Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
8. 12. 2014,
8.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jure Zdovc Goran Dragić Goran Dragić Rašo Nesterović Disneyland žreb

Ponedeljek, 8. 12. 2014, 8.37

7 let, 12 mesecev

V Disneyland po tekmece, na štadion po olimpijske sanje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred žrebom predtekmovalnih skupin za evropsko košarkarsko prvenstvo slovenskega reprezentančnega selektorja Jureta Zdovca bolj kot tekmeci zanimajo njegovi (zdravi) igralci.

"Napovedi so vselej nehvaležne, posebnih želja pa niti nimam, čeprav je res tudi, da se zaradi sistema žreba lahko zgodi, da pademo v zelo težko skupino. A to niti ni pomembno. Zavedati se moramo, da imamo kakovostne igralce, za katere upam, da bodo zdravi. Upam, da bo ekipa še močnejša kot na letošnjem svetovnem prvenstvu. Verjamem, da lahko premagamo vsakega," pred današnjim žrebom v pariškem Disneylandu, ki bo 24 reprezentanc razdelil v štiri šestčlanske skupine, razmišlja selektor slovenske izbrane vrste Jure Zdovc. Ta sicer že lep čas ve, da bo v prvem delu EuroBasketa domoval v Zagrebu in se zato v sosedskem obračunu znova pomeril s Hrvaško.

Ples kroglic v pariškem zabaviščnem parku bo Slovencem in Hrvatom namenil še druge štiri tekmece. Pri tem je sicer jasno, da zaradi prvenstva v štirih državah in uveljavitve sistema partnerstev (vsak soorganizator je lahko izbral eno državo, s katero se bo pomeril v prvem delu in posledično napolnil dvorano) v zagrebški skupini poleg preostalih reprezentanc iz prvih dveh kakovostnih bobnov zanesljivo ne bo Latvije, Turčije, Nemčije in Estonije.

Iz Zagreba na nogometni štadion

Slovenci bodo torej nekaj po 16. uri dočakali imena vseh tekmecev v prvem delu prvenstva, že zdaj pa sta znani obe prizorišči, na katerih bo ob rezultatski uspešnosti nastopila Zdovčeva četa. Arena v Zagrebu bo slovenski dom v prvem delu, v primeru napredovanja pa bo pot vseh 16 "preživelih" reprezentanc vodila v Lille. Tam bodo v času zaključnih bojev EuroBasketa mogočni nogometni štadion Pierre Mauroy preoblikovali v košarkarsko dvorano, v kateri bo prostora za kar 27 tisoč navijačev.

Slovenski cilj: olimpijske igre 2016

A čeprav se v slovenskem taboru z imeni tekmecev ne obremenjujejo pretirano, pa ni skrivnost, da v vodstvu slovenske reprezentance prav v EuroBasketu vidijo odskočno desko za zgodovinski premierni nastop na olimpijskih igrah. Vizum za Rio 2016 si lahko kapetan Goran Dragić in soigralci na Hrvaškem ter predvsem v Franciji resda zagotovijo zgolj z nastopom v velikem finalu. A zadovoljni bodo že s tolažilno nagrado – prebojem v dodatne olimpijske kvalifikacije, ki bodo odigrane le slab mesec (4.–11. 7. 2016) pred uvodno slovesnostjo 31. olimpijskih iger. Za uresničitev tega načrta bi morali Slovenci EP končati med najboljšimi šestimi reprezentancami. Na ta način bi si zagotovili nastop na kvalifikacijskem turnirju, na katerem bo ducat ekip lovilo zadnje tri vstopnice za Brazilijo.

Ne spreglejte