Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Torek,
16. 2. 2016,
8.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

sponzorji plače košarka infografika

Torek, 16. 2. 2016, 8.39

6 let, 6 mesecev

#Naj infografike 2016

Top 10 igralcev v NBA po zaslužku

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Najboljših deset igralcev v NBA bo v letošnji sezoni zaslužilo okoli 350 milijonov evrov. Od tega slabo polovico oziroma 160 milijonov zunaj igrišča na račun sponzorjev in raznih investicij.

Konec leta 2016 se bodo igralci in vodstvo lige NBA ponovno pogajali o novi višini zgornjega plačilnega limita, določenega v kolektivni pogodbi. O tem, da so takšna pogajanja naporna, pričajo posledice zadnje bitke med klubi in igralci v letu 2011, ko je bila sezona NBA zaradi stavke igralcev zelo skrajšana.

Igralci so takrat trdili, da plače rastejo prepočasi glede na to, koliko dobička ustvarijo moštva. Po njihovih besedah so se zaradi omejitve plač in televizijskih pravic, vrednih 21,5 milijarde evrov, vrednosti nekaterih moštev NBA tudi potrojile. Na drugi strani lastniki klubov zagovarjajo stališče, da je povprečna letna plača v višini 4,5 milijona evrov že tako najvišja med ekipnimi športi.

Igralci služijo tudi z investicijami

A klubske plače niso edini dohodek, ki ga prejemajo igralci. Tako je igralec kluba Los Angeles Lakers Kobe Bryant s svojim podjetjem Kobe Inc. investiral v lastništvo desetih odstotkov podjetja, ki proizvaja energijsko pijačo BodyArmor. Podpisal je tudi pogodbo s kitajskim elektronskim gigantom Alibaba, ki vključuje tudi produkcijo dokumentarnega filma o njem.

Zvezdnik Clevelanda LeBron James je investiral v franšizo picerij, kjer si gostje sestavijo pico po svojem okusu. Poleg visokega zneska ga je športna agencija v podpis pogodbe prepričala tudi z deležem v nogometnem klubu Liverpool.

Bryant zaslužil največ med športniki v ekipnem športu

Bryant je v karieri s plačo in sponzorskimi pogodbami zaslužil prek 600 milijonov evrov, kar je največ med športniki v ekipnih športih. Več od njega so v karieri zaslužili: golfist Tiger Woods, dirkač v formuli 1 Michael Schumacher in boksar Floyd Mayweather.

 

 

 

Ne spreglejte