Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 6. 2015,
11.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Joseph Blatter FIFA odstop korupcija

Sreda, 3. 6. 2015, 11.52

8 let

Ameriško tožilstvo: Fifa je skorumpirana do najvišjih ravni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napovedan odstop Seppa Blatterja s čela krovne svetovne nogometne organizacije sproža večinoma pozitivne odzive.

Ameriška zvezna državna tožilka Loretta Lynch je v intervjuju za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, ki je bil opravljen še pred Blatterjevo odločitvijo o nepreklicnem odstopu, povedala, da je "Fifa skorumpirana do najvišjih ravni".

Je FBI preiskavo razširil tudi na Blatterja?

Čeprav Blatter v svojem poslovilnem nastopu razlogov za odstop ni jasno navedel, pa so ameriški mediji takoj po odločitvi 79-letnega Švicarja poročali, da je ameriški zvezni preiskovalni urad FBI preiskavo največjega korupcijskega škandala v zgodovini organizacije razširil tudi na Blatterja.

Ni še jasno, kakšen status ima Blatter v preiskavi, saj iz FBI niso uradno potrdili, da je Švicar med osumljenci za nečedne posle sprejemanja podkupnin, hudodelskega združevanja, finančnih malverzacij in pranja denarja, za katere so ameriški preiskovalni organi že vložili obtožnice proti 14 visokim nogometnim funkcionarjem.

Še pred Blatterjevo odločitvijo je z ameriško zvezno državno tožilko Lynchevo intervju opravil nemški FAZ. Tožilka ni želela odgovoriti na neposredni vprašanji, ali je Blatter med osumljenimi in ali bodo tudi proti njemu vložili obtožnico.

"Podkupovanje je vedno potekalo po enakem vzorcu"

"V tem trenutku o tem vprašanju ne morem povedati nič konkretnega. Seveda pa je treba vedeti, da je Fifa skorumpirana do najvišjih ravni. Obtožili smo 14 ljudi, med njimi visoke uslužbence, najvišje predstavnike zvez in člane Fifinega izvršilnega odbora. Tisto, kar smo ugotovili med preiskavo, je še zlasti skrb vzbujajoče. Vsakič, ko je Fifa po notranji preiskavi sama odstranila skorumpirane uslužbence, so njihov položaj zasedli ljudje, ki so nadaljevali sporno delovanje. Svoj položaj so videli kot priložnost za sprejemanje podkupnin. Podkupovanje je vedno potekalo po enakem vzorcu," je bila jasna Lyncheva.

Ne spreglejte