Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2018,
15.20

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

EP2024 Turčija Nemčija evropsko prvenstvo

Četrtek, 27. 9. 2018, 15.20

5 let, 6 mesecev

EP 2024

Aleksander Čeferin je razglasil gostiteljico EP 2024

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
uefa ep 2024 | Evropsko prvenstvo v nogometu bo leta 2024 gostila Nemčija. Gostiteljico je razglasil Aleksander Čeferin. | Foto Reuters

Evropsko prvenstvo v nogometu bo leta 2024 gostila Nemčija. Gostiteljico je razglasil Aleksander Čeferin.

Foto: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) je sporočila ime gostiteljice nogometnega evropskega prvenstva leta 2024. Evropsko nogometno prvenstvo bo gostila največja poraženka zadnjega SP Nemčija, ki je sploh prvič v zgodovini izpadla že po skupinskem delu. Nemci so na glasovanju prejeli več glasov od druge kandidatke Turčije.

O gostiteljici je v Švici odločal Uefin izvršni odbor. "Za gostiteljstvo evropskega prvenstva sta se borili dve zelo nogometni državi, a na žalost ga lahko gosti le ena država. In to bo Nemčija. Procedura je potekala transparentno, glasovanje je bilo demokratično. Vsaka demokratična odločitev je pravilna odločitev, tako da lahko rečem le, da se že veseli fantastičnega evropskega prvenstva leta 2024," je ob razglasitvi gostiteljice dejal predsednik Uefe Aleksander Čeferin

Turki še četrtič ostali praznih rok

Turkom pri kandidaturi ni uspelo niti četrtič, kandidirali so že za evropsko prvenstvo 2008, 2012 in 2016.

Glasovanje je sledilo 15-minutnima predstavitvama obeh kandidatur, odločalo pa je tudi poročilo Uefe o kandidaturah, ki je malenkost boljšo oceno namenilo nemški kandidaturi. Pri vsem skupaj je svojo vlogo odigrala tudi kampanja, ki je kot razlog za skrbi glede turške kandidature videla tudi v politiki Turčije in spoštovanju človekovih pravic.

Uefa je sicer mnenje o kandidatkah podala že v v petek objavljenem poročilu, ki se posveča viziji kandidatk, varnosti, finančnim okvirjem, infrastrukturi ter političnim, socialnim in okoljskim vidikom. V tem so se kazale očitne razlike med kandidatkama glede tradicije prirejanja velikih športnih tekmovanj in prvenstev, razvitosti infrastrukture in stopnje navijaške kulture.

Zadnjič SP 2006, EP 1988

Nemci so zadnje večje nogometno prvenstvo gostili leta 2006, ko je tam potekalo svetovno prvenstvo. Nemci so končali na tretjem mestu, svojega zadnjega naslova svetovnih prvakov so se veselili Italijani. Nemčija, takrat še Zahodna Nemčija, je evropsko prvenstvo sicer gostila leta 1988.

Pestro poletje

EP bo junija in julija 2024, natančne termine bodo še sporočili. Na njem bo 24 reprezentanc igralo 51 tekem, na voljo pa bo približno 2,8 milijona vstopnic.

VAR Sodnik SP 2018
Sportal Konec vprašanj, VAR prihodnje leto tudi v ligi prvakov

Tudi tam pa bodo verjetno uporabili tehnologijo VAR za pomoč sodnikom. Uefa je namreč danes potrdila, da bodo VAR uporabili tudi na EP 2020, prav tako pa tudi prvič v ligi prvakov v sezoni 2019/20. VAR se bo uporabljal v ligi prvakov v zadnjem krogu kvalifikacij ter skupinskem delu in izločilnih bojih, od sezone 2020/21 pa tudi v izločilnih bojih evropske lige in na finalnem turnirju novoustanovljene lige narodov.

Štiriindvajset reprezentanc se bo za lovoriko potegovalo v desetih različnih mestih. | Foto: Reuters Štiriindvajset reprezentanc se bo za lovoriko potegovalo v desetih različnih mestih. Foto: Reuters

Tekme bodo v Berlinu, Düsseldorfu, Kölnu, Frankfurtu, Gelsenkirchnu, Hamburgu, Münchnu, Dortmundu, Leipzigu in Stuttgartu. "Smo zelo gostoljubni in odprti in to bi radi pokazali. Predvsem pa smo Nemci ljudje, ki bi radi z vsemi poskrbeli za veliko zabavo," je dejal ambasador nemške kandidature Philipp Lahm, predsednik nemške zveze Reinhard Grindel pa je dodal: "Vemo, kaj pomeni gostiti EP. Vesel sem, da smo z našim konceptom prepričali. To je dober dan za poklicni in amaterski nogomet v Nemčiji. Hvala za zaupanje, naredili bomo vse, da to upravičimo."

Dozdajšnji gostitelji EP:

1960 - Francija
1964 - Španija
1968 - Italija
1972 - Belgija
1976 - Jugoslavija
1980 - Italija
1984 - Francija
1988 - Zahodna Nemčija
1992 - Švedska
1996 - Anglija
2000 - Belgija in Nizozemska
2004 - Portugalska
2008 - Avstrija in Švica
2012 - Poljska in Ukrajina
2016 - Francija
2020 - Vseevropsko prvenstvo (gostilo ga bo 12 evropskih mest, finale bo v Londonu)
2024 - Nemčija
 

Preberite še:

Luka Modrić
Sportal Slovenci nagradili Modrića z maksimalnim številom točk
Cristiano Ronaldo
Sportal Ronaldo dočakal kazen za rdeči karton

 

 

Ne spreglejte