Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
17. 9. 2015,
19.49

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zadrga Lille

Četrtek, 17. 9. 2015, 19.49

4 leta, 8 mesecev

Slovenci, ki so EuroBasketu dali posebno noto

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovensko podjetje Zadrga je pustilo na letošnjem EuroBasketu velik pečat, saj je ustvarilo celostno grafično podobo in med drugim tudi uradno maskoto, ki sliši na ime Frankie.

Pred letom dni je mednarodna košarkarska organizacija Fiba naznanila, da bodo evropsko prvenstvo 2015 gostile štiri države, ne le Ukrajina, sklepni del pa bo v Franciji, kjer reprezentance v Lillu pravkar bijejo bitke za medalje. Ker je bilo zaradi več prizorišč večji zalogaj, kako pripraviti celostno grafično podobo za prvenstvo, ki je bilo praktično pred vrati, so se pri Fibi hitro odzvali in dali razpis, na katerega se je poleg angleške in italijanske agencije prijavilo tudi slovensko podjetje Zadrga.

Zaradi izkušenj in dobrega dela na EuroBasketu 2013 v Sloveniji so se pri Fibi odločili, da delo dodelijo Slovencem.

Slovenci naredili celostno grafično podobo – tudi uradno maskoto

Podjetje, ki ima sedež v Mariboru, je moralo tako v najkrajšem mogočem času dizajnirati logotip prvenstva, maskoto, sekundarne elemente, pripraviti osebnostne podobe za vse štiri države, promocijski material, postaviti grafično podobo prvenstva v vse dvorane … Torej je vse, kar je vidno v povezavi z EuroBasketom, plod slovenske ideje.

"S predstavniki Fibe smo se spoznali na EuroBasketu pri nas v Sloveniji, kjer smo bili uradna agencija. Po prvenstvu smo delali za Fibo Europe, ji naredili veliko publikacij, med drugim smo jo pripravili tudi za lansko svetovno prvenstvo v Španiji kakor tudi za žensko evropsko prvenstvo. Ko se je Fiba odločila za štiri gostiteljice, ni vedela, kaj jo čaka, ker ni sama pripravljala brandinga. Prej je bilo to – logotipi, maskota, skratka vsa grafična podoba – v domeni lokalnega organizatorja. Fiba je imela prej le funkcijo potrjevanja. Za njih je bilo to novo področje. Na začetku so bili še nekoliko skeptični, ker časa ni bilo veliko, a so zdaj zelo zadovoljni," razlaga lastnik Zadrge Dejan Vlaisavljević.

Slovensko podjetje je pripravilo grafično podobo na ključ, z lokalnimi produkcijskimi hišami v vseh mestih (Zagreb, Riga, Montpellier, Berlin in Lille) pa so se dogovorili, da proizvedejo ves potreben material, ki so ga postavili v dvorano kakor tudi v uradne hotele …

Na Štadionu v Lillu več materiala kot na vsem EuroBasketu 2013 v Sloveniji

Prav poseben zalogaj je bil štadion Stade Pierre Mauroy. Najprej zaradi svoje velikosti, pa tudi zato, ker je postal funkcionalen šele 4. septembra – sklepni boji so se v Lillu začeli 12. septembra.

"Na vseh prizoriščih smo fotografirali vsako steno, vsaka vrata, vse hodnike, parkirna mesta, hotele, da smo vedeli, kam bo šel spomenik, povezan z EuroBasketom. Za Rigo, ki je gostila uvodni del, smo na primer naredili tri tisoč fotografij in nato vizualizacijo, kje bo postavljen branding v povezavi s prvenstvom. V Lillu smo igrišče naredili izključno po načrtih, ki smo jih dobili od različnih produkcijskih podjetij. Štadion je bil namreč funkcionalen šele tik pred zdajci. Za primer vam lahko povem, da smo za ves EuroBasket v Sloveniji naredili 2.100 datotek (plakati, nalepke, napisi v povezavi z EuroBasketom in drugo, op. p.), tukaj pa le za štadion v Lillu 2.400," je še dejal Vlaisavljević, ki bo ostal na prvenstvu povsem do konca.

Logotip EuroBasketa 2015, ki je bil narejen v Sloveniji

Ne spreglejte