Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 7. 2017,
11.06

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Klemen Korenjak

Natisni članek

Dacia advertorial planinska koča Dacia Duster varno v gore

Torek, 18. 7. 2017, 11.06

2 meseca, 1 teden

Varno v gore

Sandali, natikači in preizkušanje voznih sposobnosti: nespametnost v naših gorah #video

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Klemen Korenjak

Hitri in nepripravljeni turisti so v gorah največja nevarnost sebi in gorskim reševalcem, ti nemalokrat tvegajo svoje življenje za reševanje nespametnih pohodnikov. Najpogostejša vzroka nesreč sta še vedno neznanje in neprimerna obutev. "Bojim se, da bo tega vedno več," zaskrbljeno pove Igor Potočnik, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije.

VIDEO:

Slovenci smo vedno bili gorniški narod. Imamo čudovite gore, med njimi več kot 400 vrhov sega več kot dva kilometra v nebo. Prek naših sten, nad prepadi, prek grebenov, melišč, gamsovih stezic in polic, prek gozdov in strmih trav se vije 2.002 planinskih poti in skupaj kar 10.000 kilometrov doživetij, razgledov, spominov in tudi tveganj.

Vsako leto se na pobočja naših vršacev odpravi vsaj milijon ljudi, med njimi tudi neizkušeni turisti. "V hribih je vedno več naključnih obiskovalcev, ki niso ne planinci ne alpinisti," opozarja Igor Potočnik, ki ima s svojo ekipo hrabrih prostovoljnih reševalcev ravno v tem obdobju leta največ dela. Pohodniki v gorah se predvsem na začetku sezone zaženejo v izletniške ture, ki jim telesno niso kos – kondicija še ni dovolj dobra, apetiti po težjih vzponih pa so ogromni.

Gore od nas zahtevajo spoštovanje. Preverite vreme, poskrbite za ustrezno opremo, predvsem pa izberite izlet, kateremu ste kos. | Foto: Klemen Korenjak Gore od nas zahtevajo spoštovanje. Preverite vreme, poskrbite za ustrezno opremo, predvsem pa izberite izlet, kateremu ste kos. Foto: Klemen Korenjak

"Marsikdo se ne zaveda, da je gibanje v hrib bistveno počasnejše in bolj naporno kot hoja po ravnem. Na videz 10 minut hoje se hitro spremeni v kar dvajset minut," pri tem pa se pojavijo težave, saj takšni nepripravljeni pohodniki praviloma niso dovolj telesno pripravljeni, večinoma pa so tudi pomanjkljivo opremljeni. Veliko je naključnih turistov, ki s pomanjkljivo opremo, včasih tudi s sandali in neprimernimi turističnimi oblačili zahajajo v gore, te pa od obiskovalcev zahtevajo posebno prilagoditev – tako pri opremi kot pri vedenju.

"Vsak odhod v gore pomeni tudi nekaj nevarnosti in tveganja," opozarja Igor Potočnik, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije. Zato se nanje vedno odpravite pripravljeni - tako telesno kot psihično. | Foto: Klemen Korenjak "Vsak odhod v gore pomeni tudi nekaj nevarnosti in tveganja," opozarja Igor Potočnik, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije. Zato se nanje vedno odpravite pripravljeni - tako telesno kot psihično. Foto: Klemen Korenjak

Gore ne odpuščajo napak. Oprema je ključnega pomena za to, da se boste varno vrnili v dolino.  | Foto: Klemen Korenjak Gore ne odpuščajo napak. Oprema je ključnega pomena za to, da se boste varno vrnili v dolino. Foto: Klemen Korenjak

Gore ne izbirajo: spoštujte pravila o varnosti v gorah

"Vsak odhod v gore pomeni tudi nekaj nevarnosti in tveganja," opozarja Potočnik. Prav zato se je pred odhodom treba dobro pripraviti – tako telesno kot tudi psihično.

Nasvete gorskega reševalca smo strnili v pet zlatih pravil, ki jih mora poznati vsak, ki se odpravlja v gore.

#1. Načrtovanje: Bodite realni in svoje ture prilagajajte svoji fizični in psihični pripravljenosti. Zavedajte se, da na začetku sezone potrebujete nekaj "ogrevalnih", torej bolj preprostih izletov, na katerih boste pridobili tako nekaj kondicije kot neprecenljive izkušnje. Turo vedno prilagodite najšibkejšemu v skupini, še posebej, če se v gore odpravljate z otroki.

#2. Preverite vreme: vreme v hribih je skrajno nepredvidljivo, zato se podrobno pozanimajte, kakšne bodo razmere v naslednjih urah. Spremenljivim vremenskim razmeram je zato treba prilagoditi tudi opremo in oblačila. Zelo hitro lahko se lahko toplo, sončno vreme spremeni v ekstremnejše razmere, tudi sredi poletja. Ne tvegajte: če je napoved slaba, ostanite doma.

Zelo hitro lahko se lahko toplo, sončno vreme spremeni v ekstremnejše razmere, tudi sredi poletja. Ne tvegajte: če je napoved slaba, ostanite doma. | Foto: Klemen Korenjak Zelo hitro lahko se lahko toplo, sončno vreme spremeni v ekstremnejše razmere, tudi sredi poletja. Ne tvegajte: če je napoved slaba, ostanite doma. Foto: Klemen Korenjak Ko se nad goro zgrnejo oblaki

Vreme v hribih je vedno nepredvidljivo: nenadne popoldanske nevihte, močan dež, veter in tudi sneg ali sodra sredi poletja. "Temperature v gorah se lahko zelo hitro spustijo in če nismo pripravljeni, nam grozi pohladitev."

