Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 4. 2023,
15.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

10

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Aleksander Sekulić SP 2023 svetovno prvenstvo v košarki Slovenska košarkarska reprezentanca

Sobota, 29. 4. 2023, 15.00

12 mesecev

Žreb skupin za SP 2023

Slovenci dočakali tekmece v skupinskem delu SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

10

Slovenija : Litva slovenska košarkarska reprezentanca Eurobasket 2022 | Slovenci se bodo v skupinskem delu SP pomerili z Gruzijo, Venezuelo in Zelenortskimi otoki. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Slovenci se bodo v skupinskem delu SP pomerili z Gruzijo, Venezuelo in Zelenortskimi otoki.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Znano je, s katerimi tremi reprezentancami se bo slovenska košarkarska reprezentanca pomerila v skupinskem delu letošnjega svetovnega prvenstva. Slovenci se bodo pomerili z reprezentancami Gruzije, Venezuele in Zelenortskih otokov.

Slovenija, ki je bila na žrebu v drugem kakovostnem razredu s Francijo, Srbijo in Litvo, bo prvo tekmo igrala 26. avgusta proti Venezueli, druga jo čaka 28. avgusta z Gruzijo, tretjo z Zelenortskimi otoki pa 30. avgusta.

V skupini E, s katero se bo križala naša skupina na Okinavi, igrali Nemčija, Finska, Avstralija in Japonska.

Skupine prvega dela SP 2023:

Skupina A Skupina B Skupina C Skupina D Skupina E Skupina F Skupina G Skupina H
Angola J. Sudan ZDA Egipt Nemčija Slovenija Iran Kanada
Dom. republika Srbija Jordanija Mehika Finska Zelenortski o. Španija Latvija
Filipini Kitajska Grčija Črna gora Avstralija Gruzija Slon. obala Libanon

Italija

Portoriko Nova Zelandija Litva Japonska Venezuela Brazilija Francija

 

 

 

 

 

Fiba je v prvi boben uvrstila Španijo, Avstralijo in gostitelja Filipine, v tretjega pa Grčijo, Italijo, Nemčijo in Brazilijo. Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja 32 najboljših ekip na svetu. Predtekmovanje bo igrala v Okinavi na Japonskem, četrtfinale in zaključni boji pa bodo v Manili na Filipinih. SP bo trajalo od 25. avgusta do 10. septembra. Na žrebu sta med drugim sodelovali tudi legendi svetovne košarke Luis Scola in Dirk Nowitzki. Za zabavni program so poskrbeli Saweetie, Sarah Geronimo in Billy Crawford.

"Žreb nam je namenil dokaj ugodno skupino"

Edo Murić: Razmišljati moramo zgolj o lastni igri ter se prvenstva lotiti korak po koraku, tekmo po tekmi.  | Foto: Vid Ponikvar Edo Murić: Razmišljati moramo zgolj o lastni igri ter se prvenstva lotiti korak po koraku, tekmo po tekmi. Foto: Vid Ponikvar Edo Murić, kapetan slovenske reprezentance, ki si je nastop na SP zagotovila z izkupičkom 7-5 v kvalifikacijah, je po žrebu za spletno stran KZS dejal: "Kot smo v preteklih letih že večkrat poudarili, se s tekmeci ne smemo preveč obremenjevati. Razmišljati moramo zgolj o lastni igri ter se prvenstva lotiti korak po koraku, tekmo po tekmi. Lansko poletje smo zvestim navijačem ostali marsikaj dolžni in naša naloga ter obveza bo, da na igrišču pokažemo pravi obraz."

"Vsekakor si želim, da se poleti zberemo zdravi in v najboljši možni zasedbi. Soigralcem želim uspešen zaključek klubske sezone, jim privoščim nekaj zasluženega oddiha, nato pa že komaj čakam, da začnemo priprave na košarkarski spektakel," je dodal Murić.

