Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
1. 2. 2019,
11.50

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,33

12

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA Dallas Mavericks Kristaps Porzingis

Petek, 1. 2. 2019, 11.50

5 let, 2 meseca

O kadrovskih menjavah pri Dallasu in tekmi vseh zvezd

Luka Dončić odprl dušo: Očitno to ni dovolj #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,33

12

Luka Dončić | V zgodovini lige NBA še ni bilo košarkarja, ki bi prejel toliko glasov navijačev kot Luka Dončić, nato pa ne bi nastopil na osrednji tekmi vseh zvezd. | Foto Reuters

V zgodovini lige NBA še ni bilo košarkarja, ki bi prejel toliko glasov navijačev kot Luka Dončić, nato pa ne bi nastopil na osrednji tekmi vseh zvezd.

Foto: Reuters

Čeprav Luka Dončić na dvoboju v Detroitu ni stopil na parket, saj so bile bolečine v gležnju prehude, je bil po tekmi najbolj iskan sogovornik v taboru Dallasa. Novinarje je zanimalo veliko. Vse od sproščenega pozdrava z novopečenim soigralcem Kristapsom Porzingisom pa do tega, da je ostal brez vstopnice za nastop na tekmi vseh zvezd. Mladi Slovenec je odprl dušo in se navijačem zahvalil za podporo.

Luka Dončić
Sportal Večer, ko se je vrnil King James, Dončić pa obsedel #video

V ligi NBA skoraj ni več dneva, ko Luka Dončić ne bi podiral mejnikov. Najbolj vroči košarkarski najstnik na svetu je ostal brez nastopa na tekmi vseh zvezd. Pomagalo ni niti to, da so mu navijači namenili krepko čez štiri milijone glasov (4.242.980). Več od njega sta jih prejela le dva. To sta James LeBron in Giannis Antetokounmpo, kapetana ekip, ki bosta 7. februarja izbirala soigralce na spektaklu v Charlottu.

Dončić: Morda pa drugo leto

Med kandidati ne bo Dončića, ki se je vpisal v zgodovino, saj še ni bilo košarkarja, ki bi prejel toliko glasov, nato pa ostal brez prestižnega nastopa. Po spletu je hitro zaokrožil posnetek odziva 19-letnega Ljubljančana, ko naj bi izvedel, da se njegovo ime ni pojavilo na seznamu rezervistov zahodne konference. Trenerji ga niso uvrstili med sedem izbrancev, zlati slovenski reprezentant pa je to na dvoboju v Detroitu, ko je bil zaradi poškodbe gležnja prikovan na klop, sprejel z zamišljenim pogledom in kislim nasmeškom.

Trenutek, ko je Luka Dončić izvedel za odločitev trenerjev glede tekme vseh zvezd:

Ko so ga o tem po dvoboju v Detroitu, na katerem je zdesetkani Dallas v zadnjih minutah zapravil vodstvo in nato ostal brez zmage (89:93), povprašali predstavniki sedme sile, se je Dončić nasmehnil in pojasnil: ''Bil sem navdušen, da sem bil v igri za nastop na tekmi vseh zvezd, a se mi na koncu ni posrečilo. Morda pa drugo leto,'' je dejal Dallasov najboljši strelec, ki v krstni sezoni dosega več kot 20 točk na tekmo in je prvi kandidat za priznanje, namenjeno najboljšemu novincu sezone.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić brez tekme zvezd

Glasovi navijačev očitno ne štejejo dovolj

Mladi Slovenec se bo moral na vikendu vseh zvezd v Charlottu sprijazniti z nastopoma na tekmi vzhajajočih zvezd, ki bo dva dneva prej, in na tekmovanju v spretnostnem poligonu dan pred glavnim dogodkom. | Foto: Reuters Mladi Slovenec se bo moral na vikendu vseh zvezd v Charlottu sprijazniti z nastopoma na tekmi vzhajajočih zvezd, ki bo dva dneva prej, in na tekmovanju v spretnostnem poligonu dan pred glavnim dogodkom. Foto: Reuters Čeprav je prejel več kot štiri milijone glasov, je najprej v točkovanju za začetno peterko, ko so se prišteli še glasovi igralcev in novinarjev, v boju za potrebno tretje mesto med višjimi igralci zahodne konference osvojil končno peto mesto. Velika čast se mu je izmuznila, a se mu je ponujala še ena priložnost, da ga bodo na tekmo povabili trenerji. Čeprav so ga trenerji tekmecev v zadnjih tednih zelo hvalili in ga zasipavali s komplimenti, pri glasovanju očitno niso delili enakega mnenja, saj se ni uvrstil na seznam sedmih rezervistov.

