Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 6. 2015,
23.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Barcelona Juventus liga prvakov liga prvakov finale

Sobota, 6. 6. 2015, 23.17

8 let

Barcelona je ponovila trojček iz leta 2009, ko jo je še vodil Pep Guardiola (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Barcelona je ponovila trojček iz leta 2009, ko jo je še vodil Pep Guardiola, s tem pa je postala prvi klub v zgodovini, ki je dvakrat osvojila vse pomembne lovorike v sezoni.

Nogometaši Barcelone so petič postali zmagovalci lige prvakov. V današnjem finalu v Berlinu so Katalonci premagali Juventus s 3:1 (1:0). Prvi gol je v četrti minuti dosegel Ivan Rakitić, v 55. minuti je izenačil Alvaro Morata, v 68. je zadel Luis Suarez, v sodniškem dodatku pa še Neymar.

Barcelona je ponovila trojček iz leta 2009, ko jo je še vodil Pep Guardiola, s tem pa je postala prvi klub v zgodovini, ki je dvakrat osvojila vse pomembne lovorike v sezoni (ligo prvakov, državno prvenstvo in pokal). Od v zadnje čase zastrašujočega napadalnega trojčka Lionel Messi - Luis Suarez - Neymar se tokrat med strelce ni vpisal le Argentinec, ki tako ni postavil še enega mejnika: da bi se veselil zadetka v treh finalih lige prvakov po vrsti.

Se je pa v zgodovino zapisal Xavi, ki je tekmo začel na klopi za rezerviste, ko je v 78. minuti kapetanski trak prevzel od Andresa Inieste pa je ob svoje ime zapisal 151. nastop v ligi prvakov, s čimer je zdaj sam na prvem mestu, en nastop manj ima vratar Reala Iker Casillas.

Barcelona na odmor z minimalno prednostjo +1

Številni so pričakovali, da bodo Katalonci od prvega sodniškega žvižga napadali gol stare dame, a se je ta postavila visoko na tekmečevo polovico, že v prvi minuti pa prišla do prvega strela, toda Carlos Tevez je meril previsoko. Nato je Barcelona vzpostavila red na zelenici razprodanega olimpijskega stadiona v Berlinu in izkoristila že prvo priložnost.

Jordi Alba je na levi strani našel Neymarja, ki si ni najbolje zaustavil žoge, a jo je podal do Andresa Inieste, ta pa je lepo zaposlil Ivana Rakitića, lani najboljšega igralca finala evropske lige, v katerem je takrat njegova Sevilla premagala Benfico. Hrvat je meril natančno za svoj drugi gol v ligi prvakov.

V osmi minuti je Alvaro Morata po desni strani švignil mimo Javierja Mascherana, ga vrgel iz ritma in podal na rob kazenskega prostora do Artura Vidala, ki pa je bil premalo natančen. Že nekaj trenutkov kasneje je Barca bila na Juventusovi strani. Neymar je močno streljal, vendar žogo za las poslal čez gol. V 13. minuti so imeli Španci še lepšo priložnost za še višje vodstvo. Lionel Messi je z desne strani podal do Danija Alvesa, ki je dobro streljal, veselje pa mu je z dobro obrambo preprečil Gianlugi Buffon.

Juventus je zaigral nekoliko pogumneje, v 24. minuti pa je do novega strela prišel Morata, ki je meril mimo leve vratnice. Tri minute kasneje je na drugi strani sprožil Neymar, Buffon pa je bil na pravem mestu. Luis Suarez se je šest minut pred odhodom na odmor odločil za nepričakovan strel, žoga pa je zletela za las mimo, nekaj trenutkov kasneje pa je novo akcijo Barce zaključil Neymar, Buffon je žogo odbil v kot.

V drugem polčasu je zadišalo po preobratu

Drugi polčas je bolje začela Barcelona. Juventus je imel v 48. minuti kot, žogo so dobili Katalonci, ki so krenili v hiter protinapad, ki ga je zaključil Suarez, Buffon pa je bil pripravljen. Minuto kasneje je Urugvajec poizkusil še enkrat, tokrat mimo gola. V 51. minuti sta kombinirala Suarez in Messi, Argentinec pa je žogo poslal čez gol.

V 55. minuti je stari dami le uspelo zatresti katalonsko mrežo. Tevezev strel je Marc-Andre ter Stegen z odlično obrambo odbil, pri odbiti žogi pa je bil prvi Morata, ki takšne priložnosti ni zapravil.

Italijanom je gol dal novih moči. Barcelona nikakor ni našla protiorožja za Juventusov pritisk, ki pa si resnejše priložnosti ni priigral. V 68. minuti je stvari v svoje noge prevzel štirikratni najboljši igralec sveta Messi, preigraval Italijane, sprožil z roba kazenskega prostora, Buffon pa se je izkazal z obrambo. Toda do odbite žoge je prišel Suarez in jo poslal v gol. V 71. minuti se je Neymar za nekaj trenutkov veselil gola, toda sodniki so ga zaradi igre z roko razveljavili.

Juventus je na vse moči preusmeril v še zadnje napade, ki niso obrodili sadov. V sodniškem dodatku pa je Neymar dokončno zapečatil usodo Italijanov in veselje - prvo po letu 2011 in tretje v zadnjih devetih letih - se je začelo.

Ne spreglejte