Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2023,
9.11

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Brittney Griner

Sreda, 12. 4. 2023, 9.11

1 leto

Po desetih mesecih v zaporu v Rusiji, bo zdaj napisala knjigo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Brittney Griner | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Ameriška košarkarica Brittney Griner je v torek napovedala, da piše knjigo o tem, kako je v Rusiji deset mesecev preživela v zaporu, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Košarkarica se je vrnila v domovino decembra, ko so jo po dogovoru Moskve in Washingtona zamenjali za ruskega trgovca z orožjem Viktorja Buta, ki je bil zaprt v ZDA.

Knjiga, katere naslov še ni znan, naj bi po napovedih založbe Alfred A. Knopf izšla leta 2024. Brittney Griner opisuje svojo "težko in nadrealistično" izkušnjo in "grozljive vidike vsakdanjega življenja" v ruski kazenski koloniji, je dejala.

Griner, ki pripada skupnosti LGBT+, so aretirali februarja 2022 na moskovskem letališču. Pri sebi je imela elektronsko cigareto s kartušo, ki je vsebovala hašiševo olje. Šlo je za izdelek, ki je v Rusiji prepovedan, tudi če gre za medicinsko uporabo.

Košarkarica je takrat igrala za ruski klub iz Jekaterinburga, ki jo je najelo izven sezone v ženski ameriški ligi WNBA, kar je sicer bila takrat običajna praksa.

Brittney Griner | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hvaležna, da je doma

Avgusta je bila obsojena na devet let zapora in nato, potem ko je bila njena pritožba zavrnjena, novembra premeščena v kazensko kolonijo v osrednji Rusiji.

"Tisti dan, ko sem bila aretirana, je pomenil začetek nepojmljivega obdobja v mojem življenju, ki sem ga šele zdaj pripravljen deliti z drugimi," je dejala Griner v izjavi, ki jo je v torek objavila založba.

"Glavni razlog, da sem tisti dan odpotovala nazaj v Rusijo na delo, je bil ta, da sem želela narediti svojo ženo, družino in soigralke ponosne. Po neverjetno zahtevnih 10 mesecih v priporu sem hvaležna, da so me rešili in da sem doma. Bralci bodo lahko prebrali mojo zgodbo in razumeli, zakaj sem tako hvaležna za podporo ljudi po vsem svetu."

Griner je dodala, da upa, da bo s knjigo pomagala dvigniti zavest o drugih Američanih, pridržanih v tujini, vključno z novinarjem Wall Street Journala Evanom Gershkovichom, aretiranim v Rusiji prejšnji mesec in obtoženim vohunjenja.

Preberite še:

Brittney Griner
Sportal Ameriška košarkarica, ki je bila zaprta v Rusiji, spet pod koše
Ne spreglejte