Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 10. 2018,
13.24

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Ponedeljek, 15. 10. 2018, 13.24

5 let, 6 mesecev

Je mogoče, da bosta zadnjo oktobrsko nedeljo v Ljubljani padla kar dva rekorda?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54
Ljubljanski maraton | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Prav lahko se zgodi, da bosta na Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu, ki bo na sporedu zadnji vikend v oktobru, padla kar dva rekorda. Rekord trase in rekord v številu udeležencev. Kaj pravijo številke?

Medtem ko so prijave na tek na 10, 21 in 42 kilometrov že zaključene, pa se še danes lahko prijavite na vse šolske teke in Lumpi tek za najmlajše. Lani se je sobotnega dela programa 22. Ljubljanskega maratona, ki je že tradicionalno rezerviran za najmlajše, udeležilo več kot pet tisoč tekačev.

Na startu bo več kot 17 tisoč tekačev

Na nedeljski del programa Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona je prijavljenih 17.506 tekačev (lani jih je teklo 15.439), kar je največ do zdaj. Največ je zanimanja za polmaratonsko razdaljo (4851 moških in 3273 žensk).

Ljubljanski maraton reševanje
Sportal Vprašanje zdravnice, ki da misliti: Zakaj ljudje za avto skrbijo bolj kot zase?

Razkorak med številom prijav in številom dejanskih udeležencev

Število prijav in število udeležencev se pogosto kar precej razlikujeta. Po oceni organizatorja za približno 1000 do 1500 udeležencev. Pri tem veliko vlogo igra tudi vreme. Največji osip na startu je bilo opaziti leta 2012, ko je tekače presenetil sneg.

Največja udeležba na ljubljanskem maratonu je bila leta 2015, ko je ta praznoval 20. obletnico. Takrat se je tekov na 10, 21 in 42 kilometrov udeležilo 16.591 tekačev.

Preverili smo, kakšna je bila rast udeležbe skozi leta:

 

Etiopijec Limenih Getachew je rekorder ljubljanskega trase.  | Foto: Vid Ponikvar Etiopijec Limenih Getachew je rekorder ljubljanskega trase. Foto: Vid Ponikvar

Bomo dočakali tudi nov rekord trase?

Precej velika verjetnost je, da bomo na ljubljanskem maratonu dočakali tudi nov rekord trase. Ta je že tri leta v lasti Etiopijca Limeniha Getachewa, ki je leta 2015 traso ljubljanskega maratona pretekel v času 2:08:19. Glede na, to, da sta na seznamu vabljenih tekačev (podrobneje ga bodo organizatorji predstavili ta četrtek) kar dva tekača z osebnim rekordom pod dvema urama in pet minut, se kaj lahko zgodi, da bomo dočakali tudi nov rekord trase.

Kako se je na Ljubljanskem maratonu izboljševal čas?

 

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton na Siol.net in Planet TV

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton bo na sporedu zadnji oktobrski konec tedna. V soboto, 27. oktobra, bodo na sporedu otroški, šolski teki in Fun tek z dobrodelno noto, nedelja pa bo dan za tekače, ki se bodo preizkusili na trasah za 10, 21 in 42 kilometrov.

Maratonsko dogajanje bomo z zgodbami in podrobnejšimi informacijami spremljali tudi na našem portalu. Neposredni prenos nedeljskega programa boste lahko spremljali na Siol.net in Planet TV.

Ne spreglejte