Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2017,
19.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

planinska koča pohodništvo

Četrtek, 10. 8. 2017, 19.28

6 let, 7 mesecev

Velik obisk gora in planinskih koč

Uspešno poletje: planinci v kočah znova odpirajo denarnice, vedno več je tudi tujcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Pohodnik na Hudournik pohodništvo | Foto Jošt Gantar, vir: www.slovenia.info

Foto: Jošt Gantar, vir: www.slovenia.info

Obisk planinskih koč in slovenskih gora je že pred vrhuncem planinske sezone, ki ga pričakujemo do sredine septembra, odličen. Celo med boljšimi v zadnjih desetih letih, več je tudi tujcev, ki so tudi v gorah boljši potrošniki, ugotavljajo na Planinski zvezi Slovenije. Se bližamo celo rekordu?

Dušan Prašnikar iz Gospodarske komisije pri Planinski zvezi Slovenije. | Foto: Manca Čujež Dušan Prašnikar iz Gospodarske komisije pri Planinski zvezi Slovenije. Foto: Manca Čujež Odlično, a ne na ravni rekordne sezone leta 2011

Prva polovica planinske sezone je v slovenskih planinskih kočah med boljšimi v zadnjih desetih letih, so sporočili s Planinske zveze Slovenije. Ni pa na ravni rekordne iz leta 2011, ocenjujejo planinska društva, kjer se za oceno obiska naslanjajo na povprečen obisk zadnjih petih let.

"Na podlagi tega oskrbniki ocenijo, ali beležijo porast ali padec obiska, prometa in nočitev," je razložil Dušan Prašnikar iz Gospodarske komisije pri PZS.

Vpisne knjige, kamor se planinci lahko vpisujejo v kočah in na vrhovih, namreč ne predstavljajo relevantnega podatka, saj se vanje vpiše manj kot tretjina gostov.

Slovenske gore letno obišče 1,5 milijona ljudi

"Če zelo pavšalno vzamem povprečje pri cca sedem tisoč, je skupna številka ljudi, ki na letni ravni obišče planinske koče, verjetno več kot milijon oseb. Tudi na splošno se ocenjuje, da slovenske gore letno obišče cca 1,5 milijona obiskovalcev. Koliko ljudi je obiskalo koče do sredine sezone, pa je spet zgolj ugibanje," so nam sporočili s PZS.

Slovenske gore na leto obišče več kot milijon ljudi. | Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info) Slovenske gore na leto obišče več kot milijon ljudi. Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Več planincev in večja potrošnja

Večja obisk in promet v planinskih kočah kažeta na dvoje. Da slovenske gore obišče vedno več tujcev, ki so običajno boljši potrošniki kot domači gostje, ali pa da se planincem znova odvezujejo denarnice.

To se kaže tudi v tem, da si glikogenskih zalog ne polnijo samo s hrano iz domačega hladilnika oziroma nahrbtnika, ampak se vse raje podkrepijo tudi s hrano, ki jo pripravijo v planinskih kočah.

Največ nočitev ustvarijo na Kredarici. | Foto: Manca Čujež Največ nočitev ustvarijo na Kredarici. Foto: Manca Čujež

V Triglavskem domu na Kredarici je največ postelj. V 30 sobah je 141 postelj, v osmih prostorih s skupnimi ležišči pa 200. | Foto: V Triglavskem domu na Kredarici je največ postelj. V 30 sobah je 141 postelj, v osmih prostorih s skupnimi ležišči pa 200.

Največ nočitev na Kredarici

Določeno sliko o obisku gora si je mogoče ustvariti tudi na podlagi bruto številke obiska oz. prenočitev. "Glede števila nočitev je daleč najbolj obiskan Triglavski dom na Kredarici, ki ima tudi največ postelj," je povedal Prašnikar. Tudi na splošno največ nočitev ustvarijo planinske koče okoli Triglava. "Ocenjujem, da približno deset koč okoli Triglava z največ nočitvami beleži skoraj polovico vseh nočitev planinskih koč v Sloveniji."

Kako se oskrbniki spopadajo s povečanim obiskom?

