Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Mateja Malnar Štembal

Četrtek,
13. 6. 2024,
0.00

Osveženo pred

5 dni, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

Natisni članek

Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 13. 6. 2024, 0.00

5 dni, 4 ure

Številni Slovenci pred Dallasovo areno in strastna navijačica s posebnim rekvizitom #video

Mateja Malnar Štembal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

Od naše poročevalke

Cheryl Jackson | Dr. Cheryl (Action) Jackson je posebna navijačica Luke Dončića in Dallas Mavericks. | Foto Mateja Malnar Štembal

Dr. Cheryl (Action) Jackson je posebna navijačica Luke Dončića in Dallas Mavericks.

Foto: Mateja Malnar Štembal

Na današnji dan pred natanko 13 leti so košarkarji Dallas Mavericks osvojili prvi in do zdaj edini naslov prvaka lige NBA. Vzdušje pred tretjo tekmo letošnjega finala med Dallasom in Boston Celtics v teksaškem American Airlines Centru smo preverili na Sportalu in ni manjkalo optimizma. Tudi med slovenskimi navijači, ki so pripotovali dolgo pot, da bi videli slovenskega virtuoza Luko Dončića.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dallas z razočaranim Dončićem po nori tekmi reši le še čudež

V središču mesta, v neposredni bližini American Airlines Centra, so se navijači Dallas Mavericks več ur pred tretjo tekmo ogrevali in upali, da se bo finalna serija po uvodnih porazih v Bostonu obrnila v korist Luke Dončića in druščine. Tudi slovenski privrženci, ki so poleteli čez Atlantik, da bi nudili podporo slovenskemu košarkarskemu dragulju, ki navdušuje ljubitelje košarke po vsem svetu.

Poglejte, kaj pravita slovenska navijača

Prav nič niso želeli slišati za statistiko, da zmagovalec prve tekme na koncu zmaga v 70 odstotkih finalnih serij, temveč jim je bila veliko ljubša tista, da je pet ekip v zgodovini NBA po zaostanku z 0:2 slavilo naslov prvaka. Nazadnje je to uspelo Milwaukee Bucks leta 2021 na čelu z Giannisom Antetokounmpom in njegovim zmagovalnim pristopom razmišljanja, s katerim je Buckse popeljal do njihovega prvega naslova NBA po 50 letih.

Spodbudne besede slovenskih navijačev za Luko Dončića

Dallas spet čuti Slovenijo

Slovenski navijači imajo veliko pozornosti v Dallasu. | Foto: Mateja Malnar Štembal Slovenski navijači imajo veliko pozornosti v Dallasu. Foto: Mateja Malnar Štembal Čeprav bo letošnje poletje postreglo z mnogimi športnimi dogodki (evropsko prvenstvo v nogometu, olimpijske igre, Tour de France …), je bilo tudi v Dallasu mogoče opaziti kar nekaj skupin gorečih navijačev iz Slovenije, ki niso želeli izpustiti prve domače tekme finala NBA. Bodisi v dvorani bodisi s spremljanjem tekme v lokalu.

Zahvaljujoč Dončiću se Slovenci počutimo izjemno. Ko v Dallasu poveš, da si iz Slovenije, te gledajo skoraj z oboževanjem. Prav zaradi Lukove igre, še bolj pa zaradi njegovega značaja, se v Dallasu pohval na njegov račun nihče ne naveliča. Ne tisti, ki jih izrekajo, ne tisti, ki jih poslušamo. Ponosno poslušamo in kimamo, kakor da je fant iz sosednje ulice.

Tudi če nas številčno ni ogromno, smo slovenski navijači dokazano glasni in srčni. Znamo poskrbeti, da se nas sliši in opazi povsod. Tudi zaradi naše edinstvene znamke I feel Slovenia, ki zelo močno izstopa prav na športnem področju. Slovenska turistična organizacija je že zelo zgodaj, še pred zelo odmevnimi mednarodnimi uspehi, prepoznala potencial sinergij športa in turizma ter tako za ambasadorje slovenskega turizma pridobila prav športnike, ki v mednarodnem prostoru skoraj nimajo primerjav. Od Luke Dončića, Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča, Janje Garnbret do mnogih drugih.

