Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
3. 6. 2015,
17.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Steve Kerr David Blatt

Sreda, 3. 6. 2015, 17.40

8 let

Trenerska zelenca v velikem finalu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav David Blatt in Steve Kerr, trenerja finalistov lige NBA, končujeta svojo prvo sezono med elito, pa imata oba vendarle tudi že nadvse pestro košarkarsko biografijo.

Pozornost ljubiteljev košarke je pred velikim finalom severnoameriške poklicne lige NBA, v katerem se bosta spopadla Golden State in Cleveland, namenjena predvsem osrednjima zvezdnikoma obeh ekip. Najkoristnejši košarkar rednega dela Stephen Curry pooseblja moštvo iz Kalifornije, povratnik v Cleveland, kjer so ga ljubili, po odhodu v Miami sovražili in mu naposled oprostili, Le Bron James pa že debelo desetletje spada med najboljše košarkarje v ligi.

A finalna serija, ki se bo s prvo tekmo začela v četrtek, bo zanimiva tudi zaradi trenerskega dvoboja Steve KerrDavid Blatt. Gre za strokovnjaka, ki prvič opravljata vlogo trenerja v ligi NBA. Nazadnje sta se novinca v finalu pomerila leta 1947, kar pa ne čudi. To je bila namreč prva sezona, tako da so bili novinci vsi. Šestim trenerjem se je do zdaj v krstni sezoni uspelo prebiti tudi do šampionskega prstana. Kot zadnji se je pod takšen scenarij leta 1982 podpisal tedanji trener LA Lakers Pat Riley.

A čeprav gre za, strogo statistično gledano, dva nepopisana lista, pa se Kerr in Blatt lahko pohvalita z bogatima in predvsem zelo raznolikima karierama.

Lani evroliga, letos NBA?

Če bo na koncu slavil Cleveland, 56-letnemu izraelsko-ameriškemu trenerju Blattu ne bo uspel zgolj podvig novinca, temveč bo poskrbel tudi za zgodovinski evropsko-ameriški preskok. Še v pretekli sezoni je bil namreč trener Maccabija iz Tel Aviva, s katerim se je na zaključnem turnirju v Madridu dokopal do evroligaške krone. Zdaj se je v družbi LeBrona Jamesa znašel na pragu naslova prvaka v najmočnejši ligi na svetu.

Blatt pa v Evropi pečata ni pustil zgolj v Maccabiju, kjer je med drugim treniral tudi Bena Udriha. Kot selektor je vodil izraelsko in rusko reprezentanco, s katero je bil leta 2007 tudi evropski prvak, na klubski ravni pa so bili poleg Maccabija njegovi delodajalci še Hapoel, Dinamo St. Petersburg in Aris.

V Jordanovi družbi

Po povsem drugačni poti pa se je v finale zavihtel njegov tekmec Steve Kerr, ki bo 27. septembra dopolnil 50 let. Finale mu še zdaleč ni tuj. Navsezadnje ima v domači zbirki že pet šampionskih prstanov lige NBA, do katerih se je dokopal kot košarkar. Nikoli ni igral za Golden State, je pa zato kar tri sezone nosil dres Clevelanda, tokratnega finalnega tekmeca. Toda največje slave je bil deležen kot član šampionske dinastije moštva Chicago Bulls. Kot mojster za mete z razdalje se je v družbi slovitega Michaela Jordana veselil treh naslovov prvaka lige (1996–1998), še dva pa je dodal v dresu SA Spurs (v letih 1999 in 2003).

Po koncu kariere, ki jo je sklenil leta 2003, se je preselil ob rob parketa, a (še) ne na trenersko klop. V roke je prijel mikrofon in kot strokovni komentator za televizijsko hišo TNT spremljal ligo NBA. Ob tem je zanimivo, da je svoj glas posodil tudi računalniški igrici NBA live. Glas je tam ostal, Kerr pa se je preselil v pisarno. Leta 2007 je namreč postal športni direktor moštva Phoenix Suns, kjer je sodeloval tudi z Goranom Dragićem. V Arizoni je vztrajal do leta 2010.

Ne spreglejte