SiolNET. Sportal Naj planinska koča
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Naj planinska koča

Orožnova koča na planini Za Liscem pod Črno prstjo (1346 m)

0

termometer

Orožnova koča na Planini za Liscem
Foto: Manca Čujež

Predstavljamo Orožnovo kočo na planini Za Liscem pod Črno prstjo, ki je ena od kandidatk za naj planinsko kočo na Siol.net.

Orožnova koča leži na obronku planine za Liscem pod Črno prstjo v Južnih bohinjskih gorah. Tu se mešata mediteransko in celinsko podnebje, zato rastejo številne redke rastline: gorski pelin, murke in endemit slovenskih Alp - Alpska možina.

Stoji na temeljih prve koče Slovenskega planinskega društva, ki je bila zgrajena na pobudo domačinov v prvem letu delovanja SPD in otvorjena 15. julija 1894 . Otvoril jo je prvi predsednik SPD – profesor Fran Orožen in kočo so po njem tudi imenovali.

Orožnova koča na planini Za Liscem pod Črno prstjo Leta 1944 je pogorela. Nova Orožnova koča je zgrajena s prostovoljnim delom članov Planinskega društva Bohinjska Bistrica, ki so vanjo v dveh letih vložili več kot 7000 delovnih ur in pomočjo donatorjev - več kot 40 podjetij, obrtnikov in posameznikov. Ponovno obnovljeno kočo smo otvorili v nedeljo, 16. julija, ob njeni 112. letnici postavitve. 

V pritličju so manjša kuhinja in dve jedilnici za 35 gostov, v mansardi pa soba za oskrbnika in dve sobi s 24 skupnimi ležišči. 

Razgledi

Planina ima lep razgled proti severu od grebena Tičaric in Zelnaric (nad dolino Triglavskih jezer), Kanjavca, Mišeljvrha, Triglava, Viševnika, do grebena z Debelim vrhom nad planino Lipanco  nad dolino Krmo). Preko njih nas pozdravljata Rjavina in Luknja peč, bolj proti vzhodu pa še Golica v grebenu Karavank.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin