Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
12. 3. 2018,
1.03

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

Natisni članek

Gregor Hrovat Zoran Martić Petrol Olimpija

Ponedeljek, 12. 3. 2018, 1.03

6 let, 1 mesec

Po zmagi Olimpije nad Zadrom z 90:85

Olimpija je blizu optimuma

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10
Petrol Olimpija | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Košarkarji Petrol Olimpije so z zmago proti Zadru (90:85) končali popotovanje v regionalni ligi ABA. Kakšna bo končna odločitev, bo znano po ponedeljkovi tekmi med Budućnostjo in FMP, najverjetneje pa bodo Ljubljančani sezono končali na sedmem mestu. "Če bi bili kadrovsko malce bogatejši in ne bi bili poškodb, je bila letošnja sezona idealna sezona za nekaj takšnega," je glavni trener Zoran Martić odgovoril na vprašanje, kaj je Olimpiji manjkalo, da bi bila konkurenčna za prva štiri mesta in s tem za uvrstitev v izločilne boje.

Visok poraz na prvi tekmi v Zadru z 20 točkami razlike je pomenil, da bi morali košarkarji Olimpije na zadnji tekmi rednega dela proti Dalmatincem pokazati izjemno predstavo, da bi prehiteli soseda na lestvici. A sta podatka, da je center Mirza Begić tik pred tekmo  zbolel za virusom, in da trener Zoran Martić zaradi objektivnih razlogov ni mogel računati na nobenega organizatorja igre, vse skupaj oteževala.

"Pokazali smo, da lahko igramo z vsemi"

Jan Špan si je nedavno poškodoval glavo, Jan Barbarič je že dolgo časa na stranskem tiru, avstralska zamenjava za Talorja Battla Mitch McCarron pa v tem tekmovanju ni bila registrirana.

"Želeli smo popraviti vtis proti Zadru, ko smo izgubili za 20 točk. Lepo je končati sezono z zmago. Pokazali smo, da lahko igramo z vsemi. Zadnjih pet zmag je lep pokazatelj," pravi Hrovat. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Želeli smo popraviti vtis proti Zadru, ko smo izgubili za 20 točk. Lepo je končati sezono z zmago. Pokazali smo, da lahko igramo z vsemi. Zadnjih pet zmag je lep pokazatelj," pravi Hrovat. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Želeli smo popraviti vtis proti Zadru, ko smo izgubili za 20 točk. Sezono je lepo končati z zmago. Pokazali smo, da lahko igramo z vsemi. Zadnjih pet zmag je lep pokazatelj. Če med sezono ne bi imeli takšnega ritma tekem, bi se lahko nadejali boljšega rezultata," je po zmagi povedal Gregor Hrovat, eden tistih, ki je na nedeljski tekmi poprijel tudi za mesto organizatorja igre.

Kaj je o prihodnosti povedal Roman Lisac (iz oddaje Zicer na Planet TV):

Najverjetneje sedmo mesto

Pred ponedeljkovim razpletom rednega dela je jasno, da Olimpija slabša od sedmega mesta ne bo, lahko pa je celo šesta. A bi moral FMP na gostovanju v Črni gori pripraviti veliko presenečenje in na kolena spraviti Budućnost, ki jo zanima drugo mesto in s tem boljše izhodišče v polfinalu v dvoboju s Cedevito.

Za konec lige ABA so na tekmo prišli tudi vodilni možje kluba. Povsem levo sta v pogovoru podpredsednika Jože Mermal in Igor Mervič, povsem desno pa je predsednik Tomaž Berločnik. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Za konec lige ABA so na tekmo prišli tudi vodilni možje kluba. Povsem levo sta v pogovoru podpredsednika Jože Mermal in Igor Mervič, povsem desno pa je predsednik Tomaž Berločnik. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Olimpija je tekmovanje končala s petimi zaporednimi zmagami, vsega skupaj pa jih je v ligi ABA na 22 tekmah zbrala deset. "Vseh sedem tekem, ko sem vodil ekipo, sem bolj rotiral igralce. Vsi so igrali več. Preprosto ne moreš igrati s sedmimi, osmimi igralci. Igralcem sem dopovedal, da ne bodo igrali 30 minut in naj ne varčujejo z močmi," je o razlogih za dober finiš dejal Martić.

"Letos ni bilo daleč"

Od četrtega mesta, ki vodi v polfinale, je bila Olimpija oddaljena štiri zmage. In kaj je manjkalo, da bi zeleno-belim uspel ta podvig? "Če bi bili kadrovsko malce bogatejši in ne bi bilo poškodb, je bila letošnja sezona idealna sezona za nekaj takšnega. Na koncu smo pokazali, da lahko igramo z vsemi. Letos ni bilo daleč. Kako bo prihodnje leto, je težko govoriti, ker ne vemo, kako bodo preostali klubi sestavili ekipe," odgovarja Martić.

"Če bi bili kadrovsko malce bogatejši in ne bi bilo poškodb, je bila letošnja sezona idealna sezona za nekaj takšnega. Na koncu smo pokazali, da lahko igramo z vsemi. Letos ni bilo daleč." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Če bi bili kadrovsko malce bogatejši in ne bi bilo poškodb, je bila letošnja sezona idealna sezona za nekaj takšnega. Na koncu smo pokazali, da lahko igramo z vsemi. Letos ni bilo daleč." Foto: Urban Urbanc/Sportida

Zdaj bo moral skupaj s košarkarji misli v celoti usmeriti v državno prvenstvo, v katerem Olimpija brani naslov prvaka. Pokalna lovorika je izpuhtela iz rok, zato pa utegnejo v zmajevem gnezdu košarkarje pripraviti na pohod proti novemu naslovu.

Kako se je Olimpija poslovila od sezone v ligi ABA:

Igra je blizu želeni

"Imeti moramo takšen pristop kot proti Iliriji (Olimpija je sredi tedna zmagala s 86:68, op. a.), ker sicer ne bo dovolj," poudarja Martić in o tem, kako se bodo spopadli s pritiskom, dodaja: "V Olimpiji je v bil v zadnjih 50 letih vedno pritisk. To ni nič novega. Delati bomo morali, se pogovarjati, kakšna mora biti naša igra, pristop ... Osredotočeni bomo morali biti na obrambo."

Navijači Zadra so v Ljubljano prispeli bodrit svoje košarkarje, več privržencev na domačih tekmah pa bi si želeli imeti tudi košarkarji Olimpije. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Navijači Zadra so v Ljubljano prispeli bodrit svoje košarkarje, več privržencev na domačih tekmah pa bi si želeli imeti tudi košarkarji Olimpije. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Za prvega moža stroke bo dobrodošlo, da bo lahko v državnem prvenstvu spet računal na Avstralca, ki bo prevzel dirigentsko palico. Ni pa še jasno, koliko časa bo Olimpija brez Špana. "Nisem zdravnik. Bil je operiran. Govorila sva po telefonu. Dokler ne bo začel trenirati, težko govorim," pravi Martić, ki je o tem, ali se ekipa približuje igram, ki jih ima začrtane v glavi, še dejal: "Vedno bi lahko bilo bolje. Mislim, da smo glede na vse okoliščine blizu optimuma."

Ne spreglejte