Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
11. 10. 2016,
16.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Eurocup Brandon Jefferson Gašper Okorn Union Olimpija

Torek, 11. 10. 2016, 16.26

6 let, 7 mesecev

Trener Olimpije Gašper Okorn pred sezono v EuroCupu

Pri Olimpiji ne bodo preračunavali: tudi januarja in februarja so pripravljeni dihati na škrge

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Foto: Vid Ponikvar

Za razliko od slavne preteklosti, ko so pri Unionu Olimpiji z velikimi očmi pričakovali začetek evropske sezone, zdaj nastop v Eurocupu nima več takšnega pomena. Zavedajo se, da morajo najprej kaj postoriti na domačih tleh, povrhu vsega pa zaradi finančne okrnjenosti ne morejo imeti visokoletečih ciljev.

Union Olimpija – Lomomotiv Kuban, sreda ob 20.30 v Tivoliju

V zadnjih letih je bilo tekmovanje Eurocup za Union Olimpijo velik strošek, saj je moral klub plačati tudi po 150 tisoč evrov za sezono. Zdaj jim nekaj deset tisoč evrov zaradi TV-pravic prileti v blagajno, kar jim olajša udejstvovanje v drugorazredni evropski ligi – najmočnejša je evroliga.

A evropsko tekmovanje za Olimpijo ne bo primarno, saj bi radi več postorili v domačem okolju in regionalni ligi ABA.

Gašper Okorn o pomembnosti Eurocupa

"Za nas bo pomembnejša petkova tekma na Polzeli (državno prvenstvo, op. p.). Ko sem razvrščal tekmovanja, sem rekel, da gremo v prvem delu slovenskega prvenstva med prvih šest. Ne bo pomembno, tudi če bomo šesti. V ligi ABA je določene tekme treba dobiti. Na drugih bomo skušali presenetiti. V EuroCupu bomo igrali brez pritiska. Vzeli bomo, kar nam bodo dali. Doma bomo skušali odigrati bolj sproščeno. Vemo, da gredo od petih ekip naprej štiri. Po razvrstitvi smo peta ekipa," razlaga trener Olimpije Gašper Okorn.

Njegova želja je, da ekipa preživi do božiča, saj bodo imeli od zdaj naprej tri tekme na teden (državno prvenstvo, liga ABA in Eurocup).

Nemški predstavnik, dolgo nič in potem Olimpija

Okorn se zaveda, da Olimpija ni tako kakovostna kot njeni tekmeci v Eurocupu. | Foto: Vid Ponikvar Okorn se zaveda, da Olimpija ni tako kakovostna kot njeni tekmeci v Eurocupu. Foto: Vid Ponikvar Ali si sploh želijo drugega dela Eurocupa? "Želja je vedno, ker smo športniki. Najpametneje bi bilo, da bi znali preračunavati. Vemo, da so nekoč nekateri preračunavali in niso igrali z ZDA in se jim je to obrestovalo. Po vsej verjetnosti bi bilo najpametneje, da bi v Eurocupu igrali do 25. decembra in potem rekli hvala lepa. Ampak to je sporno. Vsako tekmo v Eurocupu bomo igrali. Če nam bo to prineslo četrto mesto in nadaljevanje, bomo pa še januarja in februarja igrali v tem tekmovanju," odgovarja prvi mož stroke.

Olimpija bo v skupini igrala z Lokomotiv Kubanom, Valencio, Hapoelom in Ulmom. "Po tem vrstnem redu bi po kakovosti tudi razdelil ekipe. Prvi dve sta najmočnejši. Ulm bi dal le pol koraka za Hapoelom (štiri zmage in brez poraza v nemškem prvenstvu, op. p.). Nato bi naredil troskok in postavil nas," se je zasmejal Okorn.  

Pri Ljubljančanih ima težave s poškodbo le Marko Mladjan, ki jo je skupil na prvi tekmi lige ABA proti Mega Leksu, Semen Šaškov pa je danes treniral prvič po poškodbi.

Ljubljanske gledalce razume, a bi jih na tekmah vseeno rad videl več

V dvorani bi rad videl več navijačev Olimpije. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V dvorani bi rad videl več navijačev Olimpije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Olimpija bo uvodni dvoboj odigrala proti tretji ekipi evrolige iz pretekle sezone. Lokomotiv Kuban je po mnenju Okorna kljub spremembam strahovito moštvo: "Ni treba izgubljati veliko besed o Kubanu, ki ima na vseh igralnih mestih po dva odlična igralca."

Dvoboj Eurocupa bo v legendarnem Tivoliju, na katerega ima Okorn veliko lepih spominov: "Tivoli imam rad. Ko sem tukaj končal igrati, sem mislil, da v tej dvorani ne bo več tekme, mene pa tako ali tako ne bo več tukaj. Všeč mi je, da sem spet v tej dvorani."

Olimpija je v Tivoliju, kjer je bilo zelo malo gledalcev, igrala že v soboto proti Mornarju in slavila premierno zmago v ligi ABA.

"To razumem. Ljubljana je razvajeno mesto. Ljudje so nekdaj spremljali evroligo, zdaj pa jim ni jasno, da tega ni več. Kljub vsemu bi se lahko vsaj malo vrnili in nekoliko pomagali. Govorim s športnega vidika. Razumem vse zablode okoli kluba in to je posledica tega. Negativa okoli kluba je močna. Razloge poznate," pravi Okorn.

Upa, da Jefferson in najboljši ne bodo predčasno odšli

Brandon Jefferson se je izkazal kot odlična okrepitev. | Foto: Vid Ponikvar Brandon Jefferson se je izkazal kot odlična okrepitev. Foto: Vid Ponikvar Na vprašanje, ali negativno ozračje čutijo tudi v klubu, pa je odgovoril: "Občutimo. Vsi se norčujejo, katere igralce smo pripeljali in katerih nismo. Nisem David Copperfield, da bi za ta denar dobil kaj več. Tako nizkih zneskov, kot jih Olimpija plačuje danes, ni bilo nikoli. Negativizem se čuti. Tako je."

Glavnega trenerja zeleno-belih nekoliko skrbi, da bi ključni igralci zaradi dobrih predstav zapustili klub. Američan Brandon Jefferson je že eden izmed tistih, ki se je na začetku izkazal: "Nobena skrivnost ni, da je marsikomu padel v oko. Tako je v tem svetu in proti temu ne moreš nič narediti. Več kot to ne moremo ponuditi, ker bi šli v začaran krog. Upam, da bo sprejel izziv in bo pri nas vztrajal do konca.  A ni le on …"

Ne spreglejte