Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2019,
16.53

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Kitajska 2019 svetovno prvenstvo v košarki

Nedelja, 15. 9. 2019, 16.53

4 leta, 7 mesecev

SP 2019, FINALE

Pričakovan razplet finala, Španci do drugega naslova svetovnih prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Španija | Španci se veselijo drugega naslova svetovnega prvaka po letu 2006. | Foto Reuters

Španci se veselijo drugega naslova svetovnega prvaka po letu 2006.

Foto: Reuters

Španska košarkarska reprezentanca je v finalu svetovnega prvenstva na Kitajskem s 95:75 premagala Argentince in drugič postala svetovna prvakinja. Bronasto medaljo so osvojili Francozi, ki so v tekmi za bron premagali Avstralce.

 

Za Španijo je to druga zlata medalja na svetovnih prvenstvih po Tokiu 2006 in trinajsta na velikih tekmovanjih v tem tisočletju. Španski košarkarji so od evropskega prvenstva 2001 v Turčiji osvojili osem medalj na eurobasketih (3 zlate, 2 srebrni, 3 bronaste), tri na olimpijskih igrah (2 srebrni, 1 bronasta) ter dve zlati na svetovnih prvenstvih.

Argentina je tretjič v zgodovini igrala v finalu svetovnega prvenstva. Na prvem leta 1950 v domačem Buenos Airesu je premagala ZDA, leta 2002 v Indianapolisu pa je morala priznati premoč reprezentanci Srbije in Črne gore.

Za najkoristnejšega igralca svetovnega prvenstva (MVP) je bil razglašen Španec Ricky Rubio (16,4 točk, 4,6 skokov, 6 podaj), v idealni peterki pa so poleg njega Srb Bogdan Bogdanović, ki je bil drugi strelec prvenstva s povprečjem 22,9 točk (prvi je bil Guna Ra iz Južne Koreje s 23,0), Francoz Evan Fournier (7. strelec z 19,8 točkami), Španec Marc Gasol (povprečje 14,4 točk, 5,5 skokov in 4,1 podajo) ter Argentinec Luis Scola (17,9 točk, 8,1 skok).

Španci hitro do prednosti, ki je niso izpustili iz rok

Finale je bil povsem enostranski. Španci so že na štartu povedli s 14:2 in vodstva niso več izpustili iz rok. Imeli so dovolj razpoloženih igralcev v napadu, igrali so čvrsto v obrambi, hkrati pa so izkoristili daljšo klop in utrujenost pri vodilnih igralcih Argentine, ki so se hitro sprijaznili oziroma zadovoljili s srebrno medaljo.

Španec Ricky Rubio je bil izbran za najboljšega posameznika turnirja. | Foto: Reuters Španec Ricky Rubio je bil izbran za najboljšega posameznika turnirja. Foto: Reuters

Najboljši strelci pri Španiji, ki je v kvalifikacijah za SP nastopila v skupini s Slovenijo, so bili Ricky Rubio (20 točk, 7 skokov), Sergio Llull (15 točk), Marc Gasol (15 točk, 7 skokov, 7 podaj) ter Rudy Fernandez (10 skokov), Juancho Hernangomez in Willy Hernangomez, ki so zbrali po enajst točk.

Pri Argentini je izstopal Gabriel Deck s 24 točkami, Nicolas Laprovittola jih je dosegel 17, najboljša posameznika na prejšnjih tekmah Facundo Campazzo in Luis Scola pa sta jih skupaj zbrala 19 (11 + 8).

Američani in Srbi veliko razočaranje

Bolj izenačena je bila tekma za tretje mesto. Avstralija je vodila tri četrtine tekme, sredi tretjega dela tudi s 15 točkami naskoka, na koncu pa je drugič zaporedoma na velikih tekmovanjih ostala brez odličja. Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016 jo je v tekmi za bron premagala Španija.

Najboljša strelca pri Franciji sta bila Nando De Colo z 19 točkami in Evan Fournier (16), ključno vlogo v zadnji četrtini s tremi zadetimi trojkami pa je odigral Andrew Albicy (9 točk). Pri Avstraliji, ki je večino tekme odigrala z osmimi igralci in izgubila 19 žog, sta največ točk dosegla Joe Ingles (17) in Patty Mills (15).

Peto mesto je že v soboto osvojila Srbija, šesta je Češka, sedmo ZDA in osma Poljska. Srbi in Američani, ki so bili favoriti za naslov, so največje razočaranje prvenstva.

Selektor ZDA Gregg Popovich zagotovo ne more biti zadovoljen z doseženim. | Foto: Reuters Selektor ZDA Gregg Popovich zagotovo ne more biti zadovoljen z doseženim. Foto: Reuters

Slovenci še lahko upajo na OI v Tokiu

Na olimpijske igre 2020 v Tokio se je s svetovnega prvenstva uvrstilo sedem reprezentanc; dve iz Evrope (Španija, Francija), dve iz Amerik (ZDA, Argentina), po ena pa iz Oceanije (Avstralija), Afrike (Nigerija) in Azije (Iran). Osma ekipa v Tokiu so gostitelji Japonci, preostala štiri moštva pa bodo znana po dodatnih kvalifikacijah.

V te so se s SP uvrstile Srbija, Poljska, Češka, Litva, Italija, Grčija, Rusija, Brazilija, Venezuela, Portoriko, Dominikanska republika, Nemčija, Nova Zelandija, Tunizija, Kanada in Turčija. Manjkajočih osem reprezentanc, ki bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine, iz katerih bodo v Tokio napredovali le zmagovalci, bo Fiba določila na podlagi računalniške lestvice; po dvema iz vsake regionalne skupine bo podelila vabili. Iz Evrope bosta tako v kvalifikacijah za OI konec junija 2020 najbrž zaigrali še Slovenija in Hrvaška.


Ne spreglejte