Saj veste, da je Slovenija država, v kateri 23. septembra celo praznujemo dan slovenskega športa. Zato tudi Američani zastrižejo z ušesi, ko jim poveš, da se pri nas več kot dve tretjini prebivalstva rekreativno ukvarja s športom in da pri nas v mestih skoraj vsepovsod pridemo peš ter da hoja za nas ni šport, ampak osnovno gibanje.

Da bi dihali kot eno

Cheryl Jackson | Foto: Mateja Malnar Štembal Foto: Mateja Malnar Štembal Pred tretjo tekmo finala NBA je maskota Dallas Mavericks, ki sliši na ime Champ, na treh različnih lokacijah v severnem Teksasu navijačem za domači tekmi razdelila navijaške rekvizite, da bi okrepila sporočilo #onefordallas in jih spodbudila, naj nosijo svoje majice Mavsov na tekmah ali kjerkoli jih bodo spremljali. Jasno, v upanju, da se bo serija spreobrnila v korist Dallasa.

Ena strastnih navijačic Dallas Mavericksov je dr. Cheryl (Action) Jackson, znana ameriška filantropinja in ustanoviteljica organizacije Minnie’s Food Pantry. Gre za neprofitno organizacijo, ki je glas za lačne in v kateri te nihče ne vpraša, koliko zaslužiš, ko prideš po hrano. Verjamejo, da jih obiščejo tisti, ki jo potrebujejo. Ustanovljena je bila leta 2008, samo lani pa so razdelili več kot tri milijone zdravih obrokov in zagotovili hrano 140 tisoč posameznikom. Njeno delo in poslanstvo podpirajo tudi mnoge znane osebnosti, od nekdanjega lastnika Dallas Mavericks Marka Cubana do televizijske voditeljice Oprah Winfrey.

Za ekipo Dallas Mavericks navija že od otroških let in pravi, da je verjela vanje tudi, ko drugi niso. Oziroma tudi takrat, ko je vsa njena družina navijala za Los Angeles Lakers. Kot otrok ni nikoli šla na tekmo, ko pa jo je gledala po televiziji, se je čudila, zakaj ljudje samo sedijo in ne navijajo goreče. Zdaj ko ima to možnost, pogosto sedi v prvi vrsti in navija na vso moč. Spet kot edina v družini. Opazite jo tudi z značilno veliko čepico s podpisi vseh igralcev. Poudarila je, da bi rada videla še več žensk med navijačicami.

Ameriški novinar tudi našo poročevalko prosil za pogovor. Jasno, o Luki Dončiću. | Foto: Mateja Malnar Štembal Ameriški novinar tudi našo poročevalko prosil za pogovor. Jasno, o Luki Dončiću. Foto: Mateja Malnar Štembal Poudarila je tudi, da je Cynthia Marshall, izvršna direktorica Dallas Mavericks, prva ženska direktorica kluba v finalu NBA. Pohvalila je Marshallovo za povezovanje kluba in ustvarjanje skupnosti, ki diha z navijači in igralci.

Enako oceno je podala za našega Luko Dončića, ki je mestu dal razloge za proslavljanje zmag in ustvaril pravo ekipo. Iz svojih izkušenj srečanj z njim pove, da je vedno skromen, prijazen in prizemljen, vedno pripravljen na besedo ali dve. Doda še, da ko vidi, da je še boljši, ko ga kdo razjezi, si misli, naj ga kar jezijo, ker potem Luka igra za tri.

Slovenci zanimivi ameriškim medijem

V Dallasu vlada tudi veliko zanimanje za slovenske navijače. TV-ekipa CBS Texas je tako snemalca poslala že kar na letališče, da polovi morebitne slovenske navijače. Kličejo nas tudi NBC, Dallas Morning News in še nekateri drugi mediji. Zanima jih, kako Slovenci gledamo na Luko Dončića, kaj njegov uspeh pomeni za našo državo, koliko ur smo leteli. Najbolj se čudijo, da prepotujemo tako daleč za eno ali dve tekmi.

Naš edinstveni Luka Dončič je izjemno priljubljen tudi med ameriškimi novinarji in tudi oni priznavajo, da je nekaj posebnega.

Mesto Dallas vsekakor diha z ekipo in upa na zmago v finalu NBA. Če je ne bo, tudi v tem primeru najdejo uteho, da jim manjka še čisto malo.

Goran Dragić igrišče Ptuj
Sportal Goran Dragić odprl igrišče na Ptuju, žalosten zaradi uničenja v Tivoliju
Ne spreglejte