Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
12. 9. 2015,
18.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenija Latvija poraz

Sobota, 12. 9. 2015, 18.26

7 let, 12 mesecev

Zdovc prevzema odgovornost nase: Škoda, da nismo postavili pike na i

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sanje o olimpijskih igrah leta 2016 so se po porazu v osmini finala EuroBasketa proti Latviji razblinile. Selektor Jure Zdovc je kot vsi razočaran, odgovornost za izpad pa je prevzel na svoja pleča.

"Latvijci so zasluženo zmagali. Že včeraj, ko smo se poslovili, sem dejal, da so atleti. Sodniki so pustili grobo igro in dobili so veselje. Naši centri so imeli zelo slab odstotek meta, dobili smo veliko blokad. Prve štiri minute nismo naredili prekrška, kar je zame nesprejemljivo. Ena od prvih nalog je bila, da jih stisnemo. Očitno nas je pritisk osredotočil na napad. Ko smo dali koš, smo ga na smešen način takoj dobili. Z obrambo se nismo mogli dvigniti. Bilo je obdobje, ko Latvijci niso dali koša, vendar smo bili preveč egoistični in tega nismo znali izkoristiti," se je Jure Zdovc sprva dotaknil nesrečne tekme, ki je Sloveniji odnesla nadaljnje popotovanje na EuroBasketu.

Latvija je namreč s 73:66 slavila zmago, se uvrstila med osem najboljših v Evropi, Slovencem pa prekrižala načrte, saj so imeli pred seboj olimpijske kvalifikacije, v katere na letošnjem evropskem prvenstvu vodijo mesta od tretjega do sedmega.

"Vso odgovornost za poraz prevzemam na svoja pleča. Latvija je bila boljša …"

Obramba tokrat ni bila prava, saj so košarkarji prejemali preveč poceni košev, igralcem pa zaradi tega nič ne zameri: "Vso odgovornost za poraz absolutno prevzemam na svoja pleča. Mislim, da smo iz te ekipe večinoma potegnili največ. Vedno je mogoče še več in ničesar jim ne zamerim. Našli smo kemijo, energijo ... Latvija je bila fizično močnejša, boljša ter hitrejša.

Slovence sta precej uničila organizator igre Janis Strelnieks, ki je k zmagi s 73:66 prispeval 17 točk, osem podaj, šest skokov, nad njim pa je bilo storjenih še pet prekrškov, ter 211 centimetrov visoki Kaspars Berzins, ki se je ob 13 točkah lahko pohvalil še s šestimi skoki in kar petimi blokadami. "Razočaranje je, ker se nismo uvrstili v četrtfinale. Vsi smo vložili ogromno energije. Škoda, da nismo postavili pike na i. Bo pa čas, da se naredi analiza."

Pogodba se Zdovcu letos izteče, ni pa želel razpredati o prihodnosti: "Glave so vroče. Nastop bi označil kot neuspeh. Imel sem cilje in teh se držim. Za neuspeh sem odgovoren jaz. Da ne bom kaj narobe rekel …"

"Te akcije nosijo posledice, če želiš delati po svojem srcu in filozofijo"

Morebitna nova pobuda Košarkarske zveze Slovenije za podaljšanje sodelovanja v sklopu priprav oziroma na EuroBasketu ni prišla, o tej temi pa je Zdovc, ki se je letos izpraznil, povedal: "Te akcije nosijo posledice, če želiš delati po svojem srcu in filozofiji. Pojavijo se konflikti. Ne moreš kar sedeti, gledati in biti fin, da boš prihodnje leto spet trener. Slovenija ima ogromno trenerjev. Zakaj bi Zdovc sedel na stolčku, če si ga zasluži še marsikdo drug. Verjetno tudi kateri igralec ne bi prišel, če bi bil še jaz, ker se pojavijo trenja in spori. Sicer pri meni revanšizma ni, pri igralcih pa nikoli ne veš. Za to je čas in pri takšnih odločitvah moraš imeti glavo hladno. Na zvezi imamo nove ljudi, ki imajo nove poglede in prav je tako."

Za njim je to tretja reprezentančna akcija, potem ko je sprva vodil ekipo na evropskem prvenstvu leta 2009 (osvojil je četrto mesto), lani na svetovnem v Španiji (sedmo mesto) in letos na EuroBasketu v Zagrebu in Lillu (9.–16. mesto). Številni bi ga radi videli, da bi z reprezentanco sodeloval dolgoročno in bi zaradi rezultata uvedel kakšno spremembo , saj je z ekipo, ki letos ni bila konkurenčna, naredil napredek.

"Ne bom rekel ne, tudi to me je prešinilo, saj človek marsikaj razmišlja. Vse skupaj je treba dobro prespati. Zveza ima druge ljudi, ki morda gledajo drugače. Ob mojem prihodu so bili drugi. Vso pravico imajo pripeljati svoje ljudi. Vse mora priti z njihove strani," je Zdovc še povedal ob tem.

Ne spreglejte