Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
22. 8. 2011,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Božidar Maljković Matjaž Smodiš

Ponedeljek, 22. 8. 2011, 15.42

8 let

Zbranost, zbranost in še enkrat zbranost

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po dveh tekmah in dveh porazih s Španijo imajo slovenski košarkarski reprezentanti dan počitka, v katerem bodo skušali najprej zbistriti glave za zadnji pripravljalni test z Litvo.

Največja hiba slovenske košarkarske reprezentance v pripravljalnem obdobju je kajpak nezbranost, zaradi katere prihaja do napak tako v fazi napada kot obrambe. Proti Španiji so kapetan Jaka Lakovič in soigralci nakazali, da se lahko povsem enakovredno merijo z največjimi favoriti letošnjega evropskega prvenstva, vendar le ob pogoju, da so stoodstotno osredotočeni na igro in ne dopustijo, da živci odigrajo svojo vlogo. Videlo se je, da so naši košarkarji uspešno prihajali do odprtih metov, vendar so bile roke pretežke, da bi žoga našla želeni cilj, kar je tudi posledica nesproščenosti.

A če gledamo v celoti, so to dejavniki, ki so povezani le z glavo. Spremembe so lahko vidne v hipu, vendar bo od celotne ekipe odvisno, kako bo reagirala na prvenstvu ob podobnih težavah. Verjetno pa prav vsak navijač kot tudi celotna slovenska reprezentanca verjame, da se bo marsikaj spremenilo še na bolje, ko se bo prvenstvo tudi začelo in bo v ospredju večji tekmovalni naboj. "Nasproti sebe smo imeli najkakovostnejšega tekmeca. Španija ima skupaj dvanajst zvezdnikov. Trinajsti ali štirinajsti košarkar bi bil v postavah drugih reprezentanc – tudi v naši. Vedeli smo, proti komu bomo igrali. Če bi iz dveh tekem sestavili eno, bi dosegli dober rezultat. Tako v napadu kot obrambi smo delovali na trenutke zelo dobro. V obeh dneh smo pritiskali na Špance, da so morali igrati stoodstotno, da so prišli do zmage. Škoda je naših padcev. To se dogaja že leta v slovenski košarki, kar poudarjam že vseskozi. Obramba je merilo ekipe in ne smeš biti odvisen od napada. Vedno moraš biti dober v obrambi, v napadu pa se lahko zgodi karkoli. Imamo igralce, ki ne kontrolirajo svojih živcev na agresivno obrambo. Vedno pridejo v težave. Malo časa je, da se to popravi. Delali bomo na tem. Ali bomo uspeli ali ne, bomo videli," je ob prihodu iz Španije manjši skupini novinarjem dejal slovenski selektor Božidar Maljković, ki je namenil košarkarjem prosti dan. Vnovič se bodo sestali v torek popoldne, že v sredo pa jih čaka zadnji test v pripravljalnem obdobju. V Stožicah jim bo namreč od 20.30 naprej stala litovska reprezentanca, ki je kot edina v poletnem obdobju premagala aktualne evropske prvake Špance. Tudi v sredo pa bo v kadru Matjaž Smodiš, ki je imel rahle težave z vratom na nedeljski tekmi s tekmecem z Iberskega polotoka in je večji del dvoboja presedel na klopi. V ekipo pa se po kratki bolezni vrača mladi Luka Rupnik.

Ne spreglejte