SiolNET. Sportal Naj planinska koča
4,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Življenje z gorami (3.) - Cena Razingar

Cena Razingar, Slovenec, ki je košček gorskega raja ustvaril kar pred domačo hišo #video

4,20

termometer

Cena Razingar, rezbar in slikar iz vasi Planina pod Golico, je pred skoraj 40 leti pred domačo hišo začel snovati pravo malo gorsko kraljevstvo. Mojstrovino, ki je resnično paša za oči in se razprostira na 40 kvadratnih metrih ter vsebuje okrog 80 planinskih koč in cerkva, je poimenoval Alpe v malem. Čeprav se zbirka že zdaj zdi popolna, pa njen avtor zagotavlja, da še ni končana. Idej in zagona mu namreč še ni zmanjkalo.

Cena Razingar pred domačo hišo v vasi Planina pod Golico že skoraj 40 let gradi Alpe v malem. Vsi vrhovi in planinski objekti so njegovo delo. Cena Razingar pred domačo hišo v vasi Planina pod Golico že skoraj 40 let gradi Alpe v malem. Vsi vrhovi in planinski objekti so njegovo delo. Foto: Siol.net

Oblikovanje miniaturne različice Alp se je začelo kmalu zatem, ko se je Cena Razingar vselil v hišo, pred katero danes poglede priteguje impresiven skalnjak z gorskim cvetjem, prepričljivimi silhuetami prepoznavnih alpskih vršacev, posejan s planinskimi kočami in prepreden z gorskimi cestami.

Na Siol.net skupaj s Planinsko zvezo Slovenije že peto leto zapored izbiramo najljubšo slovensko planinsko kočo. Tudi letos bomo z vašo pomočjo izbrali najboljšo kočo v visokogorju in najboljšo v nižjih legah. Med sodelujoče v glasovanju bomo vsak teden razdelili vrsto praktičnih nagrad, ob koncu izbora pa še glavno nagrado: turo z gorskim vodnikom po vašem lastnem izboru. Vabljeni h glasovanju!
Dom na Kofcah Sportal Izbor za naj planinsko kočo 2019 je končan, zmagovalki sta ...

"Že od malega sem se rad igral z materiali, kar naprej sem nosil skale in jih oblikoval. Tudi pred našo hišo je bila skala in porodila se mi je ideja, da bi jo oblikoval v Triglav. Nekaj let je Triglav sameval, nato pa sem začel dodajati gore in hiške. Danes se razprostirajo na približno 40 kvadratnih metrih površine," nam je pripovedoval Razingar, ki smo ga obiskali povsem po naključju – na poti z Golice, kjer smo snemali prispevek o Katarini Zrnič, oskrbnici Koče na Golici.

anže kopitar golica Sportal Koča, do katere je Kopitar prinesel največjo hokejsko dragocenost #video

Osnova alpskega raja je naravna skala, vse ostalo pa je Cena izoblikoval iz betona in kamna.

Na skalnjaku so postavljene makete približno 80 planinskih koč, vključno z Aljaževim stolpom na vrhu Triglava, Pogačnikovim domom na Kriških podih in Aljaževim  domom v Vratih, cerkvami in drugimi objekti (tudi predor Mont Blanc in sloviti klin v dolini Vrat, posvečen padlim gornikom).

Alpe Cena Razingar Foto: zajem zaslona

Alpe Cena Razingar Foto: zajem zaslona

alpe v malem Foto: Alenka Teran Košir

Alpe Cena Razingar Foto: zajem zaslona

Alpe v malem si lahko ogledate vsak dan med 1. majem in 1. novembrom, decembra pa vas Razingar vabi na ogled velikih božičnih jaslic z lesenimi kipi v velikosti 150 centimetrov, ki jih postavi v skalnjak. Jaslice obsegajo 13 kipov in 23 živali, vse pa je Razingar izdelal ročno.

Ogled Alp v malem je brezplačen, lahko pa prispevate simbolični znesek, ki bo ustvarjalcu mini alpskega kraljestva pomagal pri nakupu materialov.

Nikakor ne smete spregledati niti maket štirih smučarskih skakalnic, ki stojijo za hišo. Na njih Razingar zgodaj spomladi organizira pravo pravcato smučarsko skakalno tekmo, na kateri se merijo znani smučarski skakalci oz. njihove figurice.

Preberite še:

Planinarjenje invalidov Sportal "Gore so za vse, tudi za invalide" m Novice Tajna misija na Triglav: posnetki dogodka, ki je povezal Slovenijo #video

 

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin