SiolNET. Sportal Naj planinska koča
5,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žalost na pogorišču Kocbekovega doma na Korošici #foto

5,78

termometer

Kocbekov dom požar
Foto: Beno Karner

V petek zvečer je požar popolnoma uničil Kocbekov dom na Korošici. Kot smo že poročali, je bil najverjetnejši razlog zanj neprevidnost oziroma zmota obiskovalke zimske sobe, od koder se je ogenj razširil na celoten dom. Gmotne škode je za okoli 300 tisoč evrov, smrtnih žrtev k sreči ni bilo. Kakšni bodo nadaljnji koraki?

Foto: GRS Celje Foto: GRS Celje Čeprav v požaru na srečo ni bilo smrtnih žrtev, je stanje zelo tragično.

Kocbekov dom (1803 m), ki je bil letos tudi med kandidati za naziv Naj planinska koča, so prizadevni planinci iz PD Celje Matica zadnjih deset let postopoma obnavljali. Letos so končali tudi obnovo sanitarij, na streho pa so namestili manjšo sončno elektrarno. Novosti naj bi uradno odprtje doživele prihodnjo pomlad, a zdaj iz tega ne bo nič. Dom so v noči na soboto požrli ognjeni zublji, nastalo je za približno 300 tisoč evrov gmotne škode.

Predsednik društva PD Celje Matica: Dom bomo postavili na novo

Kot nam je povedal predsednik Planinskega društva Celje Matica Mirko Doberšek, bodo o nadaljnjih korakih glede obnove in zbiranja sredstev zanjo odločali na današnji seji upravnega odbora društva, več informacij pa bo znanih v prihodnjih dneh.

"Z gotovostjo lahko povem le to, da bomo Kocbekov dom obnovili oziroma postavili na novo," je napovedal Doberšek.

Kocbekov dom požar Foto: Beno Karner

Spomnimo: Kocbekov dom, poimenovan po Franu Kocbeku, pobudniku in organizatorju slovenskega planinstva v Kamniško-Savinjskih Alpah, je bil v času izbruha požara zaprt, odprta je bila le zimska soba, kamor se planinci lahko zatečejo tudi zunaj poletne planinske sezone.

V petek zvečer je v njej zatočišče našla 41-letna Poljakinja z dvema otrokoma. Ta je glede na poročilo policije petrolej zamenjala za vodo, to pa poskušala prekuhati na plinskem kuhalniku. V izbruhu požara, ki se je hitro razširil na celoten objekt, je bila ženska lažje opečena, eden od sinov pa se je poškodoval pri teku iz objekta. Vse tri so prepeljali na zdravljenje v UKC v Ljubljani.

Kocbekov dom požar Foto: Beno Karner

Oskrbnica doma Mojca Perbil je ravno v petek dopoldne dom zapustila, zadovoljna z opravljenim delom v poletni sezoni, kot pa je povedala za spletni portal kamnik.info, je le nekaj dni pred nesrečnim dogodkom sanjala o požaru, gasilcih in helikopterju. Gasilci iz Kamnika in Luč so tudi v petek zvečer na Korošico prileteli s helikopterjem.

Žalostna podoba Kocbekovega doma #foto

Kocbekov dom požar Foto: Beno Karner

Kocbekov dom požar Foto: Beno Karner

Kocbekov dom požar Foto: Beno Karner

Kocbekov dom požar Foto: Beno Karner

Kocbekov dom požar Foto: Beno Karner

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 43
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin