Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
1. 2. 2019,
7.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,59

5

Natisni članek

LeBron James Detroit Pistons Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA

Petek, 1. 2. 2019, 7.05

5 let, 2 meseca

Liga NBA, 31. januar

Večer, ko se je vrnil King James, Dončić pa obsedel #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,59

5

Luka Dončić | Luka Dončić je poraz Dallasa na gostovanju v Detroitu spremljal s klopi. | Foto Guliver/Getty Images

Luka Dončić je poraz Dallasa na gostovanju v Detroitu spremljal s klopi.

Foto: Guliver/Getty Images

Košarkarji Dallasa so z močno oslabljeno postavo v gosteh namučili Detroit in izgubili z 89:93. Manjkali so kar štirje člani prve peterke, med njimi tudi najboljši strelec Luka Dončić, ki je izpustil dvoboj zaradi poškodbe gležnja. To je bila prva tekma Teličkov v tej sezoni brez DeAndreja Jordana, Wesleyja Matthewsa in Dennisa Smitha Jr., ki se selijo v New York. Mladi slovenski as je pred dvobojem izvedel, da ga trenerji niso uvrstili med udeležence zvezdniške tekme All Star. LeBron James je prvič letos zaigral za Los Angeles Lakers.

Slovenski košarkarski dragulj Luka Dončić je na gostovanju v Detroitu doživel enega najbolj pestrih večerov, odkar igra v NBA. Zaradi manjše poškodbe gležnja ni stopil na igrišče in tako zaradi zdravstvenih težav preskočil še drugo tekmo v tej sezoni, v dvoboj, na katerem so se Telički predstavili v nenavadno oslabljeni postavi, pa vstopil s spoznanjem, da ga trenerji niso uvrstili med nastopajoče na zvezdniški tekmi All Star. Pri 19 letih bo tako ostal brez nastopa na spektaklu, na katerem ne bo manjkalo košarkarske elite.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić brez tekme zvezd

Vrhunci dvoboja v Detroitu:

Na tekmi med Dallasom in Detroitom pa se ni razglabljalo le o bližajočem se spektaklu v Charlottu (17. februarja), ampak zlasti o velikem dogovoru o menjavi igralcev med Dallasom in New Yorkom. Dončić je čez noč ostal brez treh soigralcev, s katerimi je sestavljal najboljšo peterko Dallasa.

Porzingis se že veseli sodelovanja z Dončićem:

V New York se podajajo DeAndre Jordan, Wesley Matthews in Dennis Smith Jr., v Teksas pa se bodo preselili trenutno poškodovani latvijski zvezdnik Kristaps Porzingis,Tim Hardaway Jr., Courtney Lee in Trey Burke. Kratkohlačnikom je pripadla še pravica do dveh prihodnjih izborov Dallasa v prvem krogu nabora, tako da so mnenja, kateri klub je z veliko rošado igralcev bolj pridobil, med košarkarsko javnostjo v ZDA deljena.

Kristaps Porzingis
Sportal Posel, ki odmeva v ligi NBA: Dončić in Porzingis soigralca pri Dallasu

Peterka Dallasa, kot je še ni bilo

Dallas, ki bo tako v nadaljevanju sezone deležen občutne kadrovske spremembe, se z zdesetkano ekipo ni ustrašil izziva v Detroitu. Gostiteljem je povzročal veliko težav, na začetku dvoboj vodil že za 13 točk, dobil uvodne tri četrtine in v zadnjih 12 minut vstopil z vodstvom 70:63. Nato so gledalci v dvorani Little Caesars Arena, ki pred srečanjem niso skrivali razočaranja po objavi napovedovalca, da bo Dončić zaradi poškodbe gležnja preskočil dvoboj, le prišli na svoj račun. Pistons so preobrnili rezultat in na koncu na tekmi, na kateri ni bilo doseženih veliko košev, zmagali s 93:89.

