Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
7. 9. 2017,
19.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić

Četrtek, 7. 9. 2017, 19.03

6 let, 6 mesecev

Komentar po prvem delu EuroBasketa

Pet zmag in pet razlogov, zakaj lahko verjamemo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

1

goran dragić

Ko pogledamo razvrstitev reprezentanc v skupini A evropskega prvenstva v košarki in ko se spomnimo, kako so slovenski košarkarji odigrali tekme, je jasno, da so izbranci Igorja Kokoškova uspešno prestali uvodne etape slovitega EuroBasketa. Zdaj so pred njimi tiste prave kraljevske etape. Te bodo izluščile osrednje junake, ki si bodo okoli vratu nadeli eno od treh odličij.

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto:

Ključni poudarki pred osmino finala

  • Slovenija je uvodni del EuroBasketa končala neporažena s petimi zmagami.
  • V osmini finala se bo v soboto ob 11.30 pomerila z Ukrajino.

Slovenski košarkarji so zadnji dan bivanja v Helsinkih test, tekmo s favorizirano Francijo, opravili z odliko. Pred tekmo so bile v igri tri možnosti: da Finsko zapustijo na prvem, drugem ali tretjem mestu. Tretje mesto bi jim prineslo morebiten četrtfinalni obračun s Španijo, ki je med najresnejšimi kandidati za zlato odličje.

S prvim favoritom se lahko zdaj, potem ko so dobesedno razorožili Francijo, enega od osrednjih favoritov za medaljo, srečajo šele v polfinalu.

S takšnim pristopom, kot so ga pokazali, bi morala v osmini finala pasti tudi Ukrajina. V reprezentanci se zavedajo, da bo šel skupinski del kmalu v pozabo, če se bodo spotaknili že ob prvo oviro, in slika celotnega prvenstva bi bila spet klavrna.

Prvi del so končali s stoodstotnim izkupičkom petih zmag. In zakaj bi lahko bili v kraljevskih etapah EuroBasketa v ospredju, med najboljšimi? Tukaj je pet razlogov:

1. Goran Dragić, kot ga še nismo videli

Anthony Randolph še išče tisto pravo predstavo. Jo bo našel v izločilnih bojih? | Foto: Vid Ponikvar Anthony Randolph še išče tisto pravo predstavo. Jo bo našel v izločilnih bojih? Foto: Vid Ponikvar Goran Dragić je kapetan v pravem pomenu besede. Takšnega v reprezentančnem dresu še nismo videli. Na vsakem koraku je mogoče opaziti, kako se trudi povezovati ekipo. Njegova neizmerna želja po medalji ga vleče naprej in za zdaj za seboj uspešno pelje celoten voz.

Ni prvi strelec prvenstva zato, ker je to njegov cilj, ampak zato, ker se zelo trudi in želi ekipo popeljati med najboljše tri v Evropi. Zato v to vloži ogromno energije. Morda je tudi to razlog, zakaj je bil po vseh tekmah vidno utrujen, pa čeprav je igral v povprečju 28,5 minute na tekmo, kar je manj kot v ligi NBA, kjer je na parketu skoraj 34 minut na tekmo.

2. Samozavest v kriznih trenutkih

Trojka Dragić, Prepelič in Dončić v napadu prispeva največ. | Foto: Vid Ponikvar Trojka Dragić, Prepelič in Dončić v napadu prispeva največ. Foto: Vid Ponikvar Proti Grčiji je Slovenija zaostajala s 50:58 in bila videti v izgubljenem položaju. Zaradi težav z osebnimi napakami je nekaj časa igrala brez Dragića, a so se košarkarji brez kapetana vrnili v igro ter preskočili reprezentanco kakovostnih in izkušenih posameznikov.

Tudi proti Francozom so se v kriznih trenutkih pravilno odzvali. Vodstvo 17 točk je na začetku tretje četrtine hitro skopnelo na devet, a so nemudoma ponovno udarili ter kmalu odskočili na prednost z več kot 20 točkami razlike.

Zdržali so pritisk proti velikima reprezentancama evropske košarke in obe spravili na kolena, kar je za samozavest dobrodošlo.

3. Širša paleta rešitev

Goran Dragić, Luka Dončić in Klemen Prepelič so osrednji kreativci v slovenski reprezentanci. Tu je sicer še Američan Anthony Randolph, ki pa še išče optimalno predstavo. Za nadaljevanje prvenstva je zelo pomembno, da je Jaka Blažič očitno našel mirnost, ki jo je potreboval. Ob Gašperju Vidmarju so to igralci, ki bodo v izločilnih bojih nosili glavno breme v napadu.

4. Obramba se je dvignila v pravem trenutku

Slovenska reprezentanca pred velikim testom. Na vrsti so izločilni boji, ko bodo morali pokazati največ. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska reprezentanca pred velikim testom. Na vrsti so izločilni boji, ko bodo morali pokazati največ. Foto: Vid Ponikvar Za konec popotovanja po Helsinkih so Francozom prikazali učno uro košarke. Slovenija je dosegla 95 točk, a je v obrambi naredila, kar je bilo pomembno. Evropski prvaki iz leta 2013 so bili namreč do zadnjega kroga skupinskega dela s 93 točkami napadalno najbolj razpoloženo moštvo na EuroBasketu, Slovenci pa so jih zaustavili pri številki 78.

In obramba bo ključ do uspeha tudi v nadaljevanju prvenstva.  Kot je nekoč dejal veliki Michael Jordan, se naslove osvaja z dobro obrambo.

5. Kemija in svoboda

Selektor Igor Kokoškov od košarkarjev zahteva disciplino, a se vidi, da jim da tudi potrebno svobodo. Na treningih so fantje sproščeni. Ne manjka zbijanja šal na račun drugega. V Helsinkih so imeli tudi obred: sprehod okoli jezera. Videti so povezani, a če ekipa zmaguje, je vedno težje najti kakšno slabo plat, zato se pravi obraz pokaže, ko nastopijo krizni trenutki. In v kraljevskih etapah, ki sledijo v Turčiji, se bo videlo, kako so Slovenci pripravljeni na prave vzpone.

 

Ne spreglejte