Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 2. 2019,
10.28

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

Natisni članek

All Star NBA Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 15. 2. 2019, 10.28

5 let, 2 meseca

Vikend All Star

Prvi zvezdniški vikend Luke Dončića: na parket tudi v nedeljo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41
Luka Dončić | Luko Dončića čaka prvi vikend All Star v NBA. | Foto Reuters

Luko Dončića čaka prvi vikend All Star v NBA.

Foto: Reuters

Danes se v Charlottu začenja najbolj zvezdniški vikend v ligi NBA, kjer bo svojo priložnost na tekmi vzhajajočih zvezd iskal Luka Dončić. Slovenski košarkarski as bo na delu tudi v soboto, ko bo svoje čarovnije kazal na spretnostnem izzivu, po poškodbi Anthonyja Davisa pa se odpira možnost, da bi Dončić zaigral tudi na nedeljskem vrhuncu vikenda All Star, tekmi vseh zvezd.

Ameriški zvezdnik Anthony Davis si je na četrtkovi tekmi New Orleansa in Oklahome poškodoval ramo. Za zdaj še ni znano, kako huda je poškodba 25-letnega košarkarja, ki je dvorano Smoothie King Center zapustil že ob polčasu. Prve preiskave so pokazale, da naj bi si Davis poškodoval mišico v levi rami, ki bi bila lahko usodna za Američanovo udeležbo na nedeljski tekmi vseh zvezd.

Poškodba Davisa:

Po poškodbi Davisa je predvsem na družbenih omrežjih završalo. Luka Dončić, ki je za tekmo vseh zvezd po številu glasov navijačev zasedel tretjo mesto in je zaostal le za LeBronom Jamesom in Giannisom Antetokounmpom, bo morebiti le dobil priložnost za dokazovanje tudi v nedeljo. Slovenski košarkar, ki sta ga mesta v prvi peterki stali anketi med novinarji in košarkarji, je od Davisa med navijači prejel skoraj dva milijona glasov več.

Če bo Davis res odpovedal udeležbo na svoji sedmi tekmi All Star, se kot njegov naslednik najresneje omenja ravno trikratni novinec meseca, ki bi bil z 19 leti daleč najmlajši in edini najstniški udeleženec prestižne tekme. Poleg Dončića se kot zamenjavi najglasneje omenja Derricka Rosa in Rudyja Goberta.

Vzhod:
Prva peterka: Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), Kawhi Leonard (Toronto), Joel Embiid (Philadelphia), Kyrie Irving (Boston) in Kemba Walker (Charlotte)

Rezervisti: Bradley Beal (Washington), Blake Griffin (Detroit), Kyle Lowry (Toronto), Khris Middleton (Milwaukee), Victor Oladipo (Inidana)*, Ben Simmons (Philadelphia) in Nikola Vučević (Orlando), Dwyane Wade (Miami Heat)**

*Victorja Oladipoja bo zaradi poškodbe zamenjal D'Angelo Russell.
**Dwyane Wade je dobil posebno povabilo.

Trener: Mike Budenholzer (Milwaukee Bucks)

Zahod: 
Prva peterka: LeBron James (LA Lakers), Kevin Durant (Golden State), Paul George (Oklahoma City), James Harden (Houston) in Stephen Curry (Golden State) 

Rezervisti: Russell Westbrook (Oklahoma City), Anthony Davis (New Orleans), Nikola Jokić (Denver), Damian Lillard (Portland), Klay Thompson (Golden State), LaMarcus Aldridge (San Antonio), Karl Anthony Towns (Minnesota), Dirk Nowitzki (Dallas Maverics)*

*Dirk Nowitzki je dobil posebno povabilo.