Velika nevarnost so tudi strele, predvsem na bolj izpostavljenih točkah, grebenih in na območju napetih jeklenic. "Takrat je najbolje, da se od teh izpostavljenih točk čim prej umaknemo, končamo turo in se čim prej spustimo nižje v dolino."

#3. Načrtujte čas: odpravite se zgodaj, ne dovolite, da bi vas po nepotrebnem prehitela tema.

#4. Preverite obvezno opremo, gore ne bodo prizanesljive do pomanjkljivo opremljenih pohodnikov.

V gore samo z ustrezno opremo

Ko se boste naslednjič podali v gore, poskrbite, da boste s seboj imeli:

pohodniške palice

rezervno perilo

topla in vetrna oblačila

kapo in rokavice

primerno obutev: sitk s podlago in oporo gležnjem še vedno daje le prava planinska obutev. Gore niso v kategoriji rekreacije lahkega popoldanskega teka in razlika med ustrezno in neustrezno obutvijo je več kot očitna.

torbico s prvo pomočjo

astronavtsko folijo

tekočino in energijsko ploščico

Fotogalerija
1 / 13

Če gremo na izlet, ki vključuje tudi lažje plezalne poti, vzamemo tudi:

čelado

plezalni pas

samovarovalni komplet

 #5 Pametno pri ravnanju z mobilnim telefonom: ne uporabite vse energijo za fotografiranje – mobilni telefon vam lahko reši življenje. Pokritost signala v naših gorah je izvrstna, zato vam lahko prav klic v sili reši življenje. Vzemite s seboj rezervno baterijo, prenosni polnilnik ali polnilnik na sončne celice. Pomembno je, da ste ves čas v stiku s tistimi, ki vas čakajo v dolini.

GRZS varno v gore in Dacia duster - advertorial | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Ne izpostavljajte se nepotrebnim nevarnostim

Na strmih pobočjih naj vas ne zavede skušnjava, da bi za dobro fotografijo ali pa odtrgano cvetlico naredili nespametni korak predaleč. Želja po popolnem selfieju, najbolj fotogenični panorami in najbolj atraktivni objavi na družabnih omrežjih nas prepogoste pahne v skrajne in tudi nevarne razgledne točke, pri katerih zaradi enega klika postavljamo na kocko svojo varnost, celo svoje življenje.

Naj vas pri vsaki vaši ideji in želji po raziskovanju spremlja predvsem ena misel – da se boste varno vrnili v dolino.

Zakaj gorski reševalec priporoča avtomobil s štirikolesnim pogonom?

Ceste v gorah so strme, ozke in večinoma makadamske. Že po suhem je vzpon po njih na marsikaterem ovinku precej zahteven, ko pa gre za hitre vremenske spremembe, pa postanejo zelo hitro skoraj neprevozne. "V hudih neurjih se lahko v zelo kratkem času zlije ogromna količina deževja, hudourniki narastejo," voda in pesek opravita svoje, že tako zahtevni kolovozi postanejo prava adrenalinska steza. "Hitro se lahko zgodi, da je cesta, ki je bila še v jutranjih urah, ko smo šli na pot, lepo urejena, v popoldanskem času po neurju pa je lahko za navaden osebni avtomobil skoraj neprevozna."

Prav zato vsem, ki od svojih voznih izkušenj pričakujejo več vožnje po razpotjih, vsekakor svetujemo, da izberejo avtomobil s štirikolesnim pogonom.

Zjutraj je cesta lahko še prevozna, po popoldanskem neurju, pa pot v dolino lahko premagajo samo resnično zmogljivi avtomobili na štirikolesni pogon. | Foto: Klemen Korenjak Zjutraj je cesta lahko še prevozna, po popoldanskem neurju, pa pot v dolino lahko premagajo samo resnično zmogljivi avtomobili na štirikolesni pogon. Foto: Klemen Korenjak

Dacia Duster je že vrsto let zvesta spremljevalka naših gorskih reševalcev.  | Foto: Klemen Korenjak Dacia Duster je že vrsto let zvesta spremljevalka naših gorskih reševalcev. Foto: Klemen Korenjak

Dacia je vedno najboljši partner na gorskih poteh

Brezhibna, zanesljiva, brutalno zmogljiva in agilna na vsakem terenu. Dacia Duster je terenec, ki ga izberejo vsi pustolovščin željni vozniki in vsi tisti, ki si želijo do svojega cilja priti varno in zanesljivo: čeprav je ta na vrhu strme in zelo zahtevne makadamske poti.

Dovolite, da vas prevzame: Dacia Duster je visokozmogljivi terenec, ki ne pozna kompromisov in ki se uspešno spopada tudi z najbolj zahtevnimi razmerami na cesti. | Foto: Klemen Korenjak Dovolite, da vas prevzame: Dacia Duster je visokozmogljivi terenec, ki ne pozna kompromisov in ki se uspešno spopada tudi z najbolj zahtevnimi razmerami na cesti. Foto: Klemen Korenjak

Dacia Duster se uspešno spopade z vsemi vrstami terena in z večino razmer na cesti ali zunaj nje. Kljub svoji velikosti ostaja Dacia Duster kompaktno vozilo z odlično okretnostjo in navdušujočo učinkovitostjo terenskega vozila. S skrajšano prvo prestavo vam menjalnik vozila Dacia Duster omogoča prečkanje neravnega terena, gladko speljevanje v klanec ali pri prevažanju težkega tovora in tudi zadržanje vozila na strmih pobočjih.

 

Ne spreglejte