"Žreb nam je namenil dokaj ugodno skupino. Nasprotnike večinoma poznamo. Z Gruzijo smo se večkrat pomerili in vemo, da imajo izkušene nosilce z nekaj odličnimi mladimi igralci, ki so njihova svetla prihodnost. Z Venezuelo smo se srečali na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu in velja za zelo neugodno ekipo, ki igra hitro košarko. Nato so tu še Zelenortski otoki z dobrim prijateljem Edyjem Tavaresom, ki so novinci na prvenstvu in znajo biti nepredvidljivi," je povedal Klemen Prepelič.

"Verjamem, da smo na papirju najmočnejša reprezentanca v skupini in bomo to morali pokazati na parketu. Z enim očesom bomo razumljivo spremljali tudi razplet v skupini E, ki je zame osebno ob skupini H prav gotovo skupina smrti," je še dejal Prepelič.

Slovenija bo že četrtič udeleženka svetovnega prvenstva. Prvič je nastopila leta 2006 v Saporu in Tokiu, leta 2010 je igrala v Turčiji, leta 2014 pa v Španiji, kjer je s sedmim mestom zabeležila tudi najboljši izid. Na svetovnem košarkarskem prvenstvu bo šele drugič nastopilo 32 reprezentanc. Prvi del skupinskega dela se bo dogajal med 25. in 30. avgustom, drugi del skupinskega dela bo na sporedu med 31. avgustom in 4. septembrom, izločilni del bo potekal med 5. in 10. septembrom 2023. Debi na svetovnem prvenstvu med drugim čaka reprezentance Latvije, Gruzije, Zelenortskih otokov in Južnega Sudana. 

Sistem SP

V predtekmovanju svetovnega prvenstva bodo reprezentance razdeljene v osem skupin po štiri, od katerih se bosta v nadaljevanje prvenstva uvrstili najboljši dve ekipi v vsaki od skupin. Te bodo nato v drugem delu razdeljene v nove štiri skupine, v katerih bodo v vsaki po štiri reprezentance, od teh pa se bodo v izločilne boje prebili po dve najboljši ekipi iz vsake skupine drugega dela. Najboljših osem reprezentanc nato čaka četrtfinale in od tam naprej boj za medalje. 

Zelo pomembne bodo tudi tekme za razvrstitev od 5. do 8 mesta, ki bodo na sporedu 7. in 9. septembra. Na svetovnem prvenstvu se bodo namreč delile tudi vozovnice za nastop na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. Neposredno uvrstitev si bo, poleg gostiteljice Francije, zagotovilo še sedem reprezentanc. In sicer glede na končno lestvico prvenstva najboljši dve reprezentanci iz Amerike in Evrope ter po ena iz Afrike, Azije in Oceanije. Preostale štiri reprezentance bosta dala dva kroga olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev. V drugem bo igralo 24 reprezentanc. Poleg petih iz prvega kvalifikacijska kroga še 19 reprezentanc iz svetovnega prvenstva (naslednja najboljša reprezentanca iz Afrike, Amerike in Azije ter nadaljnjih 16 najbolje uvrščenih reprezentanc na prvenstvu).

Svetovno prvenstvo bo gostilo pet dvoran. Na Filipinih Arena Filipini (kapaciteta 55 tisoč gledalcev), Araneta Coliseum (15 tisoč) in Mall of Asia (15 tisoč), v Indoneziji Arena Indonezija (16.500) in na Japonskem Okinawa arena (10 tisoč).

četrtfinale EuroBasket Slovenija Poljska Luka Dončić
Sportal Slovenci v nestrpnem pričakovanju
Matej Erjavec
Sportal Prvi mož slovenske košarke odkrito o ozadju izključitve Nike Barič
Slovenija : Albanija, slovenska ženska košarkarska reprezentanca
Sportal Selektor izbral 15 igralk, brez preobrata v zadevi Barič in brez "tuje" pomoči
Ne spreglejte