Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 2. 2019,
8.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,56

2

Natisni članek

NBA Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Dallas Mavericks Miami Heat

Četrtek, 14. 2. 2019, 8.30

5 let, 2 meseca

Liga NBA, 13. februar

Dončiću so jo zagodli Dragićevi, nato še soigralci #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,56

2

Luka Dončić | Luki Dončiću je do že četrtega trojnega dvojčka v tej sezoni zmanjkala le ena asistenca. | Foto Reuters

Luki Dončiću je do že četrtega trojnega dvojčka v tej sezoni zmanjkala le ena asistenca.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallasa so v pestrem večeru lige NBA na domačem parketu priznali premoč Miamija (101:112). Na "slovenskem" obračunu je zaigral le Luka Dončić, ki se je spogledoval s četrtim trojnim dvojčkom v tej sezoni, a mu je zmanjkala ena asistenca. Ob manj natančnem metu iz igre (5/17) je prispeval 18 točk, 12 skokov in devet asistenc, soigralci poškodovanega Gorana Dragića, ki ni pripotoval v Teksas, pa so proslavljali pomembno zmago v boju za preboj v končnico.

Učinek Luke Dončića: 18 točk, met za tri 3/9, met za dve 2/8, prosti meti 5/7, 12 skokov, 9 asistenc, 6 izgubljenih žog v 33 minutah in 21 sekundah.

Povprečje v tej sezoni: 20,7 točke, 7,2 skoka, 5,6 asistence, 3,2 izgubljene žoge, 1 ukradena žoga, 0,3 blokade v 32 minutah in 2 sekundah.

Težko pričakovani prvi dvoboj med Dallasom in Miamijem v tej sezoni je bil, kar zadeva nastop Slovencev, zastopan le polovično. Okrevanje po operaciji kolena pri Goranu Dragiću še ni prešlo v obdobje, ki bi mu dopuščalo vrnitev na parket. Izkušeni Ljubljančan je v noči na četrtek ostal na Floridi, njegovi soigralci pa se iz Dallasa vračajo zadovoljnih obrazov, saj so premagali Teličke in si s 26. zmago v tej sezoni izboljšali možnosti za preboj v končnico.

Vrhunci Luke Dončića na tekmi proti Miamiju:

V veliko težjem položaju, kar zadeva napredovanje v izločilni del, je Dallas. V zahodni konferenci je več uspešnih klubov, tako da je s skoraj enakim izkupičkom kot Miami (Dallas ima razmerje 26-31, Miami pa 26-30) neprimerno nižje na lestvici, osmouvrščeni Los Angeles Clippers pa mu bežijo že za pet točk.

Wade spomnil na najboljša leta in pohvalil Dončića

Dwyane Wade in Dirk Nowitzki sta po zadnjem medsebojnem dvoboju v karieri v Dallasu pozirala z dresoma. Kmalu bosta nastopila drug proti drugemu na tekmi All Star. | Foto: Reuters Dwyane Wade in Dirk Nowitzki sta po zadnjem medsebojnem dvoboju v karieri v Dallasu pozirala z dresoma. Kmalu bosta nastopila drug proti drugemu na tekmi All Star. Foto: Reuters V zadnjih tednih močno prevetrena postava Dallasa ni bila kos tekmecem iz Miamija, ki so prvi polčas tesno izgubili (57:58), nato pa si priigrali odločilno prednost v tretji četrtini (32:16), se odlepili od gostiteljev in dvoboj mirno privedli do konca. Na zadnji tekmi pred daljšim premorom, ki bo nastopil zaradi bližajočega se spektakla All Star v Charlottu, se je izkazal zlasti Dwyane Wade. Veteran, ki pri 37 letih igra zadnjo sezono v ligi NBA, se je v obračunu legend še zadnjič v dvorani v Dallasu pomeril s tri leta starejšim Dirkom Nowitzkimu. In to na kakšen način!