Dom na Planiki: Za zdaj smo obisku kos, kaj še bo, bomo videli

Ena izmed njih je tudi Dom na Planiki, kjer tako kot v večini slovenskih koč opažajo porast obiska, tudi tujih obiskovalcev je vedno več.

Oskrbnica Sonja Cuznar pravi, da so jih letos med drugim obiskali Francozi in Nizozemci, gostili so tudi Nemce, Belgijce, celo Tajvance, prihajajo tudi Izraelci … "Za zdaj smo številu gostov kos, tudi zaloge vode imamo še dovolj, a nikoli ne veš, kaj vse se lahko zgodi do sredine septembra, ko se bo obisk gora in planinskih koč umiril. Tudi sanitarijam, ki so v visokogorju večkrat težava, so za zdaj še kos, pravi Sonja. "Več delamo, pa gre," se ji smeji. Planincem, ki računajo na nočitev v Planiki, priporoča rezervacijo. Ta je skoraj že obvezna. Za dneve okrog Marijinega vnebovzetja so njihove kapacitete že skoraj povsem zasedene.

 

A post shared by Matic Gobec (@maticgobec) on

40 odstotkov nočitev ustvarijo planinci iz tujine

Kot rečeno, je v slovenskih gorah tudi vedno več tujih planincev. V preteklem desetletju je delež tujcev, ki prespijo v planinskih kočah, predstavljal tretjino prenočevalcev, v zadnjih treh letih pa se približuje 40 odstotkom," ocenjuje Prašnikar, ki predvideva, da je vse večji delež tujcev zelo verjetno posledica vse večjega števila tujih gostov v Sloveniji.

"In glede na to, da se Slovenija promovira s sloganom zelena, aktivna, zdrava, je obisk gora in hribov tudi posledica tega nagovarjanja. Dejstvo je, da je Slovenija lepa in zanimiva in da jo določene države odkrivajo šele zdaj, svoje pa prispeva tudi varnost v tem delu Evrope."

"Trganke" gredo za med

Zanimanje za obisk gora se po Prašnikarjevih besedah kaže tudi po povpraševanju na Turistično-informativnih centrih (TIC),  kjer menda kar naprej zmanjkuje t. i. trgank o planinskih kočah (gre za listič formata A3 z osnovnimi informacijami o planinskih kočah in časovnicah). Največ zanimanja je za "trganke" z območja Julijskih Alp, ki v TIC poidejo v trenutku, so nam potrdili tudi v TD Mojstrana.  

Trganke z osnovnimi informacijami o gorski verigi in planinskih kočah so v turističnih centrih kot vroče žemljice. | Foto: Trganke z osnovnimi informacijami o gorski verigi in planinskih kočah so v turističnih centrih kot vroče žemljice.

Ponekod zmanjkuje vode

Dobro je vedeti tudi to, da zaradi sušnega poletja in mile zime z malo snega in manjšo količino padavin v nekaterih planinskih kočah v visokogorju primanjkuje vode.

Posledično je manj vode tudi na izvirih oz. v rezervoarjih, zmanjšan pa je tudi pretok v kočah, v skrajnih primerih so koče celo brez vode za umivanje, je izpostavil Prašnikar, ki planince poziva k večji strpnosti.

Najbolj obiskane planinske koče v Sloveniji

Uršlja gora (na desni strani je cerkev sv. Uršule) spada med bolj obiskane v Sloveniji. | Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info) Uršlja gora (na desni strani je cerkev sv. Uršule) spada med bolj obiskane v Sloveniji. Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info)

Tudi ocena obiska v posamezni planinski koči je zelo raznolika, okvirno pa velja, da najmanjše planinske koče obišče dobrih tisoč obiskovalcev letno, najbolj obiskane pa tudi čez 30 tisoč ljudi.

Po podatkih s PZS prerez celotnega leta kaže, da so med najbolj obiskanimi slovenskimi kočami nekatere sredogorske koče, npr. Dom na Uršlji gori, Planinski dom na Mrzlici, Ruška koča na Arehu ...
 

Ne spreglejte