Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
22. 1. 2014,
22.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Eurocup Banvit Dražen Bubnić Klemen Prepelič

Sreda, 22. 1. 2014, 22.32

7 let, 12 mesecev

Olimpija zagrenila večer najboljši turški ekipi, junak Bubnić

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Košarkarji Olimpije so dosegli nov evropski uspeh. V Stožicah so premagali trenutno najboljšo turško ekipo. Košarkarji Banvita, katerega član je Klemen Prepelič, bodo sanjali Dražena Bubnića.

Kar petindvajset minut je trajala prva četrtina med Unionom Olimpijo in Banvitom. Verjetno se sprašujete, zakaj. Sodniška trojica se je odločila za kriterij, ki je bil le v škodo košarke. Vsak dotik je bil kaznovan. Že po dveh minutah in pol sta bili obe ekipi v bonusu štirih osebnih prekrškov.

Zato smo videli košarkarje velikokrat na črti, ki označuje proste mete. Olimpija jih je v uvodnih desetih minutah metala enajstkrat (9/11), gostje pa desetkrat (8/10). Domači trener Aleš Pipan je dobil celo tehnično napako, ker se je jezil po eni od spornih sodniških odločitev. Če so imeli domači na začetku razpoloženega Sasuja Salina, ki je do vodstva z 12:5 dosegel sedem točk, so Turki uvodoma vse stavili na prodore. Sammy Mejia je bil nezaustavljiv. Povzročal je obilico težav obrambi zeleno-belih, ki ni našla prave rešitve zanj.

Ravno po njegovem košu je Banvit prvič vodil pri 21:19, najvišji naskok pa imel pri 30:20. Veliko je na parketu prebil v prvem polčasu tudi Klemen Prepelič, ki je še lani igral za Olimpijo, a napadalno ni bil najbolj razpoložen. Ko je že kazalo, da je tekmec ujel ritem, so se Pipanovi izbranci vrnili in izenačili rezultat povsem ob koncu polčasa, ko je za 42:42 zadel Alex Stephenson.

Nekaj trenutkov pozneje se je lahko Olimpija celo pohvalila s prednostjo šestih točk (52:46), ko je proti košu pogledal mladi Paolo Marinelli – zadel je trojko – in svoj delež petih točk dodal Dražen Bubnić.

Največja dolžnika pri Ljubljančanih sta bila Deividas Gailius in Cedric Jackson. Mladi Hrvat Marinelli je ob slabi predstavi Američana dobil malce več priložnosti in jo dobro izkoristil. Ko Olimpija ni imela rešitve v napadu, se je ravno 18-letni košarkar odločil za met. Na koncu se je lahko pohvalil s sedmimi točkami in petimi podajami.

Še naprej pa sta preglavice povzročala izkušena Mejia (26 točk) in organizator igre Eric Rowland (15 točk, 7 skokov, 3 podaje in ukr. žoge). Na žalost se na parket ni mogel več vrniti Dragiša Drobnjak, ki si je v prvem polčasu zvil gleženj. A je Bubnič odlično odigral dvoboj s Turki. Po njegovi šestnajsti točki so Zmaji tri minute pred koncem vodili s 77:75.

Vodstvo so imeli tudi 37 sekund pred zadnjim zvokom sirene, ko je junak tekme Bubnić (18 točk in 6 skokov) popravil zgrešena prosta meta Alena Omića za 79:76. Piko na i je k novemu evropskemu uspehu kronal že v naslednjem napadu Gailius, ki je zadel za 81:76, kar je bila pravšnja prednost za prvo zmago Uniona Olimpije v drugem delu Eurocupa (84:80). In to proti trenutno najboljši ekipi turškega prvenstva.

Ne spreglejte