Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
20. 3. 2020,
10.00

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

1

Natisni članek

Fiba Borilslav Stanković

Petek, 20. 3. 2020, 10.00

4 leta, 1 mesec

BORISLAV STANKOVIĆ (1925−2020)

Umrl je velikan svetovne košarke

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

1

Borislav Stanković | Borislav Stanković je leta 2013 kot poseben gost EuroBasketa obiskal Ljubljano. | Foto Sportida

Borislav Stanković je leta 2013 kot poseben gost EuroBasketa obiskal Ljubljano.

Foto: Sportida

Srbski mediji poročajo, da je v 95. letu starosti v Beogradu umrl nekdanji generalni sekretar Mednarodne košarkarske zveze Borislav Stanković, ki je odločilno vplival na razvoj sodobne košarke.

Bil je odličen košarkar. Kapetan. Prva jugoslovanska avantgarda. Dosegel je prvi koš na svetovnih prvenstvih. Igral je za Crveno zvezdo, Partizan in Železničar ter za jugoslovansko reprezentanco. Pečat je pustil tudi kot trener. Deloval je pri OKK Beograd, Partizanu in v Cantuju. Večkrat je bil državni prvak. A najbolj vidno košarkarsko sled je Srb Borislav Stanković, rojen 9. julija 1925 v Bihaću v BiH, nato pa je živel v Novem Sadu in Beogradu, pustil kot košarkarski funkcionar.

Kar 26 let je kot generalni sekretar vodil Mednarodno košarkarsko zvezo FIBA (1976−2002) in se gibal tudi v najvišjih olimpijskih krogih. Pred tem je bil tudi pomočnik generalnega sekretarja in vodja jugoslovanske košarkarske zveze. 

Borislav Stanković (1925−2020) | Foto: Vid Ponikvar Borislav Stanković (1925−2020) Foto: Vid Ponikvar Pod njegovim vodstvom se je košarkarska igra močno posodobila in postala globalno eden najbolj priljubljenih športov. Med drugim je igro v tem obdobju obogatil met za tri točke. Tudi dimenzije igrišč so se spremenile.

Športna zgodovina mu pripisuje tudi ključne zasluge za to, da so lahko od leta 1992 naprej na olimpijskih igrah igrali tudi profesionalci iz lige NBA. Tedaj se je v Barceloni rodil tudi prvi Dream team na čelu z Michaelom Jordanom, Magicom Johnsonom in Larryjem Birdom.

Član košarkarske hiše slavnih. V različnih vlogah je sodeloval na kar 26 evropskih prvenstvih ter pri 14 olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Pravi poliglot. Govoril naj bi kar šest jezikov. Po izobrazbi je bil sicer veterinar. Na tem področju je deloval tudi kot inšpektor. A ljubezen do košarke je bila pač prevelika, da bi ostal zvest svoji stroki.  

Bil je človek pred časom. Tudi zaradi njega se danes igra sodobna košarka. Bil je tisti, ki je stisnil roko dolgoletnemu šefu lige NBA Davidu Sternu. Naključje je hotelo, da sta oba umrla v letu 2020.

Iztok Rems in Borislav Stanković: 5. decembra 2010, ko je Slovenija dobila organizacijo evropskega prvenstva 2013. | Foto: Vid Ponikvar Iztok Rems in Borislav Stanković: 5. decembra 2010, ko je Slovenija dobila organizacijo evropskega prvenstva 2013. Foto: Vid Ponikvar

Prijatelj slovenske košarke

"Težko najdem prave besede. Vest me je zelo prizadela, zato bi vam težko postregel s kakšno globljo mislijo. Lahko povem le, da je bil Bora velik prijatelj slovenske košarke. Zelo nam je pomagal. Dovolj bo, če povem, da je takrat, ko je razpadla nekdanja Jugoslavija, prav on prvi obiskal Slovenijo," nam je ob smrti velikana svetovne košarke povedal Iztok Rems, nekdanji mednarodni sodnik, nato pa dolga leta tudi košarkarski funkcionar, katerega pot se je večkrat križala s Stankovićevo. Med drugim tudi leta 2010, ko je Slovenija prejela status gostiteljice EuroBasketa 2013. Dogodka se je kot poseben gost udeležil tudi legendarni Bora.

Sožalje družini in vsem žalujočim je že izrekel tudi aktualni generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis. "Morda kot košarkar na prvem svetovnem prvenstvu leta 1950, morda kot organizator prvega prvenstva na evropskih tleh leta 1970 ali kot vodja Fibe v četrtini stoletja. Borislava Stankovića se bomo spominjali kot enega najbolj pomembnih mož v zgodovini našega športa," je dejal Zagklis, četrti generalni sekretar FIBA. Stanković je bil drugi. Pred njim je namreč zvezo vodil William Jones, za njim pa Patrick Baumann. Vsi trije so že pokojni. Stankoviću pa je FIBA dodelila tudi naziv častnega generalnega sekretarja.

Luka Dončić
Sportal Optimizem v NBA: Silver prepričan, da NBA lahko reši del sezone
Olimpija - Krka
Sportal Konec je. Košarkarji brez prvaka.
Vlatko Čančar
Sportal Virus stoletja tudi v Čančarjevem Denverju
Ne spreglejte