SiolNET. Sportal Košarka
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada podprla kandidaturo za organizacijo EuroBasketa 2021

0,18

termometer

navijači, Slovenija
Bodo leta 2021 slovenski navijači za naše košarkarje spet lahko navijali v domačih dvoranah? Foto: Vid Ponikvar

Vlada RS je na današnji dopisni seji podala soglasje Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) za vložitev kandidature pri Evropski košarkarski zvezi (Fiba Europe) za organizacijo ene od skupin Evropskega prvenstva v košarki za člane leta 2021 v Sloveniji.

zoga kosarka Sportal Poleg Slovenije za eurobasket 2021 še Češka, Estonija, Nemčija, Gruzija, Madžarska in Italija

Organizacija evropskega prvenstva se sofinancira skladno z letnim programom športa v RS za leto 2021 in na podlagi pravilnika o merilih za sofinanciranje izvajanja letnega programa športa na državni ravni, je sklenila vlada. Obenem je KZS naložila, da v primeru pridobitve organizacije o tem nemudoma obvesti ministrstvo, pristojno za šport.

Poleg Slovenije se za organizacijo evropskega košarkarskega prvenstva 2021 potegujejo še Češka, Estonija, Gruzija, Italija, Nemčija in Madžarska. Predsednik KZS Matej Erjavec je pred časom pojasnil, da je na sedež Fibe Europe prišlo sedem kandidatur, a med njimi le ena za finalni del, preostale, tudi slovenska, so za skupinski del.

Luka Dončić Sportal Karte na mizi: z Dončićem v olimpijski boj in na domači EuroBasket

Dva razloga za kandidaturo

"Glede na to, da bo ta ena zagotovo dobila zaključni del evropskega prvenstva, v igri za preostala tri mesta ostaja šest kandidatov, torej imamo 50 odstotkov možnosti, da bomo izbrani," je dejal Erjavec.

Matej Erjavec Matej Erjavec Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Kandidaturo smo oddali iz dveh razlogov. Prvi je, da reprezentanci, v kateri so večinoma zelo mladi košarkarji, omogočimo dve leti dozorevanja brez pritiska rezultata, saj bi bili kot organizatorji neposredno uvrščeni na prvenstvo, drugi pa je želja oziroma realnost, da pred domačo publiko pripeljemo Luko Dončića. Zavedamo se namreč, da v takšnem sistemu kvalifikacij, kot je bil za svetovno prvenstvo, igralci iz lige NBA ne bodo mogli sodelovati," je dodal Erjavec.

Finančna konstrukcija organizacije eurobasketa 2021 oziroma ene od predtekmovalnih skupin je takšna: pristojbina stane 1,8 milijona evrov, preostali fiksni stroški znašajo še 700 tisoč evrov, skupni proračun pa je 4,5 milijona evrov.

"Državo smo zaprosili za donacijo oziroma neko vrsto posojila, saj si košarkarska zveza ne more privoščiti, da bi sama vnaprej nakazala Fibi Europe teh 2,5 milijona evrov. To je pravzaprav ves letni proračun zveze. Vemo pa iz izkušenj evropskega prvenstva 2013, da se ta vložek povrne po koncu prvenstva, ko pritečejo sredstva od prodaje vstopnic in pokroviteljev," je finančne reči obrazložil Erjavec.

Eurobasket 2013 Sportal Ena od skupin EuroBasketa 2021 tudi v Sloveniji?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin