Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
29. 8. 2017,
20.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

EuroBasket 2017 Anthony Randolph

Torek, 29. 8. 2017, 20.40

6 let, 7 mesecev

Slovenski Randolph še zdaleč ni edini, je pa najbolj zanimiv

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Anthony Randolph | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Popotovanje po evropskem prvenstvu v košarki se bo za nekatere reprezentance, vključno s slovensko, začelo v četrtek. Čeprav gre za tekmovanje državnih reprezentanc, imajo te tudi tuje okrepitve, ki so večinoma ameriškega rodu. Naša izbrana vrsta ima največjo okrepitev.

Ni malo takšnih, ki nasprotujejo pravilu naturaliziranih košarkarjev v reprezentancah, a so na drugi strani tudi takšni, ki to podpirajo. Razlog je predvsem v tem, da je bazen košarkarjev v nekaterih državah premajhen in da zato ne morejo sestaviti konkurenčnega moštva za vidnejše dosežke.

Verjetno se spomnite ruskega Američana J. R. Holdna, ki je bil leta 2007 v Španiji ključni igralec v boju za zlato medaljo. Zadel je namreč zlata vredno trojko, ki je Rusijo popeljala na evropski vrh.

"Makedonec" Bo McCalebb je leta 2011 pomagal reprezentanci, ki se je potegovala za odličja, na koncu pa pristala na nehvaležnem četrtem mestu.

Edini slovenski Američan je bil do zdaj McDonald

Bo McCalebb je bil ključen mož Makedonije na EuroBasketu 2011 v Litvi, kjer je Makedonija osvojila četrto mesto. | Foto: Vid Ponikvar Bo McCalebb je bil ključen mož Makedonije na EuroBasketu 2011 v Litvi, kjer je Makedonija osvojila četrto mesto. Foto: Vid Ponikvar Tudi Slovenci smo imeli v preteklosti naturalizirane košarkarje, vendar so se ti košarkarsko razvijali pri nas, večinoma pa prihajali z območja Balkana. Edini Američan je bil Ariel McDonald, vendar ni izpolnil pričakovanj Slovenije na evropskem prvenstvu v Turčiji leta 2001.

Zdaj se je Slovenija naslonila na moža, ki z našo državo nima nič skupnega. Pozna le našega Luko Dončića, saj sta soigralca pri slovitem Real Madridu. Anthony Randolph je dobil prednost pred Alenom Omićem, ki je bil  v zadnjih letih igralec z zvezdico. Morda bo prav on prinesel želeno kakovost za napad na člansko medaljo, ki je v slovenski vitrini še ni.

Ob pogledu na tuje reprezentance lahko ugotovimo, da smo se Slovenci v tem poletju okrepili z najbolj zvenečim imenom. Mož z NBA-izkušnjami je lani v elitni evroligi dosegal 10,2 točke, 5,1 skoka in 1,1 blokade na tekmo.

Znani naturalizirani košarkarji

Bobby Dixon – Turčija

Bobby Dixon ali po turško Ali Mohammed je član turške reprezentance od leta 2015, ko je zaigral na evropskem prvenstvu. Vse od leta 2012  igra v Turčiji, kjer je bil sprva član Karsiyake, od leta 2015 pa je del zasedbe Fenerbahčeja, ki je letos osvojila naslov evrolige.

V pripravljalnem obdobju je imel nekaj zdravstvenih težav, vendar bo gonilna sila Turčija, če bo lahko nastopil na domačem prvenstvu.

Bobby Dixon je član turške reprezentance. | Foto: Sportida Bobby Dixon je član turške reprezentance. Foto: Sportida

Tyrese Rice – Črna gora

Tako kot Randolph je tudi Tyrese Rice košarkar, ki nima nič skupnega z reprezentanco, za katero bo nastopil. Državljanstvo Črne gore je dobil leta 2013.

Lahko se pohvali s tem, da je z Maccabi Tel Avivom osvojil evroligo. V zadnji sezoni je igral za Barcelono.

Na evropskem prvenstvu naj bi ob Nikoli Vučeviću igral ključno vlogo v ekipi Črne gore.

A. J. Slaughter – Poljska

Še en v nizu košarkarjev, ki ni igral za noben klub na Poljskem in dobil tamkajšnje državljanstvo. Leta 2015 so ga Poljaki angažirali, da bi jim pomagal na evropskem prvenstvu.

A. J. Slaughter je pomemben mož poljske reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar A. J. Slaughter je pomemben mož poljske reprezentance. Foto: Vid Ponikvar

30-letni branilec je večino kariere igral v Franciji, bil pa je tudi član evropskega velikana Panathinaikosa.

Ob odsotnosti Marcina Gortata bo v napadu veliko slonelo na njem. Prvi ga bodo morali zaustaviti slovenski košarkarji, saj se bosta Slovenija in Poljska pomerili v četrtek na uvodu EuroBasketa.

V zadnji sezoni je Slaughter za Strasbourg v povprečju dosegal 9,5 točke in pet podaj na tekmo.

Rich Howell – Izrael

Vse od leta 2015 je Rich Howell igral v izraelskem prvenstvu, lani pa so mu tamkajšnje oblasti dodelile izraelski potni list. Na letošnjem evropskem prvenstvu bo premierno zaigral na uradni tekmi, od njega pa gostitelji EuroBasketa veliko pričakujejo. V pretekli sezoni je za izraelskega prvaka Hapoel Tel Aviv v povprečju dosegal 12,3 točke, 7,9 skoka in 1,9 podaje na tekmo.

Mike Dixon – Gruzija

Gruzija stavi na ameriškega branilca Mika Dixona. V Evropi je igral za češki Nymburk, grški AEK, zadnjo sezono pa je bil v Franciji pri Strasbourgu.

Lani poleti je bil ključni košarkar v kvalifikacijah za EuroBasket, lahko pa se pohvali tudi s tem, da je bil z Nymburkom češki prvak.

Jamar WIlson je član finske reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Jamar WIlson je član finske reprezentance. Foto: Vid Ponikvar

Jamar Wilson – Finska

Poleti 2015 je ameriški organizator igre Jamar Wilson dobil finski potni list, v naslednji sezoni pa igral za Partizan. V zadnji je bil član Estudiantesa, a se v španskem prvenstvu ni proslavil. Njegovo povprečje je bilo 7,9 točke in 1,5 podaje na tekmo.

Letošnje evropsko prvenstvo bo zanj drugo v karieri, potem ko je leta 2015 za Finsko v povprečju dosegal 12 točk in 2,8 podaje na tekmo.

Ne spreglejte