Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 10. 2012,
23.11

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

maraton tek

Petek, 5. 10. 2012, 23.11

5 let, 6 mesecev

Zakaj pride do mišičnih krčov in kako ukrepati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Mišični krči so pri vzdržljivostnih športnikih dokaj pogost pojav. Poglejmo, kaj so, zakaj do njih pride in kako ravnati, ko te zgrabijo.

Pri tekačih do krčev lahko pride, če na treningu močno povečamo pretečeno razdaljo, bolj pogosti pa so krči na tekmah, predvsem dolgih preizkušnjah, ko mora tekač preteči več, kot je navajen na treningu. Tako boste največkrat videli krče pri maratonskih tekačih, ki morajo na tekmi preteči 42 kilometrov, na treningih pa redko pretečejo več kot 25 do 30 kilometrov.

Nastanek krčev je kompleksen pojav, zato obstaja več teorij o tem, zakaj do njih pride. Prva govori o elektrolitnih motnjah in dehidraciji. Med potenjem naj bi tekač izgubil veliko elektrolitov, kot so magnezij, kalcij, klor, natrij. Zato tudi mnogi svetujejo pitje pijače obogatene z magnezijem, čeprav ta teorija ni bila znanstveno potrjena. Nekatere kasnejše raziskave so jo celo ovrgle, češ da potenje dviguje koncentracijo elektrolitov, teorija o izčrpanju elektrolitov pa prav tako ne razloži, zakaj do krčev pride v najbolj aktivnih mišicah. Zato se je pojavila teorija, ki pravi, da je vzrok v živčnem sistemu. Centralni živčni sistem daje prek gibalnih živcev mišici ukaz, da naj se skrči. Ko pride do napak v nadzoru mišic, to se zgodi med ali takoj po zahtevni, dolgotrajni telesni aktivnosti, pride do krčev. V podrobno delovanje živčevja in mišic se na tej točki ne bomo spuščali.

Trening, raztezanje, hidracija …

Vprašanje, ki se postavlja je, kako krče preprečiti. Enoznačnega odgovora ni, primerna pa je naslednja preventiva, ki bo tveganje povezano s krči zagotovo zmanjšala. Ker smo ugotovili, da je za krče v vsakem primeru kriv hud napor, je pomembno, da se nanj pripravimo. Potreben je sistematičen trening, na tekmovanju pa se odločimo za dolžino, ki je naši pripravljenosti primerna. Pomembno je tudi redno raztezanje mišic, hidrirati pa se moramo vremenu in naporu primerno.

Omeniti še velja, da smo športniki različno dovzetni za krče. Nekdo lahko redno izčrpa svoje telo do zgornje meje, pa ne bo imel težav s krči, spet drugi pa lahko le malo preceni svoje sposobnosti in že ga bodo grabili krči.

V primeru, da vas zagrabi krč, je najbolj primerno (če ne lovite ravno olimpijske norme), da prenehate z naporom. Mišico lahko počasi, a zelo previdno raztegnete. Priporočljiv je obisk pri maserju, ki vam krč ''razbije''.

Ne spreglejte