Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
11. 3. 2015,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Fiba Roman Lisac

Sreda, 11. 3. 2015, 13.11

8 let

Po Fibinem preklicu priznanja lige ABA: "Vsi klubi in še 15 dodatnih podpirajo ligo ABA"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nedeljo je odjeknila novica, da Fiba in Fiba Europe ne priznavata več lige ABA, kar pa vodstva regionalnega tekmovanja ne skrbi, saj so še naprej člani Ulebove družine.

Pri mednarodni košarkarski organizaciji Fiba so preklicali priznanje ligi ABA, ker ne deluje v skladu z zahtevami in splošnimi statuti mednarodne košarkarske organizacije. Vodilni na Fibi in Fibi Europe so se zato odločili za tovrsten ukrep, ki bo začel veljati 1. maja.

Kaj bi to pomenilo za ligo ABA? "Mislim, da to ni zadnja beseda Fibe. Po drugi strani pa to za nas ne pomeni nečesa posebnega. Brez priznanja smo bili devet let, šest let pa smo ga imeli. Bomo pa spet brez njega. Juha se nikoli ne poje tako vroča, kot se skuha," odgovarja direktor lige ABA Roman Lisac in dodaja: "Vso stvar bi zdaj raje pustil pri miru za nekaj časa. Tudi mi potrebujemo mir. Redni del lige se končuje, pred nami je končnica. To so prevelike obremenitve, da bi se zdaj ukvarjali s tem." Fiba se, kot je slišati, med drugim zavzema tudi za lastno tekmovanje po principu evrolige, vse pa je še v povojih oziroma ni jasnih smernic, kako bi to potekalo. Za zdaj ima Ulebova evroliga primat, vanjo se bosta iz lige ABA v prihodnji sezoni uvrstila finalista, v drugo najmočnejše klubsko tekmovanja Eurocup pa štiri preostala najboljša moštva.

Kot pravi Lisac, klubi iz držav nekdanje Jugoslavije podpirajo regionalno ligo: "Vsi jo in še 15 klubov iz regije, ki so kdaj igrali oziroma si želijo nastopiti v naši ligi. Celotna zadeva je velika. Mi smo Ulebova družina. Imamo njegovo podporo in delamo po njegovih pravilih."

Fiba je podpirala regionalno ligo zadnjih šest let, a naj bi odgovorni hoteli oziroma hočejo, da bi jo nadzirali predstavniki nacionalnih košarkarskih zvez. S Košarkarske zveze Slovenije so sporočili, da bodo ravnali tako, kot jim bodo naročili s Fibe.

Ali je ta odločitev mednarodne košarkarske organizacije sprožila večjo vojno, bomo verjetno videli že ob koncu sezon, ko bodo tovrstni pogovori prišli spet v ospredje.

Ne spreglejte