Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
28. 7. 2013,
22.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenska košarkarska reprezentanca Aleš Pipan Božidar Maljković

Nedelja, 28. 7. 2013, 22.09

8 let

Tudi brez G. Dragića ''na glavo'': padla Pipanova Makedonija

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska košarkarska reprezentanca je na drugi pripravljalni tekmi pred septembrskim EuroBasketom še drugič zmagala. Tokrat je bila v Litiji boljša od Makedonije s 63:54.

Po izdatni zmagi nad Ukrajino na prvi pripravljalni tekmi v Domžalah je bilo jasno, da slovenske košarkarje v Litiji, kraju, kjer je nekoč domoval prvoligaš, čaka težje delo, pa čeprav je Makedonija, uradno četrta reprezentanca Evrope, izgubila proti Ukrajincem. Goran Dragić, Jaka Lakovič, Boštjan Nachbar in Jaka Brodnik so tokrat pri Slovencih dobili dozo počitka, pri Makedoniji ni bilo Pera Antića in Boja McCalebba. Slovenija si je zmago zagotovila z odlično zadnjo četrtino, ko je dobila zgolj točko. Po srečanju so iz slovenskega tabora sporočili, da se od reprezentance poslavlja Jaka Brodnik, ki ni igral na nobeni od prvih tekem. Selektor je bil zelo zadovoljen z njegovo igro v končnici pretekle sezone. Zato novi košarkar Olimpije vsekakor ostaja v resnih kombinacijah za prihodnje akcije.

Ob odsotnosti prvih dveh snovalcev igre je Božo Maljković na dirigentsko mesto tako poslal kar Klemena Prepeliča, ki je v določeni meri te naloge opravljal že na prvi tekmi, poleg novega člana Banvita pa so začeli še Jaka Blažič, Zoran Dragić, Jure Balažič in Gašper Vidmar. Pričakovati je bilo, da Slovenija ne bo imela tako odličnega strelskega večera kot v Domžalah in to se je v prvi četrtini tudi potrdilo. V slabih dveh minutah so Slovenci v vroči litijski dvorani, kjer so imeli igralci razumljivo precej preglavic s potno žogo, zgrešili tudi štiri proste mete. Makedonija je darilo izrabila za vodstvo 11:4. Težišče zelene igre, takšne drese je tokrat nosila Slovenija, se je nato prek prodorov prevesilo bližje obroču, kar je ob zagrizeni obrambi nemudoma delovalo. Po zaporednih trojkah Blažiča in Domna Lorbka je Slovencem uspel delni izid 12:0 in vodstvo za pet točk v osmi minuti, a so do konca prve četrtine fantje Aleša Pipana prav tako po zaslugi meta od daleč spet prišli v vodstvo.

Več kot triminutni slovenski točkovni post na začetku druge četrtine je Makedonijo znova izstrelil na otipljivejšo, pravzaprav najvišjo prednost enajstih točk (31:20). Odličen je bil Giorgij Čekovski, ki je že do polovice tekme Slovencem nasul 17 točk z metov 6:9 iz igre ter izsilil pet osebnih napak. Prekletstvo rumeno- rdečega obroča je prekinil tokratni kapetan Uroš Slokar. Slovenija je zanesljiveje delovala ob vtekanjih in prodorih pod koš in na tovrstne rešitve bi ob primernih profilih igralcev, ki jih Maljković brez dvoma premore kar nekaj, veljalo (še bolj) staviti.

Predvsem po zaslugi bratov Stojanovski so gostje iz dežele sonca prednost osmih točk s konca prvega polčasa povišali na enajst. Praktično celotna tretja četrtina je minila v iskanju stika z gosti, ki so učinkovito prodirali in vtekali pod slovenski obroč. Najbližje se je Slovenija, ki je na trenutke ugajala z atraktivno, praktično ves čas pa z zelo požrtvovalno in agresivno igro in prevladovala v skoku (21:16 po treh četrtinah), približala na tri točke zaostanka. V zadnjih deset minut so Slovenci vstopili še z dodatno mero želje po zmagi, v obrambi so se spustili še nižje v kolenih in stopili še bližje k tekmecem. V 33. minuti je Begić izenačil na 53, po dobri obrambi pa je Prepelič na navdušenje litijske dvorane zadel trojko. Gostom je v napadu začelo primanjkovati idej, meti z razdalje niso več učinkovali, prisiljeni so bili v napake, zapornica na slovenski poti do zmage se je dvignila. Še posebej ko je Zoran Dragić vodstvo dobre tri minute pred koncem povišal na 61:53. Kako zelo je slovenska obramba na kolena spravila gostujoči napad, priča podatek, da so Pipanovi varovanci prvo in edino točko dosegli šele v deveti minuti (!) četrtega dela igre.

Po dveh pripravljalnih tekmah je nekaj grobih obrisov letošnje ekipe že izrisanih. Goran Dragić je nesporni vodja in s svojo lucidnostjo ter hitrostjo čista dodana vrednost reprezentance. Gašper Vidmar utegne (p)ostati pomemben adut, če bo le vsaj delno ozdravil kronično tegobo prostih metov. Nebojša Joksimović je racionalna rešitev na ''enki''. Prijetna osvežitev je pogumni Gezim Morina. Verjetno najpomembnejša ugotovitev pa je, da reprezentanca deluje povezano, bojevito, brezkompromisno – ''na glavo'' gre že na pripravljalnih tekmah, kljub zahtevnim pogojem, kot je bila na primer tokratna vročina, kar lahko izniči marsikatero hibo.

Ne spreglejte