Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
20. 9. 2015,
0.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tomaž Fartek Blaž Mesiček Jure Zdovc

Nedelja, 20. 9. 2015, 0.54

8 let

Tudi njega tako kot Jureta Zdovca ne skrbi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na evropskem prvenstvu v Lillu je soj luči padel tudi na slovenskega košarkarskega trenerja Tomaža Fartka, ki je dobil priložnost, da je vodil ekipo na All Star tekmi košarkarjev do 18 let.

Zakaj je Tomaž Fartek dobil priložnost, da je na tekmi All-Star do 18 let vodil eno od ekip, je preprost, čeprav pot ni bila tako. Košarkarska zveza Slovenije ima namreč možnost vsako leto nominirati vsaj enega trenerja, da se vključi v triletni izobraževalni proces. Ker je Fartek uspešno pridobil Fiba Europe certifikat za trenerja in ker je bil med najbolje ocenjenimi, je dobil nagrado na letošnjem EuroBasketu v Lillu.

Vodil je eno od dveh ekip, ki sta se pomerili na All-Star tekmi, v svojih vrstah pa je imel tudi nadarjenega Blaža Mesička. Na koncu sta se z 80:75 veselila zmage: "Zame je bila to lepa priložnost, ki jo v Sloveniji težko dobiš. Delal sem z najboljšim materialom, ki ga Evropa premore."

V Sloveniji je trener Grosuplja, ki se je odločil spremeniti strukturo moštva in bo v ospredje potiskal igralce vzgojene v lastnem pogonu.

"Od letnika 2000 in nižje prihaja zelo lepo selekcionirani igralci"

Tako, kot je pred časom dejal slovenski članski selektor Jure Zdovc, da ima Slovenija v košarkarskih krogih razlog za pozitivno razmišljanje, je tudi on prepričan v svetlo prihodnost: "V nekaj generacijah je sicer majhna luknja. Težko dobimo visoke igralce. Pozitivno se je izkazalo regijsko selekcioniranje, ki ga izvaja Košarkarske zveza Slovenije. Od letnika 2000 in nižje prihajajo zelo lepo selekcionirani igralci. In tudi višina prihaja. Slovenija ima potencial in mislim, da dobro delamo."

Fartek je trenersko kariero začel pred desetimi leti pri Triglavu iz Kranja, vmes delal tudi z mladimi košarkarji pri Union Olimpiji, zdaj pa je pri Grosupljem. In kaj si želi v karieri doseči? "Vedno bi rad imel dobre pogoje za delo. Morda je to ena stvar, ki v Sloveniji primanjkuje. Vse je več amaterskih sredin, ki so na ravni društev. Vsak ambiciozen trener si želi dobre pogoje za delo, da lahko trud in vlaganja prenese nato na tekmo," je še odgovoril Fartek.

Ne spreglejte