Trener: Michael Malone (Denver Nuggets)

Dončić je že v Severni Karolini, kjer je za NBA TV tudi spregovoril o tekmi vseh zvezd in svoji prvi sezoni v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. "Včasih se še vedno počutim kot novinec, odvisno od dneva in trenutka. Eden od teh trenutkov je zagotovo takrat, ko pred tekmo nosim torbo z motivom Hello Kitty. Z Jalenom Brunsonom morava na gostovanjih poskrbeti tudi za prehrano moštva. Največkrat gre za piščančje perutničke," je na vprašanje novinarke, kaj mora početi kot novinec v ligi NBA v smehu odgovoril Dončić, ki je še povedal, da ima največ rezerv v igri pri hitrosti, skoparil pa ni s pohvalami na račun soigralca Nowitzkega.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić odprl dušo: Očitno to ni dovolj #video

Na parket že danes

Bogdan Bogdanović je lani osvojil naziv MVP. | Foto: Reuters Bogdan Bogdanović je lani osvojil naziv MVP. Foto: Reuters Dončić bo parket v Charlottu, kjer je na začetku januarja slavil in bil z 18 točkami prvi strelec, preizkusil že danes, ko bo nastopil na Risings Stars challenge. Na tekmi vzhajajočih zvezd se pomeri deset najboljših ameriških košarkarjev, ki igrajo svojo prvo ali drugo sezono v ligi NBA, proti desetim igralcem z vsega sveta. Slovenski košarkarski as bo imel zagotovo največjo pomoč v Avstralcu Benu Simmonsu, ki v tej sezoni blesti v dresu Philadelphie, lani pa je postal tudi novinec leta, ob boku bo stal tudi Bahamcu DeAndreju Aytonu, ki se poleg Dončića pogosto omenja med kandidati za novinca leta.

Med nosilci igre v ameriški ekipi zagotovo najbolj izstopa Donovan Mitchell, ki je lani v boju za naziv novinca leta zaostal le za Simmonsom. Lani so se zmage veselili košarkarji ekipe Sveta, MVP tekme pa je postal Srb Bogdan Bodanović, ki bo na obračunu vzhajajočih zvezd nastopil tudi letos. Ekipi Svet, ki je dobila zadnja dva obračuna, bo poveljeval nemški veteran in Dončićev soigralec Dirk Nowitzki, na čelu ameriške ekipe bo zvezdnik Bostona Kyrie Irving

Ekipa Svet:

OG Anunoboy (Toronto Raptors), DeAndre Ayton (Phoenix Suns), Bogdan Bogdanović (Sacramento Kings), Luka Dončić (Dallas Mavericks), Shai Gilgeous-Alexander (Los Angeles Clipper), Rodions Kurucs (Brooklyn Nets), Lauri Markkanen (Chicago Bulls), Josh Okogie (Minnesota Timberwolves), Cedi Osman (Cleveland Cavaliers), Ben Simmons (Philadelphia 76ers), trener: Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks)

Ekipa ZDA:

Jarrett Allen (Brooklyn Nets), Marvin Bagley III (Sacramento Kings), Lonzo Ball (Los Angeles Lakers)*, John Collins (Atlanta Hawks), De'Aaron Fox (Sacramento Kings), Jaren Jackson Jr. (Memphis Grizzlies), Kyle Kuzma (Los Angeles Lakers), Donovan Mitchell (Utah Jazz), Jayson Tatum (Boston Celtics), Trae Young (Atlanta Hawks), trener: Kyrie Irving (Boston Celtics)

*Lonzo Ball zaradi poškodbe ne bo nastopil že drugo leto zapored, nadomestil ga bo Kevin Knox (New York Knicks).

Tekma vzhajajočih zvezd na vikendu All Star je bila prvič odigrana leta 1994, ekipi pa sta bili sestavljeni mešano iz igralcev, ki so v ligi NBA nastopali prvo leto. Pet let kasneje je tekma vzhajajočih zvezd zaradi zaklenjene lige (lockout) odpadla, zato so takratni novinci priložnost dobili leto kasneje. Od takrat na tradicionalni petkovi tekmi na vikendu All Star nastopajo tako novinci kot košarkarji, ki nastopajo v svoji drugi sezoni. Današnji format se je dokončno uveljavil leta 2015. Vsaka ekipa mora biti zastopana vsaj s tremi novinci in tremi košarkarji, ki igrajo svojo drugo NBA-sezono.

