Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 10. 2017,
7.29

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Vsebino omogoča Fructal

Foto: Thinkstock, Fructal

Natisni članek

Frutabela priprave tek Ljubljanski maraton

Ponedeljek, 23. 10. 2017, 7.29

6 let, 5 mesecev

Pet nepogrešljivih trikov za boljši rezultat na maratonu

Vsebino omogoča Fructal

Foto: Thinkstock, Fructal

Ste že v nizkem štartu za največji tekaški dogodek leta? Da boste čim bolj uspešni vse tja do ciljne črte, smo za vas pripravili kratek priročnik, ki vključuje vse bistvene informacije za tek, ki vas bo popeljal do višav – ne glede na dolžino, ki jo boste pretekli.

V zadnjih dveh tednih pred maratonom je čas za počitek in regeneracijo. | Foto: Thinkstock V zadnjih dveh tednih pred maratonom je čas za počitek in regeneracijo. Foto: Thinkstock Ne odlašajte z zadnjimi pripravami do konca. Preberite spodnje zmagovalne nasvete in si zagotovite popolno zadovoljstvo na cilju.

#1 Nove superge? Ne, hvala! Če so vas premamili oglasi o najnovejših in najzmogljivejših tekaških copatih, se ustavite. En teden pred maratonom ni več časa za eksperimentiranje. Če so bili vaši stari copati dovolj dobri za ves pripravljalni cikel, se bodo obnesli tudi na dan D. Tveganje je preveliko, ostanite pri preverjenem receptu. Čas za nakup novih copat je spomladi, na začetku pripravljalne sezone.

#2 Prišel je čas za počitek! Zdaj je, kar je, priprave se morajo bližati koncu. Prišlo je obdobje za popolno regeneracijo. Počivajte in pazite na uravnoteženo prehrano. Treningi naj bodo zato dolgi največ eno uro, velik poudarek namenite predvsem razteznim vajam. V zadnjih 14 dneh se izogibajte alkoholu in ponočevanju, predvsem pa poiščite prave načine za popolno sprostitev.

#3 Ne zanemarite garderobe. Dobro preverite vremensko napoved in poskrbite za ustrezno zaščito pred morebitnim mrazom, dežjem ali celo snegom. Če bo mrzlo, ne pozabite na rokavice, v primeru dežja pa nadenite kapo s ščitkom in lahek anorak.

Če bo napoved ugodna in bo vreme sončno, potem pazite, da se ne boste preveč oblekli. Izberite zračna oblačila, ki vas med tekom ne bodo ovirala. Slecite se tik pred štartom, najbolj idealno je, da vas nekdo pospremi na štart, da mu še v zadnjem hipu podate odvečna oblačila.

Zelo pomemben del regeneracije pred maratonom je ustrezna prehrana.  | Foto: Thinkstock Zelo pomemben del regeneracije pred maratonom je ustrezna prehrana. Foto: Thinkstock

#4 Pametna izbira hrane, več hidracije! Če za treninge velja, da jih morate nekaj dni pred maratonom zmanjšati, pa enako ne velja za hrano. Povečajte količino hrane, ki naj bo bogata z ogljikovimi hidrati, ki bodo vaše telo napolnili s prepotrebno energijo. Zadnje dni zato vaše obroke obogatite z žitaricami, testeninami in sadjem, vsekakor pa se izognite kulinaričnemu eksperimentiranju. Ne podlegajte nasvetom svojih tekaških kolegov, ampak poslušajte predvsem svoje telo.

Poleg hrane je ključnega pomena tudi tekočina – svoje telo morate močno hidrirati. Zaužite od 2 do 3 litre tekočine na dan, najboljša izbira je seveda navadna voda, obogatite pa se lahko tudi z različnimi izotoničnimi napitki.

Frutabela je sponzor Ljubljanskega maratona. | Foto: Frutabela je sponzor Ljubljanskega maratona. #5 Več energije s pravo malico, tudi na poti do cilja. Nekaj dni pred maraton, 15 minut pred štartom ali kar na trasi. Prvovrstna Frutabela si je letos nadela pravi tekaški duh in se prelevila v najboljšo prijateljico vseh tekačev. Nova Frutabela, ki je luč sveta zagledala poleti, in sicer ravno na vrhuncu tekaške sezone, ni samo neverjetno okusna, ampak je ravno prav bombastična za vrhunske športne podvige.

Nova Frutabela z okusom mandljev in brusnic je pravi odgovor za vse tekače, ki iščejo ravnotežen hiter obrok med treningi. Obogatena z beljakovinami in magnezijem je prava izbira za regeneracijo po športu in prava energijska bombica med daljšimi športnimi obremenitvami, kot je maraton.

Nova Frutabela za tekače je obogaten z magnezijem in beljakovinami. | Foto: Nova Frutabela za tekače je obogaten z magnezijem in beljakovinami.

Nova Frutabela je rezultat vaših želja

Okusno novo tekaško Frutabelo so razvili na podlagi mnenj, idej in informacij, ki so jih podali tekači. Svoje znanje so nato dodali Fructalovi tehnologi in v prvem spomladanskem mesecu leta 2017 je luč sveta ugledala nova Frutabela.

Dvanajsta po vrsti je sestavljena iz mandeljnov, brusnic, žitaric in jogurtovega obliva, dodane pa ima beljakovine in magnezij.

Pridite na Ljubljanski maraton in poiščite Frutabelo. | Foto: Pridite na Ljubljanski maraton in poiščite Frutabelo.

 

Spoznajte jo od blizu

Frutabela Lab

Želite izvedeti več o novi Frutabeli? Obiščite Frutabela Lab, prostor, kjer si lahko sestavite svojo rezino ali pa dobite vpogled v sestavo in okus nove tekaške rezine.

Frutabela Lab lahko obiščete:

na Sejmu Tečem (Gospodarsko razstavišče) med 26. in 28. oktobrom,

na Trgu republike v nedeljo, 29. oktobra.

Še posebno povabilo pa velja vsem, ki ste sodelovali in oddali svoje mnenje ter glas in s tem omogočili nastanek nove rezine, razvite v sodelovanju s tekači!

Zabeležili smo vas in lahko boste našli svoje ime. Kje? To pa naj ostane skrivnost. Obiščite Frutabelo v nedeljo na Trgu republike in preverite!

Ne spreglejte