Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
22.04

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

6

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Kristaps Porzingis Liga NBA Dallas Stars New York Knicks

Četrtek, 31. 1. 2019, 22.04

5 let, 2 meseca

Epska zamenjava

Posel, ki odmeva v ligi NBA: Dončić in Porzingis soigralca pri Dallasu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

6

Kristaps Porzingis | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Kluba lige NBA New York Knicks in Dallas Mavericks sta sklenila odmeven posel, v katerem sodeluje kar sedem igralcev. Slovenskemu legionarju Luki Dončiću se bo pri Teličkih kmalu pridružil tudi visokorasli latvijski zvezdnik Kristaps Porzingis. Z Ljubljančanom bodo zaigrali tudi Courtney Lee, Tim Hardaway Jr. in Trey Burke, v New York pa se odpravljajo Dennis Smith Jr., DeAndre Jordan in Wesley Matthews.

V nogometu v zadnjih dneh pleni pozornost zimski prestopni rok, ljubitelji košarke v ligi NBA pa se soočajo z obdobjem, ko prihaja med klubi do kadrovskih sprememb. Veliko sta si jih privoščila Dallas Mavericks in New York Knicks, saj sta poskrbela za menjavo, v kateri sodeluje kar sedem igralcev. Iz New Yorka se v Teksas selijo latvijski orjaški center Kristaps Porzingis, ki v tej sezoni zaradi poškodbe kolena še ni stopil na igrišče, Courtney Lee, Tim Hardaway Jr. in Trey Burke, v obratno smer pa se odpravljajo Dončićevi donedavni stanovski kolegi v začetni peterki Dallasa Dennis Smith Jr., DeAndre Jordan in Wesley Matthews.

Kratkohlačniki želijo z odhodom Latvijca, ki je imel pri New Yorku ogromno plačo, sprostiti prostor za poletne nakupe, s katerim načrtujejo temeljito prevetritev moštva. K boljšim predstavam v prihodnosti jim bo pomagal tudi podatek, da so od Dallasa v zajetni kupčiji prejeli tudi pravico do izbire dveh igralcev v prvem krogu naslednjih naborov lige NBA.

Porzingis in Dončić sta se kot tekmeca srečala na evropskem prvenstvu 2017, ko so Slovenci Latvijo premagali v četrtfinalu in pozneje osvojili naslov prvakov. V ligi NBA se košarkarja še nista srečala, saj je 221 centimetrov visoki center že skoraj leto dni poškodovan (strgane kolenske vezi).

Evropsko prvenstvo v košarki 2017

Poleti je tretji najboljši strelec evropskega prvenstva 2017 s povprečjem 23,6 točke na tekmo. | Foto: Vid Ponikvar Poleti je tretji najboljši strelec evropskega prvenstva 2017 s povprečjem 23,6 točke na tekmo. Foto: Vid Ponikvar

Ameriški mediji poročajo, da je vodstvo kluba NY Knicks po zadnjem sestanku s Porzingisom "dobilo močan občutek, da je košarkar pri njih nezadovoljen in si želi zamenjati okolje". To se je tudi zgodilo, tako da 23-letni Porzingis, ki bi letos poleti postal prosti igralec, po treh sezonah zapušča Veliko jabolko.

"Kristaps Porzingis mora odločitev o svoji prihodnosti v Dallasu še sprejeti. Pričakuje, da se bo kmalu lotil spoznavanja organizacije, ob tem pa nadaljeval s rehabilitacijo poškodovanih kolenskih vezi," poroča novinar ESPN Adrian Wojnarowski.

Latvijskega centra Kristapsa Porzingisa so kot četrtega na naboru leta 2015 izbrali NY Knicks. V krstni sezoni v ligi NBA je odigral 72 tekem, v povprečju dosegal 14,3 točke, v 66 tekmah druge sezone strelski izkupiček povišal na povprečnih 18,1 točke, imel ob tem dobrih sedem skokov na tekmo in po slabi dve blokadi.

Sezono lige NBA 2017/18 pa je začel z dvojnim dvojčkom (31 točk, 12 skokov proti Oklahomi), kasneje proti Indiani s 40 točkami postavil svoj strelski rekord v ligi NBA, bil januarja izbran v rezervno postavo vzhodne konference za tekmo All Star, pa si 6. februarja na tekmi z Milwaukeejem strgal sprednje križne vezi levega kolena in končal sezono z le 48 odigranimi tekmami, s povprečjem 22,7 točke, 6,6, skoka, 2,4 blokade na tekmo. Porzingis je za svojo višino odličen strelec z razdalje.

Po nedavnih zagotovilih predsednika NY Knicks Steva Millsa (decembra lani) naj bi Porzingis okreval dobro: "Opravlja 45-minutne treninge pod nadzorom trenerjev, o njegovi vrnitvi pa bo več znanega po dodatnih testiranjih v sredini februarja."

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal "Dončića doživljamo kot svojega, čeprav je vaš"
Luka Dončić
Sportal Dončić grdo zgrešil prvo trojko, se nasmehnil, nato končal pri številki 999 #video
Luka Dončić
Sportal Dončić in pogled proti Air Jordanu, Kralju Jamesu …
Ne spreglejte