Ko so se večji ameriški mediji po izboru posvetili analizi, so skoraj soglasno na seznamu večjih presenečenj izpostavili odsotnost Dončića. Tudi zaradi tega, ker je prejel toliko glasov navijačev. ''Očitno to ni dovolj, sem pa vseeno očaran nad tem, da me je želelo tako veliko navijačev gledati na takšni tekmi. Najpomembneje je, da me tako veliko navijačev še vedno podpira,'' se je zahvalil privržencem, med katerimi niso izstopali le Slovenci in Španci, za izkazano podporo.

Druga velika tema, ki je neposredno povezana z Dončićem in se je znašla na naslovnicah vseh strani, posvečenih ligi NBA, je nenavadno obsežen dogovor Dallasa in New Yorka, v katerem sodeluje kar sedem igralcev. Slovencu se bo pri Dallasu pridružil tudi latvijski zvezdnik Kristaps Porzingis.

Slovo Latvijca od ljubljenega New Yorka:

Kratkohlačniki so ostali brez orjaka, ki ga odlikuje izjemno natančen met z razdalje, v Dallas pa se selijo tudi Courtney Lee, Tim Hardaway Jr. in Trey Burke. ''Prihod Porzingisa me je presenetil. Je izvrsten igralec. Vesel sem, da bova sodelovala. Bom pa pogrešal tudi Dennisa, Wesleyja in DeAndreja. So odlični fantje, pogrešal jih bom. Ostali bomo v stiku,'' je spregovoril tudi o treh donedavnih soigralcih, s katerimi je v Dallasu sestavljal udarno peterko, v prihodnje pa bodo nosili dres New Yorka. To so Dennis Smith Jr., Wesley Matthews in DeAndre Jordan, s katerimi je Dončić preživel ogromno nepozabnih trenutkov.

Kristaps Porzingis
Sportal Posel, ki odmeva v ligi NBA: Dončić in Porzingis soigralca pri Dallasu

Upa, da bosta dolgo skupaj

V četrtfinalu EuroBasketa 2017 je krajšo potegnil Latvijec. | Foto: Reuters V četrtfinalu EuroBasketa 2017 je krajšo potegnil Latvijec. Foto: Reuters V prihodnje bo tesno sodeloval s Porzingisom, ki se še otepa težav s kolenom, po vrnitvi na parket pa naj bi postal osrednja moč Dallasa pod obročema. ''To je res dobra stvar za Dallas. Upam, da bova še dolgo igrala skupaj. Je odličen strelec, lahko naredi veliko dobrih stvari in postane eden najboljših v ligi NBA,'' je namenil lepe besede latvijskemu novincu, s katerim bosta v Dallasu še okrepila pomembnost evropskih košarkarjev. V ekipi bodo po novem namreč Slovenec, Latvijec, Nemca Dirk Nowitzki in Maxi Kleber, na priložnost pa čaka Grk Kostas Antetokounmpo.  

Porzingis se veseli sodelovanja s Slovencem, ki mu je paral živce na nepozabni četrtfinalni tekmi evropskega prvenstva, v kateri je morala Latvija po hudem boju priznal premoč izbrancem Igorja Kokoškova. Takrat je 18-letni Dončić zadal latvijskemu zvezdniku veliko težav. Zdaj si bosta delila slačilnico. Ko je Dallas v četrtek gostoval v New Yorku, sta se znanca z EuroBasketa 2017 med polčasom sproščeno pozdravila.

Pozdrav Dončića in Porzingisa na tekmi v New Yorku:

Bila sta tako nasmejana, kot da bi že vedela, da bo dan pozneje sklenjen velik dogovor. Dončić je po tekmi v Detroitu zatrdil, da se o tem nista pogovarjala, na dodatno opazko novinarjev, zakaj sta se tako smehljala, pa je dodal, da se pač že poznata.

Prvič sta zaigrala drug proti drugemu v četrtfinalu evropskega prvenstva, ko je Slovenija postavila temelj poznejšemu podvigu, naslovu prvaka. Zdaj želi Dončić priti čim dlje z Dallasom. Za začetek upa, da bo Latvijec ostal v klubu še dolgo. O tem ga bo skušal prepričati tudi poleti, po koncu sezone, v kateri navdušuje košarkarsko javnost in je postal temeljni kamen Dallasa, na katerem se gradi prihodnost franšize.

Luka Dončić
Sportal "Dončića doživljamo kot svojega, čeprav je vaš"
Ne spreglejte