V 22 minutah je dosegel kar 22 točk, postal junak srečanja, po dvoboju pa si je slavnostno izmenjal dres z Nemcem, s katerim bosta kot posebna gosta nastopila na tekmi zvezdnikov v Charlottu. Za tem je še popihal na dušo Luki Dončiću.

"Prosim, da me citirate. Luka Dončić me spominja na LeBrona Jamesa. Njegova zmožnost podajanja žoge soigralcem, ki stojijo v kotu, je izjemna. Ni veliko košarkarjev, ki so zmožni tega. Dončiću uspevajo izjemne stvari. Je hudičevo dober igralec. To je zanj prva sezona v ligi NBA, a nas pušča odprtih ust. Dallasovi navijači so lahko upravičeno navdušeni, ko se sprašujejo, kaj vse lahko naredi v prihodnosti," je Wade, izkušeni zvezdnik Miamija, pohvalil mladega Slovenca ter izpostavil zlasti njegov vrhunski pregled nad igro in postavitvijo soigralcev. Primerjal ga je z največjim asom lige NBA LeBronom Jamesom, s katerim si je vrsto let delil slačilnico.

Potreboval je le še asistenco ...

Dončić je večino točk dosegel že v prvem polčasu. | Foto: Reuters Dončić je večino točk dosegel že v prvem polčasu. Foto: Reuters Slovenski najstnik, ki ga je od četrtega trojnega dvojčka (trojni dvojček je spoštovani statistični izraz za dosežek igralca, ki postavi dvomestno število v kar treh statističnih prvinah) delila le ena asistenca, je tako prejel ogromno pohvalo. Wada je navdušil zlasti z atraktivnimi podajami, ko je pošiljal v ogenj soigralce in jim omogočil pot do lažjih košev.

V zadnji četrtini, ko je imel v žepu že devet asistenc, se je trudil na vse pretege, da bi glasno skupino slovenskih navijačev, ki je spremljala dvoboj v dvorani American Airlines Center, nagradil s trojnim dvojčkom, a mu je načrt spodletel.

Roke soigralcev so se ob odločilnih metih preveč zatresle, tako da je 19-letni biser evropske košarke ostal brez popravljenega rekorda v ligi NBA. Kot najstnik se je namreč podpisal že pod tri trojne dvojčke, kar v zgodovini najmočnejše košarkarske lige na svetu ni uspelo nobenemu izmed predhodnikov.

Dončić je odigral zadnjo tekmo pred spektaklom All Star v Charlottu, na katerem bo sodeloval na dveh dogodkih. Naslednja tekma v ligi NBA ga čaka šele v noči na prihodnji petek. | Foto: Reuters Dončić je odigral zadnjo tekmo pred spektaklom All Star v Charlottu, na katerem bo sodeloval na dveh dogodkih. Naslednja tekma v ligi NBA ga čaka šele v noči na prihodnji petek. Foto: Reuters

Dončić je iz igre zadel le pet od 17 metov, njegovo raznovrstno statistiko pa je poleg devetih asistenc krasilo kar 12 skokov. Večino točk je dosegel v prvem polčasu, ko je Dallas z gosti bil enakovredno bitko. Z 18 točkami ni bil najboljši strelec ekipe. Tim Hardaway Jr. je prispeval 20 točk (met za tri 4/11), tretji strelec gostiteljev pa je bil Nowitzki (12), ki je na parketu prebil slabih 17 minut in za malo zaostal za strelskim rekordom te sezone (14).

Pri zmagovalcih je poleg rezervista Wada izstopal še član začetne peterke Dion Waiters, edini košarkar na tekmi, ki je poleg Dragića dosegel dvojnega dvojčka, pa je bil še branilec Miamija Justise Winslow (11 točk in 11 skokov).

Le Iverson, Robinson ... in Clarkson!

V pestrem večeru lige NBA je bilo odigranih 11 tekem. Največ točk je padlo v Clevelandu (287), kjer je bila tekma tako izenačena, da si je Brooklyn zagotovil zmago šele po treh podaljških. Največ točk je dosegel D'Angelo Russell (36), od tega kar 14 po rednem delu. Pri gostiteljih se je vpisal v zgodovino Jordan Clarkson. Dosegel je 42 točk, dodal še osem skokov in pet asistenc. Postal je šele tretji igralec v ligi NBA v zadnjih 35 letih, ki ni začel dvoboja v začetni peterki, nato pa dosegel vsaj 40 točk, pet skokov in pet asistenc. Na elitnem, prav posebnem seznamu se je pridružil Allenu Iversonu (2002) in Natu Robinsonu (2010).

Branilec naslova Golden State je po slabi predstavi v zadnji četrtini doživel visok poraz pri Portlandu (107:129). Gostitelji so dvoboj zaključili z delnim rezultatom 19:4. Pri bojevnikih sta največ točk dosegla Kevin Durant in Stephen Curry (oba 32), pri zmagovalcih pa se je najbolj izkazal Damian Lillard (29 točk).

Steve Kerr
Sportal Redek prizor v ligi NBA: eni najbolj mirnih duš počil film #video

Neustavljivi niz bradatega zvezdnika

Za enega izmed vrhuncev večera pa je poskrbel James Harden. Bradati zvezdnik Houstona, trenutno najboljši strelec lige NBA, je na gostovanju pri Minnesoti dosegel 42 točk in s tem nadaljeval izjemen niz srečanj, na katerih je presegel mejo 30 točk. Tovrsten podvig mu je uspel že 31. zapored, s tem pa se je na večni lestvici izenačil na drugem mestu z legendarnim Wiltom Chamberlainom, tudi lastnikom absolutnega rekorda, ki znaša kar 65 zaporednih tekem (sezona 1961/62).

James Harden na dvoboju proti Minnesoti:

Harden je iz igre metal 15/34. Kar 22-krat je poskusil za tri točke in bil uspešen osemkrat. Odkar se je podpisal pod rekordni niz in beleži na tekmo 30 ali več točk, so Rakete vknjižile 21 zmag in deset porazov. Pri Minnesoti sta blestela Jeff Teague (27 točk in 12 asistenc) ter Karl-Anthony Towns (26 točk, 9 skokov in 5 asistenc).

Grški as Giannis Antetokounmpo je pomagal Milwaukeeju do zmage pri Indiani (106:97) s petim trojnim dvojčkom v tej sezoni. Prispeval je 33 točk, 19 skokov in 11 asistenc.

Vrnitev Isaiaha Thomasa:

Prvič v tej sezoni je zaigral Isaiah Thomas. Vrnil se je po poškodbi kolka, zaradi katere je bil odsoten z igrišč kar 11 mesecev. Denverju je pomagal do tesne zmage nad Sacramentom (120:118), na parketu pa je znova izstopal Nikola Jokić. Srb, ki bo 17. februarja zaigral na tekmi All Star, je pozdravil že 12. trojni dvojček v tej sezoni (20 točk, 18 skokov in 11 asistenc).

Najboljši strelec večera je bil Pascal Siakam (Toronto), ki je s 44 točkami poskrbel za strelski rekord kariere, Torontu pa pomagal do šeste zaporedne zmage v tej sezoni.

Dončićev Dallas bo naslednjo tekmo v ligi NBA odigral 22. februarja (23. februarja po slovenskem času), ko bo doma pričakal Denver Nuggets, Dragićev Miami bo dejaven dan pred tem, ko bo gostoval v Philadelphii. Drugi, s tem pa tudi zadnji "slovenski" obračun v ligi NBA v tej sezoni med Miamijem in Dallasom, bo 28. marca na Floridi.

Liga NBA, 13. februar

Lestvici:

Kristaps Porzingis, Luka Dončić
Sportal Želja, ob kateri je navijačem Dallasa močno zaigralo srce
LeBron James
Sportal Dončićev znanec spravil kralja Jamesa v hude težave #video
Luka Dončić
Sportal Luki Dončiću malo zmanjkalo do novega trojnega dvojčka, padel 51 let star rekord
Ne spreglejte