Srbi se lahko z razlogom smejijo. Kaj pa Slovenci?

V preteklem mesecu so bili v košarkarskem svetu v središču pozornosti mlajši košarkarji, ki so se z reprezentancami potegovali za vidnejše uvrstitve na evropskih prvenstvih. Veliko razloga za veselje imajo Srbi, saj so njihovi košarkarji do 18 let postal evropski prvaki. Slovenci so bili tako na EuroBasketu U20 in U18 14., manjkalo pa je kar nekaj košarkarjev, vključno z Luko Dončićem.

Srbski navijači so se v nedeljo razveselili naslova evropskih prvakov do 18 let. Njihovi vrstniki do 20 let so bili peti. Kateri bodo člani, ki imajo prav tako reprezentanco za najvišja mesta?

Srbski navijači so se v nedeljo razveselili naslova evropskih prvakov do 18 let. Njihovi vrstniki do 20 let so bili peti. Kateri bodo člani, ki imajo prav tako reprezentanco za najvišja mesta? Foto: Vid Ponikvar

Če gledamo razplet prvenstev do 20 in 18 let, potem lahko vidimo, katere reprezentance imajo razlog za optimizem.

Ob pogledu na spodnji zaključni lestvici vidimo, da so v obeh starostnih kategorijah v ospredju precej podobna imena. Srbija, Španija, Grčija, Litva in Francija imajo v obeh kategorijah svoji ekipi pri vrhu.

V nedeljo so mladi srbski košarkarji (18 let) prišli do nove lovorike, potem ko so v finalu premagali vrstnike iz Španije. In prav obe reprezentanci bosta krojili vrh tudi na članskem evropskem prvenstvu, ki se bo začelo 29. avgusta.

Z Luko Dončićem in Vlatkom Čančarjem bi bila tudi Slovenija močnejša na evropskem prvenstvu do 20 let. Luka bi lahko nastopil celo na prvenstvu do 18 let. Z Luko Dončićem in Vlatkom Čančarjem bi bila tudi Slovenija močnejša na evropskem prvenstvu do 20 let. Luka bi lahko nastopil celo na prvenstvu do 18 let. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

In kje je tukaj Slovenija? V obeh kategorijah smo na 14. mestu. Daleč so leta, ko je Slovenija leta 2000 in 2004 v mlajših kategorijah postala evropska prvakinja. In bila denimo druga leta 1998 ter tretja pred enajstimi leti v Izmirju v Turčiji.

Bazen mladih košarkarjev je manjši v primerjavi z drugimi državami. Je pa res, da bi bila uvrstitev Slovenije v mlajših kategorijah višja, če bi bila del izbrane vrste do 20 let tudi Luka Dončić in Vlatko Čančar, ki sta že v članski reprezentanci in bosta v kadru tudi na članskem EuroBasketu. Manjkal je tudi Blaž Mesiček, ki se je po odhodu iz Olimpije v Italijo povsem izgubil. Medtem pa bi lahko Dončić nastopil tudi na prvenstvu do 18 let, kar bi prav tako izdatneje dvignilo delnice naše države.

Najboljše reprezentance na evropskem prvenstvu U20

1. Grčija
2. Izrael
3. Francija
4. Španija
5. Srbija
6. Litva
7. Nemčija
...
14. Slovenija

Najboljše reprezentance na evropskem prvenstvu U18

1. Srbija
2. Španija
3. Litva
4. Turčija
5. Italija
6. Francija
7. Grčija

14. Slovenija

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • akralj / 07.08.2017. ob 16:09

    a je sploh treba komentirat??? kar smo javno opozarjali že leta, je sedaj le še potrditev naših opozoril in klavrna realnost nedela z mladimi v klubih...

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano