SiolNET. Sportal Naj planinska koča
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Naj planinska koča

Dom na Kofcah (1488 m)

0,08

termometer

Dom na Kofcah
Foto: Blaž Zaplotnik

Predstavljamo Dom na Kofcah, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net.

Dom stoji na planini Kofce na južnem pobočju Košute. Prvi dom na Kofcah, ki je stal nekoliko niže, je zgradila Stavbna zadruga Planinski dom na Kofcah, ki jo je ustanovila Tržiška podružnica SPD. Dom so odprli 20. novembra 1927.

Dom na Kofcah Kofce Foto: Urban Urbanc/Sportida

Okupacijska oblast je leta 1941 dom izročila Nemškemu planinskemu društvu, partizani pa so ga leta 1944 požgali. Po osvoboditvi je PD Tržič leta 1948 prevzelo nekdanjo zasebno Primožičevo kočo in jo odprlo kot planinsko postojanko. V letih 1982 in 1983 so dom obnovili in posodobili, dogradili pa so nekaj pomožnih prostorov.

Dom na Kofcah Kofce Foto: Urban Urbanc/Sportida

V treh gostinskih prostorih je 70 sedežev, v osmih sobah je 40 postelj, ne manjkajo niti WC in umivalnica z mrzlo vodo, tekoča voda, fotovoltaični sistem in agregat za elektriko. Glavni gostinski prostor ogrevajo s krušno pečjo. Dom upravlja Planinsko društvo Tržič.

Dom na Kofcah Kofce Sportal Kofce, planina pod Košuto, ki svoj glavni kulinarični adut ponuja tudi na ljubljanski tržnici #foto

Dom na Kofcah Razgled

Razgled je zelo širok. Na vzhodu vidimo južna pobočja Košute, proti jugovzhodu pa vrhove Kamniških Alp, na jugu sega pogled od Storžiča prek Kriške gore do Dobrče, na del Gorenjske in na obzorju do Snežnika in vrhov v Gorskem Kotarju. Na zahodni strani so na obzorju Julijci s Triglavom, spredaj Pokljuka, v bližini pa Begunjščica in severno od nje Stol, severno od doma pa se dviga deset kilometrov dolg greben Košute.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin