Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
13. 2. 2019,
10.36

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52

5

Natisni članek

Dallas Mavericks NBA Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić Kristaps Porzingis

Sreda, 13. 2. 2019, 10.36

5 let, 2 meseca

Kristaps Porzingis o vrnitvi na parket

Želja, ob kateri je navijačem Dallasa močno zaigralo srce

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52

5

Kristaps Porzingis, Luka Dončić | Kristapsa Porzingisa razganja od želje, da bi zaigral z Luko Dončićem in osvojil ligo NBA. | Foto Twitter

Kristapsa Porzingisa razganja od želje, da bi zaigral z Luko Dončićem in osvojil ligo NBA.

Foto: Twitter

Navijači Dallasa in celotna košarkarska srenja v ZDA bodo morali na odgovor na vroče vprašanje, kaj zmoreta skupaj Luka Dončić in Kristaps Porzingis, čakati še dolgo. Vsaj do jeseni in začetka nove sezone, nato pa latvijski orjak, ki so mu točno pred letom dni operirali koleno, napoveduje boljše čase za Dallas. S tem na krilih tesnega sodelovanja s Slovencem napoveduje nič drugega kot boj za naslov prvaka v ligi NBA.

V zadnjih tednih se je slačilnica Dallas Mavericks povsem prevetrila. Začetna peterka, ki so jo navijači Teličkov poznali od začetka sezone in v kateri je dvoboje začenjal Luka Dončić, je doživela velike spremembe.

LeBron James
Sportal Dončićev znanec spravil kralja Jamesa v hude težave #video

Poslovilo se je veliko prvokategornikov, vodstvo kluba pa je prepričano, da se je odločilo za tvegan, a pravi korak. Zlasti zato, ker je v Dallas prišel Kristaps Porzingis, mladi, a pri 23 letih že dokazani latvijski center, ki ga odlikujeta izjemna gibljivost in natančen met z razdalje.

Čaka na zeleno luč

Latvijec bo v ligi NBA zaigral šele jeseni. | Foto: Twitter - Voranc Latvijec bo v ligi NBA zaigral šele jeseni. Foto: Twitter - Voranc Pri New Yorku si je izklesal status zvezdnika, igralca, ki si zasluži nastop v elitni druščini na tekmi All Star. Če mu seveda to dovoljuje zdravje, to pa v zadnjem letu ni njegov zaveznik. Pred dobrim letom, natančneje 6. februarja, si je hudo poškodoval koleno. Liga NBA je tako čez noč ostala brez enega najbolj atraktivnih centrov, na katerem je New York skušal graditi prihodnost, a se je uštel.

Latvijec se je na presenečenje mnogih v številčni menjavi Dallasa in New Yorka preselil v Teksas. Za zdaj le v civilni obleki, brez igralnih hlačk in košarkarskih copat, saj mu zdravniki še vedno niso prižgali zelene luči za vrnitev. Na vprašanje, kaj zmoreta skupaj Dončić in Porzingis, bo zato treba počakati še dobro polovico leta.

Luka in Saša Dončić
Sportal Saša Dončić: Čas je pokazal svoje #video

Dončić + Porzingis = posebni dvojec

Dallas je ponosen na svoje evropske košarkarje. V tem tisočletju je največjih ovacij deležen Dirk Nowitzki, ki najverjetneje zadnjo sezono igra med najboljšimi. | Foto: Reuters Dallas je ponosen na svoje evropske košarkarje. V tem tisočletju je največjih ovacij deležen Dirk Nowitzki, ki najverjetneje zadnjo sezono igra med najboljšimi. Foto: Reuters Latvijec je po prihodu v Dallas obsojen na klop. Dvoboje soigralcev spremlja pozorno, najbolj pa ga navdušuje mladi Slovenec. Njegove podaje, s katerimi radoživo pošilja v ogenj višje soigralce in ustvarja akcije, ki kar kličejo po zabijanju, bi bile lahko kot naročene za nekdanjega kratkohlačnika.

Leta 2017 sta se udarila v četrtfinalu EuroBasketa, krajšo pa je potegnil Porzingis. Dve leti pozneje sta soigralca. Želita združiti moči in Dallas popeljati v neslutene višave. "Vesel sem za Luko. Srečen sem, da je takoj, ko je prišel v ligo NBA, pokazal, da je iz pravega testa. Vznemirjen sem, komaj čakam, da zaigrava skupaj in si deliva igrišče. Skupaj sva lahko prav poseben dvojec," je nič kaj skromni Porzingis prepričan, da bi lahko z Dončićem predstavljala ogromno moč Dallasa, enega največjih evropskih dvojcev, kar jih je bilo kdaj mogoče v vlogi soigralcev občudovati na parketih lige NBA.

Želje Porzingisa, ki bi rad združil moči z vročim novincem iz Slovenije, so dodatno razvnele domišljijo privržencev Mavericks. Čeprav bi si mnogi želeli, da bi Latvijec zaigral za Dallas že v tej sezoni, bodo morali še malce potrpeti. V tej sezoni ga namreč ne bo na igrišču. Vodstvo kluba v posvetu z zdravniki preprosto noče tvegati, da bi za dalj časa izgubil igralca, ki predstavlja enega izmed temeljnih kamnov za prihodnost. Za prihodnjih 20 let, kot se je posrečeno izrazil prvi mož kluba Mark Cuban, ko je napovedal obdobje dolgotrajnega sodelovanja Dončića in Porzingisa. Ta bi lahko srca navijačev napolnil s podobno ljubeznijo, kot je je deležna klubska ikona Dirk Nowitzki.

Luka Dončić
Sportal Luki Dončiću malo zmanjkalo do novega trojnega dvojčka, padel 51 let star rekord

Ni mu lahko, ko spremlja soigralce

Latvijec danes "praznuje" obletnico, ki je najraje ne bi. Pred natanko letom dni je moralo njegovo levo koleno pod nož, okrevanje pa se je tako zavleklo, da ni kandidiral za tekme lige NBA že več kot leto dni. In ne bo še vsaj do jeseni. Do takrat lahko le okreva, trenira in … sanjari.

Luka Dončić je v tej sezoni najboljši strelec Dallasa. | Foto: Reuters Luka Dončić je v tej sezoni najboljši strelec Dallasa. Foto: Reuters  

"V živo si predstavljam, kako bi bilo igrati s soigralci, kako bi bilo na igrišču poleg Luke. Zanima me, kaj sva zmožna pokazati z Luko. Ta misel me močno vznemirja," Latvijec, visok kar 221 centimetrov, ne skriva želje, da bi čim prej okusil tekmovalni adrenalin. Znašel se je v nehvaležnem položaju. "Ni mi lahko. Sem del moštva, a lahko le opazujem soigralce, kako igrajo. Želim si, da bi jim pomagal in igral košarko, ki je moja velika ljubezen. Žal pa je stanje tako, da moram mirovati in ostati potrpežljiv. Moram paziti na svoje koleno in pripraviti telo, da bom takrat, ko se bom vrnil, še boljši kot pred poškodbo," je pojasnil.

Postopna rast do velikega podviga

Tako je spremljal soigralce na nedavnem gostovanju v Houstonu. | Foto: Reuters Tako je spremljal soigralce na nedavnem gostovanju v Houstonu. Foto: Reuters Dallasu želi podariti veliko. Prepričan je, da je v nasprotju z New Yorkom pristal v ekipi, ki lahko meri na najvišje dosežke. Tudi osvojitev naslova prvaka. "To je moj cilj. Biti prvak lige NBA. To je pravzaprav moj edini cilj. Ne smemo pa prehitevati dogodkov, ampak napredovati postopno. Najprej mora biti naš cilj uvrstitev v končnico, potem pa nadaljevanje korak za korakom, nabiranje izkušenj in na koncu osvojitev naslova prvaka," meni, da bi lahko Dallas, ki je bil prvak leta 2011, v štirih oziroma petih letih znova zaploskal najboljšemu klubu v ligi NBA.

Ko se bo Porzingis vrnil na igrišče, bo za njim 20-mesečno obdobje brez tekem lige NBA. "Težko je, ko si odsoten tako dolgo. To je nekaj povsem drugega, kot so manjše poškodbe, zaradi katerih preskočiš tekmo ali dve. Ko ne moreš igrati tako dolgo, je to velik udarec zlasti v psihološkem smislu. Priznam, nisem slutil, da mi bo tako težko, a vidim svetlobo na koncu predora. Moram le ostati potrpežljiv in se truditi, da se vrnem še boljši, kot sem bil prej. Da se vrnem 110-odstoten, nato pa lahko z Luko dvigneva Dallas na višjo raven," je ambiciozen Dončićev znanec.

Sportal 27-urna odisejada slovenskih navijačev za kar tri Dončićeve tekme v štirih dneh #video

Z njim sta se prvič srečevala na španskih parketih, zdaj pa bosta sestavljala zvezdniški evropski dvojec, ki naj bi Dallasu prinesel lepši jutri. Če bo uresničil svojo namero in bo še boljši, se bo privržencem Teličkov smejalo. Pri New Yorku je namreč dosegal več kot 22 točk in šest skokov na tekmo.

Ne spreglejte