Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
8.57

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

visokogorska planinska koča Dom Valentina Staniča pod Triglavom pohodništvo Naj planinska koča

Torek, 1. 5. 2018, 8.57

5 let, 10 mesecev

Naj planinska koča

Dom Valentina Staniča pod Triglavom (2332 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dom Valentina Staniča pod Triglavom | Foto Manca Čujež

Foto: Manca Čujež

Predstavljamo Dom Valentina Staniča pod Triglavom, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net.

Dom stoji na mali planoti tik pod Visoko Vrbanovo špico. Prvo kočo je na tem mestu odprla 30. junija 1887 kranjska sekcija Nemško-avstrijskega planinskega društva in jo poimenovala "Deschmannhaus po Dragotinu Dežmanu (1821-1889), politiku, arheologu in kustosu ljubljanskega muzeja.

Po 1. svetovni vojni je kočo prevzelo SPD, ki jo je preimenovalo v Staničevo kočo po Valentinu Staniču (1774-1847), največjemu alpinistu takratne dobe v Evropi. Po 2. svetovni vojni jo je prevzelo PD Dovje-Mojstrana, leta 1950 pa PD Javornik-Koroška Bela. Leta 1959 so se odločili, da kočo obnovijo in povečajo.

Leta 1961 so začeli z gradnjo in obnovo ter ob 70-letnici SPD odprli 25. avgusta 1963 novi dom. V obdobju 1964-1970 so dom posodobili in za zimske obiskovalce usposobili poleg doma manjšo kočo. Leta 1989 so nad ravno streho postavili ostrešje; na podstrešju so pridobili nova ležišča. Leta 1993 so vključili mobitel. 

Dom Valentina Staniča pod Triglavom | Foto:

V dveh gostinskih prostorih je 60 sedežev, točilni pult; v 10 sobah je 46 postelj, na skupnem ležišču pa 55 ležišč; v zimski sobi je 2 ležišči; v koči je WC in umivalnica z mrzlo vodo, zunaj pa suho stranišče; gostinska prostora ogrevajo s pečmi; voda kapnica, agregat in fotovoltaični sistem za elektriko, mobitel.   

Razgled

Od doma je lep pogled na okoliške vrhove in grebene. Na severovzhodni strani se nad sedlom Dovška vrata dviga greben Rjavine, desno od sedla proti jugovzhodu greben Rži, čez sedlo pa vidimo vrhove nad Krmo od Debele peči do Lipanskega vrha; na južni strani je nad planoto greben Kredarice, proti jugozahodu pa se za Kotlom in nad Zelenim snegom ustavi pogled na Triglavu; na zahodni strani Kotla se dviga Triglavska severna stena, v neposredni bližini pa Begunjski vrh; na severni strani je tik nad domom Vrbanova špica, pod njo kotanja Pekel, desno nad njo pa se dvigajo stene Rjavine.

Ne spreglejte