SiolNET. Sportal Košarka
5,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger
FIBA VS. ECA

Velik poraz za Fibo ter velika zmaga za zveze in klube

5,58

termometer

 | Foto:

Regionalno sodišče v Münchnu je odločilo, da Fiba ne sme kaznovati nacionalnih zvez ali klubov in da se ti lahko svobodno odločajo, v katerih evropskih pokalih želijo igrati.

Razplet sodbe se je napovedoval že ob odločitvi Fibe 27.maja na sestanku v Dublinu. Takrat sta Fiba in Fiba Europe, zadovoljni s "poslušnostjo zvez", umaknili suspenz za 14 reprezentanc, med katerimi je bila tudi slovenska.

Po odločitvi sodišča v Münchnu Fiba in Fiba Europa ne smeta suspendirati reprezentanc in na nikakršen drug način kaznovati nacionalnih zvez, lig ali klube zaradi njihove izbire, v katerem evropskem pokalu želijo igrati.

Če bi Fiba oz. Fiba Europe kršila odločitev, ji grozi kazen do 250 tisoč evrov, ob tem pa tudi zaporna kazen do pol leta.

Kaj je bil povod za spor?

Spor se vleče iz prejšnjega leta, ko je Fiba ponovno želela prevzeti nadzor nad evropskimi klubskimi tekmovanji.

V prihodnji sezoni bo organizirala ligo prvakov, ki pa je dobila košarico največjih evropskih klubov.

Najmočnejši tekmovanji – evroligo in Eurocup – organizira ECA (Euroleague Commercial Assets).

Fiba je prek suspenza nacionalnih zvez – prepovedala jim je nastop njihovih reprezentanc na velikih tekmovanjih – poskušala disciplinirati neposlušne klube. Sodišče v Münchnu je odločilo, da je bil suspenz nedovoljen.

Štirje slovenski klubi želijo v Fibino ligo prvakov

Fibina liga prvakov bo v prihodnji sezoni štela 32 moštev, vendar udeleženci še niso znani. Med slovenskimi klubi so prijavnico oddali štirje: Rogaška, Tajfun, Zlatorog in Krka.

Med prijavljenimi ni najuspešnejšega slovenskega moštva v Evropi Uniona Olimpije, ki upa na povabilo v Eurocup pod okriljem ECA.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin