Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
22. 6. 2021,
19.34

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

kvalifikacije za olimpijske igre olimpijske igre Tokio 2020 Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 22. 6. 2021, 19.34

2 leti, 8 mesecev

"Zaustavili smo Dončića, kar ni uspelo nikomur v ZDA, a …"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
košarka - Slovenija : Hrvaška | Luka Dončić je na zadnji pripravljalni tekmi proti Hrvaški dosegel deset točk ter zbral 17 asistenc in sedem skokov. | Foto Vid Ponikvar

Luka Dončić je na zadnji pripravljalni tekmi proti Hrvaški dosegel deset točk ter zbral 17 asistenc in sedem skokov.

Foto: Vid Ponikvar

"Slovenija je vrhunska ekipa. Ima enega najboljših igralcev na svetu. Z Luko Dončićem je lažje igrati. Zagotovo imate v Litvi veliko možnosti, da se uvrstite na olimpijske igre," je selektor hrvaške košarkarske reprezentance Veljko Mršić dal vedeti, da bi se lahko letos zgodil nov prelomni trenutek v slovenski košarki.

Luka Dončić
Sportal Dončić navdušil v Stožicah, Prepelič in naturalizirani Tobey v transu

Slovenska košarkarska reprezentanca je v sklopu priprav odigrala dve tekmi in obakrat premagala hrvaško izbrano vrsto. Težje je bilo na domačih tleh v Stožicah, pa čeprav je četa Aleksandra Sekulića izvrstno vstopila v obračun. V nadaljevanju je nekoliko popustila in dovolila, da se je razigral Mario Hezonja, ki je dosegel 37 točk, a je imela tudi naša vrsta razpoložene košarkarje.

Klemen Prepelič je dosegel 31 točk, naturalizirani Mike Tobey 26 točk, Luka Dončić pa je prednjačil s 17 asistencami, kar je za evropsko košarko izjemna številka.

Mike Tobey
Sportal Američan izbral Slovenijo za uresničitev sanj

"Ni nam uspelo ohraniti ritma s krajšo rotacijo. Fizično še nismo na dovolj visoki ravni. Proti odlični reprezentanci nam je uspelo nekaj, kar ni uspelo nikomur v NBA. Zaustavili smo Dončića pri desetih točkah (smeh, op. a.). Nismo pa zaustavili njegovih asistenc. Zagotovo so bila prisotna čustva, ker so Slovenci igrali pred domačim občinstvom. Pravkar je prišel v reprezentanco. Šalo na stran," se je zasmejal selektor Hrvaške Veljko Mršić.

Nato je poudaril, da ima slovenska reprezentanca lepe možnosti, da si zagotovi zgodovinski nastop na olimpijskih igrah: "Slovenija je vrhunska ekipa. Ima enega najboljših igralcev na svetu. Z Dončićem je lažje igrati. Zagotovo imate v Litvi veliko možnosti, da se uvrstite na olimpijske igre. Ima pa reprezentanca Slovenije še precej  prostora, da dvigne raven svoje igre. Enako je z nami."

Priprave slovenske košerkarske reprezentance - Bled
Sportal Dončiću in druščini sta se pridružila še Čančar in Nikolić #foto

Kako na olimpijske igre?

Slovenska reprezentanca bo med 29. junijem in 4. julijem igrala na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, in sicer v Kaunasu (preostale tri gostijo Split, Beograd in Victoria).

V prvem delu turnirja se bo pomerila s Poljsko in Angolo. Dve od treh ekip se bosta prebili v polfinale, podobno bo v sosednji skupini, v kateri bodo nastopale Litva, Venezuela in Južna Koreja. O potnikih na OI bo nato odločala finalna tekma. Pričakujemo lahko, da bo v finalu svojo priložnost iskala Litva.

Na OI so sicer že uvrščene reprezentance ZDA, Avstralije, Španije, Francije, Irana, Argentine, Nigerije in domače Japonske.

 

Kaunas: olimpijske kvalifikacije

Torek, 29. junij 2021

15.30 Poljska – Angola
18.30 Litva – Venezuela

Sreda, 30. junij 2021
15.30 Angola Slovenija
18.30 Venezuela – Južna Koreja

Četrtek, 1. julij 2021
15.30 Slovenija
Poljska
18.30 Južna Koreja – Litva

Petek, 2. julij 2021
Prost dan

Sobota, 3. julij 2021
Polfinalni tekmi

Nedelja, 4. julij 2021
18.30 finale
Ne spreglejte