Atraktivna trojka Barnesa ob zvoku sirene za iztek napada:

Pri gostiteljih sta 24 točk dosegla Blake Griffin (met iz igre le 8/26, deset skokov in šest asistenc) in Andre Drummond, ki je z 20 skoki upravičil sloves najboljšega skakalca v tej sezoni v ligi NBA, v zadnjih sekundah pa tudi prispeval odločilne točke za zmago Detroita. Reggie Jackson je prispeval 17 točk, devet asistenc in sedem skokov.

Pri Teličkih je bil najbolj razigran Harrison Barnes. Edini prvokategornik, ki se je znašel v nenavadni začetni peterki (sestavljali so jo še Dorian Finney-Smith, Jalen Brunson, Maxi Kleber in Salah Mejri), je ob metu iz igre 10/24 dosegel 27 točk. Rezervist Devin Harris jih je dodal 15, dvomestno mejo točk pa je presegel le še Dwight Powell (10). To je bilo premalo za uspeh v hladnem Detroitu, kjer je Dallas izkusil že 28. poraz v tej sezoni in se dodatno oddaljil od mest, ki v močni zahodni konferenci vodijo v končnico.

Telički bodo v noči na nedeljo (1.30 po slovenskem času) gostovali pri v tej sezoni zelo skromnem Clevelandu.

Philadelphia prekinila zmagoviti niz prvakov

V noči na petek ni manjkalo zanimivih dvobojev. Milwaukee je v derbiju vzhodne konference v gosteh premagal Toronto (105:92). Grku Giannisu Antetokounmpoju (19 točk, devet skokov) se je na gostujočem seznamu strelcev, ki so dosegli dvomestno število točk, pridružilo kar šest soigralcev, pri edinem moštvu v ligi NBA iz Kanade pa je bil najbolj razigran Pascal Siakam (28 točk).

Vrhunci dvoboja v Torontu:

Branilec naslova Golden State je prekinil zmagoviti niz. Na domačem parketu, na katerem se je prvič navijačem Bojevnikov predstavil DeMarcus Cousins, je nepričakovano izgubil proti Philadelphii (104:113). Cousins je imel velike težave s pokrivanjem Joela Embiida. Kamerunec je v Oaklandu prevladoval pod obročem. Prispeval je 26 točk in 20 skokov. Čeprav je zgrešil vseh pet metov za tri točke in zapravil kar osem točk, je bil v številnih napadih nerešljiva uganka za prvake, ki so s tem prekinili niz 11 zaporednih zmag v tej sezoni.

Pri gostih se je izkazal tudi Avstralec Ben Simmons (26 točk), ki bo podobno kot Embiid nastopil na tekmi All Star. Tam bo mrgolelo zvezdnikov Golden Stata. Manjkal ne bo niti prvi ostrostrelec prvakov Stephen Curry, ki je proti 76ers dosegel kar 41 točk. Zadel je deset trojk (iz 18 poskusov), a ostal brez zmage. Kevin Durant je ob skromnem metu za tri točke (1/8) dodal 25 točk, Klay Thompson, ki so ga trenerji uvrstili na seznam udeležencev dvoboja All Star, pa zaradi bolezni ni stopil na parket.

Vrnitev kralja Jamesa začinila sladka zmaga

V mestnem spopadu v Los Angelesu se je po 17 tekmah, ki jih je izpustil zaradi zdravstvenih težav, na parket vrnil LeBron James. Prvi zvezdnik lige NBA in kapetan zahodne peterke na bližajočem se dvoboju All Star je na razburljivem srečanju z Los Angeles Clippers prispeval 24 točk, 14 skokov in devet asistenc, Jezerniki pa so pomembno zmago v boju za končnico ujeli po podaljšku (123:120). James in njegovi soigralci, ki so se na tekmi predstavili v vlogi gostov, so se poigravali z živci navijačev, saj so v zadnji četrtini zapravili prednost +14.

Kralj James je po najdaljšem obdobju odsotnosti, toliko zaporednih tekem v 16-letni karieri v ligi NBA še ni preskočil, zgrešil trojni dvojček le za eno asistenco. Jezerniki so brez njega pokvarili uvrstitev na lestvici, saj so dobili le šest tekem od 17.

 Lestvici:

Ne spreglejte