Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
17. 3. 2019,
23.28

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

6

Natisni članek

Petrol Olimpija Krka Jure Zdovc Simon Petrov

Nedelja, 17. 3. 2019, 23.28

5 let, 1 mesec

Krka obstala v ligi ABA, Olimpija izpadla v drugo ligo

Veselica v Novem mestu, zgodovinsko slovo Olimpije

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

6

Krka Olimpija | Košarkarji Krke so si priigrali obstanek v ligi ABA. | Foto Vid Ponikvar

Košarkarji Krke so si priigrali obstanek v ligi ABA.

Foto: Vid Ponikvar

V odločilni tekmi za obstanek v ligi ABA je Krka v večnem derbiju premagala Petrol Olimpijo in si zagotovila obstanek. Postalo pa je tudi jasno, da Ljubljančani kot zadnji na lestvici prvič zapuščajo regionalno tekmovanje, kar je velik udarec za klub kakor tudi slovensko košarko.

Kar smo pričakovali pred dvobojem med Krko in Petrol Olimpijo, smo dejansko tudi videli na parketu dvorane Leona Štuklja. V igri je bil namreč obstanek v ligi ABA, zato o košarkarski lepotici nismo mogli razmišljati.

Zato pa smo videli veliko mero borbenosti in zelo izenačeni ekipi. Krka je bila v prvem polčasu tako rekoč vseskozi v prednosti, a se ji ni uspelo odlepiti od Olimpije, ki je največ zaostajala za šest točk.

Krka vs Petrol Olimpija liga ABA
Sportal Krka se je rešila, liga ABA naslednje leto brez Olimpije

Po dolgem času smo lahko v Novem mestu videli polne tribune, a je žalostno, da so le takrat, ko je na kocki celotna sezona. V dolenjsko glavno mesto so pripotovali tudi vsi veljaki Olimpije, ki so podpirali ekipo, bili pa so tudi nervozni, saj je bilo na tnalu veliko.

Z mirnimi glavami do obstanka, Olimpija se seli v drugo ligo

V Novo mesto so pripotovali tudi Jože Mermal, Zoran Janković in predsednik kluba Tomaž Berločnik, a na koncu niso imeli razloga za zadovoljstvo. Njihov klub se seli v drugo ligo. | Foto: Vid Ponikvar V Novo mesto so pripotovali tudi Jože Mermal, Zoran Janković in predsednik kluba Tomaž Berločnik, a na koncu niso imeli razloga za zadovoljstvo. Njihov klub se seli v drugo ligo. Foto: Vid Ponikvar Nervozni pa so bili tudi košarkarji, ki so delali veliko napak, tudi začetniških, zaradi katerih so ob živce spravljali tako Simona Petrova kakor tudi Jureta Zdovca.

Bolj ko se je tekma približevala h koncu, bolj vroče je postajalo v dvorani. Gledalci so tri minute pred koncem vstali in glasno podpirali svoje moštvo, ki mu je minuto in 23 sekund pred zadnjim zvokom sirene uspelo priigrati prednost štirih točk (59:55). Kmalu zatem je odjeknil val navdušenja, ko so domači pobegnili na plus šest (61:55).

Takrat je postalo jasno, da si bo Krka priborila obstanek v ligi, Olimpija pa prvič v zgodovini zapustila elito regionalnega tekmovanja, kar je velik udarec za klub kakor tudi slovensko košarko, saj ljubljanski klub velja za paradnega konja slovenske košarke. In Olimpija je celo kot prva osvojila ligo ABA leta 2002, ko je v velikem finalu premagala prav Krko.

"Ostali smo v ligi, kar je bilo v nekem trenutku videti nemogoče"

"Za nas je to veliko razočaranje. Krka je zasluženo zmagala. Mi si zmage nismo zaslužili. Zdaj moramo zbistriti glave in po naslov prvaka," je bil razumljivo slabe volje košarkar Olimpije Miha Lapornik.

Jure Balažič je bil presrečen, ker je Krka ostala v ligi ABA. | Foto: Vid Ponikvar Jure Balažič je bil presrečen, ker je Krka ostala v ligi ABA. Foto: Vid Ponikvar

Zato pa je bilo veliko zadovoljstvo pri Juretu Balažiču: "To sezono smo se trudili, končno smo bili kompletni in smo ostali v ligi, kar je bilo v nekem trenutku videti nemogoče. Zahvalil bi se navijačem za podporo, ki so nam jo dajali."

"Če bi igrali tako celotno sezono, ne bi bili v tem položaju"

Izpad v drugoligaško konkurenco je velik udarec tudi za trenerja ljubljanske zasedbe Jureta Zdovca, ki je večkrat poudaril, da je podedovana ekipa limitirana, kar se je videlo v boju s Krko. "Čvrsta tekma, fantje so se borili. Nekaj podrobnosti je na koncu odločalo. Zgrešili smo nekaj lahkih metov, tekmec jih je dal. Vem, da je bila tekma za obstanek. Če bi igrali tako celotno sezono, danes ne bi bili v tem položaju. Gremo naprej. Fantom nimam česa očitati," je dejal Zdovc, ki upa, da se bo vseeno našlo mesto za Olimpijo v ligi ABA. A bi jo morali razširiti …

"Gremo naprej. Fantom nimam česa očitati," je po izpadu v drugo ligo dejal Zdovc. | Foto: Vid Ponikvar "Gremo naprej. Fantom nimam česa očitati," je po izpadu v drugo ligo dejal Zdovc. Foto: Vid Ponikvar Kako je sicer igrati v drugi ligi, dobro ve Simon Petrov, ki je Krko lani prav z osvojeno lovoriko v tem tekmovanju popeljal v elitno druščino ter jo zdaj tudi zadržal med najboljšimi v ligi ABA: "Le vprašanje je bilo, kdo bo zadržal bolj mirne glave. Na koncu moramo biti z izkupičkom super zadovoljni. Za nas je bil to finale. Pripravljali smo se, kot da je zadnja tekma sezone. Nepopustljivi smo bili v obrambi, glave pa smo ohranili hladne in to je bil ključ."

Ne spreglejte