Na 24 tekmah vzhajajočih zvezd je naziv MVP le štirikrat pripadel košarkarju, ki ni prihajal iz ZDA. Prvi, ki mu je to uspelo, je bil leta 1998 Litovec Žydrūnas Ilgauskas, poleg že omenjenega Bogdanovića pa sta se naslova MVP veselila še Kanadčana Jamal Murray (2017) in Andrew Wiggins (2015). Med najkoristnejšimi igralci tekme novincev so se v preteklost že znašli tudi Allen Iverson, Carmelo Anthony, Andre Igoudala, Kevin Durant, Kyrie Irving in Andre Drummond.

Luka Dončić
Sportal Dončiću delnice visoko kotirajo

V soboto spretnostni poligon

Za Dončića ta vikend ne bo počitka. Po tekmi vzhajajočih zvezd ga v soboto čaka še nastop v spretnostnem poligonu, v katerem mu mediji napovedujejo drugo mesto. Na prvo mesto so postavili Mika Conleyja iz Memphis Grizzlies. Dončić bo moral v soboto čim hitreje voditi žogo, polagati ali zabiti ter zadeti trojko. Med preteklimi zmagovalci spretnostnega poligona so tudi Jason Kidd, Baron Davis, Steve Nash, Dwyane Wade, Derrick Rose, Stephen Curry, Tony Parker in tudi Dončićev novopečeni soigralec Kristaps Porzingis, ki je bil najboljši pred dvema letoma. Lanski zmagovalec Spencer Dinwiddie zaradi poškodbe letos ne bo branil naziva najboljšega. 

Tekmovalci v spretnostnem poligonu:

Luka Dončić (Dallas Mavericks), Mike Conley (Memphis Grizzlies), Nikola Vučević (Orlando Magic), De'Andre Fox (Sacramento Kings), Kyle Kuzma (LA Lakers), Jayson Tatum (Boston Celtics), Nikola Jokić (Denver Nuggets) in Trae Young (Atlanta Hawks).

Bo Dončić nasledil Dragića?

Zelo hitro bo torej postalo jasno, ali bo Dončić po Goranu Dragiću postal drugi Slovenec z nastopom na tekmi vseh zvezd. Dragić se je lani med zvezdniško družbo prebil ravno kot rezerva, ko je nadomestil poškodovanega Kevina Lova. Zlatega slovenskega kapetana je lani kot menjavo vpoklical komisar lige NBA Adam Silver, ki bi lahko kmalu odločal tudi o usodi 19-letnega Ljubljančana. Dončić, ki v tej sezoni podira vse možne rekorde, se je v zgodovino vpisal tudi kot edini košarkar, ki je prejel več kot štiri milijone glasov navijačev, nato pa ostal brez prestižnega nastopa na tekmi All Star. 

Goran Dragić na lanski tekmi vseh zvezd. | Foto: Getty Images Goran Dragić na lanski tekmi vseh zvezd. Foto: Getty Images

Program na vikendu All Star:

16. februar (srednjeevropski čas)

3.00, tekma vzhajajočih zvezd (Dončić)

17. februar (srednjeevropski čas)

2.00, spretnostni izziv (Dončić), trojke, zabijanje

18. februar (srednjeevropski čas)

2.00, tekma NBA All Star

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Dallas doživel nov poraz. Dončić moral na pregled, a je k sreči vse v redu. #video
Luka Dončić
Sportal Izjemno: Dončić najprej poslušal Zdravljico, nato pa odločil srečanje! #video
Sportal 27-urna odisejada slovenskih navijačev za kar tri Dončićeve tekme v štirih dneh #video
Luka Dončić
Sportal Luki Dončiću malo zmanjkalo do novega trojnega dvojčka, padel 51 let star rekord
Luka Dončić
Sportal Dončiću so jo zagodli Dragićevi, nato še soigralci #video
Luka dončić
Sportal Slovenski navijači, ki so zaradi Dončića obredli pol sveta, prišli na svoj račun #video
Ne spreglejte