta pričakala v garderobi PSG. Prvi je trener Carlo Ancelotti, s katerim je pred leti kratek čas sodeloval že pri Milanu. ''Carlo je odličen trener, nanj imam lepe spomine. Sodi med najboljše trenerje na svetu. Veselim se sodelovanja z njim,'' so bile besede, ki jih je namenil izkušenemu italijanskemu trenerju. Drugi je seveda Zlatan Ibrahimović, kontroverzni švedski napadalec, ki je z naskokom prvi zvezdnik in tudi strelec PSG. ''Gre za odličnega nogometaša, veselim se igranja z njim. Ko je bil mlad, sem se z njim nekajkrat pomeril v dresu Anglije, ko je on igral za Švedsko. Že takrat sem govoril, da lahko postane med najboljšimi na svetu, zdaj se je to zgodilo. Je poseben igralec s karakterjem, ki ga vsaka ekipa potrebuje. Občudujem ga. Kdo bo izvajal proste strele? Verjetno bo imel prednost on, saj je trenutno večji igralec, seveda pa se ne bi pritoževal, če bi kdaj kakega izmed prostih strelov izvajal tudi jaz,'' se je z vlogo, ki jo bo imel pri PSG, najverjetneje že pred časom sprijaznil Beckham.

Ni nujno, da bo v Parizu končal

Za konec je novopečeni zvezdnik PSG, ki bo v Parizu na hrbtu nosil številko 32, odgovoril še na pričakovano vprašanje, ali je pogodba s PSG zadnja, ki jo je podpisal v svoji res bogati nogometni karieri. ''Ne vem, na to vprašanje težko odgovorim. Že vrsto let vsi špekulirajo o tem, da bom prenehal z igranjem nogometa, jaz pa še kar naprej igram in podpisujem nove pogodbe. Trenutno se počutim odlično. Bomo videli, kako bo po koncu sezone. Sam si želim še naprej igrati. Nikoli nisem razmišljal o denarju, mislim le na igro in nogomet, v katerem uživam. Dokler bo tako in se bom počutil dobro, ne bom prenehal igrati. Želim si igrati v velikih klubih, z velikimi igralci. Srečen sem, ker mi je to doslej uspevalo. Kako bo v prihodnosti, me boste morali vprašati po koncu sezone. Če bom še lahko igral, se pa zagotovo ne bom poslovil. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost,'' je še povedal nekdanji član Manchestra Uniteda, Reala Madrida, Los Angeles Galaxyja in tudi Milana.

Ne spreglejte