Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
8. 1. 2018,
19.12

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

5

Natisni članek

Petrol Olimpija Gašper Okorn

Ponedeljek, 8. 1. 2018, 19.12

6 let, 5 mesecev

Okorn ponosno zapušča Olimpijo, ta je naslednika našla v Martiću #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

5

Gašper Okorn | Foto Martin Metelko/Sportida

Foto: Martin Metelko/Sportida

Vodstvo Petrol Olimpije je sporočilo, da se je sporazumno razšlo z glavnim trenerjem Gašperjem Okornom. A na zamenjavo ni bilo treba čakati. Na njegovo mesto se bo usedel Zoran Martić. "Olimpijo zapuščam ponosno," je za Sportal dejal zdaj že nekdanji trener.

Tako vodstvo kluba kakor tudi Gašper Okorn naj bi ob koncu sodelovanja navedla, da je bilo preveč nasičenosti med igralci in trenerjem, kar so pripisali posledici igranja v treh različnih tekmovanjih.

Ali je bilo resnično tako, vedo le glavni akterji. Dejstvo je bilo, da se je že vse od prihoda novega direktorja Romana Lisca čutilo, da velikih simpatij do Okorna ni bilo.

Prispevek Mateja Podgorška za oddajo Zicer na Planet 2 - pogovor z Liscom, Španom in Okornom 

"Do novega leta se s trenerjem sploh ne bom pogovarjal in razmišljal o tem. Želja predsednika je, da ima zaupanje. On je sestavil ekipo. Kakršna je, je. Trener jo je sestavil s prejšnjim vodstvom. Kakšne hude rešitve ni," je Lisac konec oktobra govoril o podpori Okornu.

Ko je ponudil odstop, ga ni sprejel, čez teden dni ga je poklical v pisano

Po porazu z ljubljansko Ilirijo ob izteku preteklega leta je Okorn ponudil svoj odstop, ker naj ne bi čutil podpore direktorja. "Ne vem, zakaj ga takrat ni sprejel," se je vprašal Okorn.

Pričakoval je, da se bo to zgodilo. | Foto: Sportida Pričakoval je, da se bo to zgodilo. Foto: Sportida

Zato pa ga je Lisac po včerajšnji zmagi na Polzeli proti Hopsom danes popoldne (ne)pričakovano poklical v pisarno in mu dal vedeti, da se bosta poti razšli.

"Zanikal bom, da je v garderobi karkoli narobe"

Ker so pri Olimpiji v sporočilu za javnost zapisali, da se je pojavila zasičenost med igralci in trenerji, in ker je Devin Oliver na socialnem omrežju zapisal, da je sramota in da pogreša igranje v pravem moštvu, smo ti dve trditvi naslovili Okornu. Nanju je odgovoril: "Mislim, da je bilo to pri Oliverju zapisano v jezi. Zanikal bom, da je v garderobi karkoli narobe. Na glas upam to povedati. To so dejstva. Tam ni nič narobe."

"Zanikal bom, da je v garderobi karkoli narobe. Na glas upam to povedati. To so dejstva. Tam ni nič narobe." | Foto: Sportida "Zanikal bom, da je v garderobi karkoli narobe. Na glas upam to povedati. To so dejstva. Tam ni nič narobe." Foto: Sportida Okorn je lani Olimpijo po osmih letih pripeljal na vrh slovenskega prvenstva, osvojil je tudi pokalno tekmovanje. V tej sezoni je ljubljanski klub trenutno na drugem mestu državnega prvenstva, v Fibini Ligi prvakov je po devetih krogih pri treh zmagah, najbolj pa bode položaj v ligi ABA. Olimpija je trenutno na predzadnjem mestu, a le dve zmagi oddaljena od petega mesta, kar je jasen pokazatelj, da je tekmovanje izenačeno.

"Minusa sta le Cibona in Mornar. Če bi zmagali na teh dveh tekmah, bi bilo vse v redu."

"Glede Olimpije imam čisto vest. Z dvignjeno glavo grem, ko pogledam, kaj smo naredili v enem letu in pol. Za to sezono imamo prav tako že zagotovljeno karto za finalni del pokala Spar, v državnem prvenstvu imamo zagotovljeno karto za drugi del tekmovanja, kar je bil prvotni cilj, zgodba v Ligi prvakov je realna, v ligi ABA pa manjkata dve zmagi. Zame osebno sta to proti Ciboni in Mornarju. Zadnji poraz proti Mega Bemaxu je bila kocka. Dobiš ali ne. Ni šlo. Trdim, da sta tista dva dva poraza edina rezultatska minusa. Če bi tekmi dobili, bi bilo zdaj vse normalno," je razložil Okorn.

V ljubljanskem klubu že vrsto let poudarjajo, da je na prvem mestu sanacija kluba. Temu primerno so se zniževali proračuni ekipe. Letošnja zasedba je poceni, hkrati pa igra na treh tekmovanjih. In to je največja težava Olimpije, ki bo morala v tem segmentu v prihodnje nekaj spremeniti. Klub, kot je Olimpija, namreč ne more igrati na treh frontah, ker je kadrovsko zaradi omejenih financ podhranjena. Posledično trpijo rezultati.

Potrpljenje in mir. Olimpiji želi vse dobro.

Ali si je Okorn morda želel več potrpljenja zaradi tega? "Lani sem ga doživel in hkrati imel tudi mir. Mislim, da sem na koncu vse dobro unovčil. Pomembno je, da je slika Olimpije finančno stabilna. Za ekipo ni namenjenega veliko denarja. Pomembno je, da pride klub, kar zadeva finance, na zeleno vejo. Da bo beseda meso postala. Da bo prihodnje leto nato imel več denarja, hkrati pa tudi višji proračun. To sliko bi morali imeti vsi pred očmi. Sam sem jo imel in v tej luči sem delal," je odgovoril.

Za Olimpijo je, kot pravi sam, delal s srcem in dušo. | Foto: Martin Metelko/Sportida Za Olimpijo je, kot pravi sam, delal s srcem in dušo. Foto: Martin Metelko/Sportida

Čeprav se je predčasno poslovil od kluba, pa pravi, da odhaja ponosno: "Odhajam brez zamer. Olimpiji želim vse dobro. Mislim, da sem posel opravil več kot korektno. Še vedno pravim, da sta letošnja minusa poraza s Cibono in Mornarjem. V letu in pol sem vodil 115 tekem. To je velika številka. Ponosen sem na to, kar sem naredil za Olimpijo."

Martić stari znanec

Na njegovo mesto se bo usedel 52-letni Zoran Martić. Izkušeni slovenski strokovnjak je z ljubljanskim moštvom sklenil pogodbo do konca sezone.

Martić je v karieri dosegel dva velika uspeha na reprezentančni ravni. Na evropskem prvenstvu do 22 let je leta 1998 v italijanskem Trapaniju popeljal ekipo do drugega mesta, dve leti pozneje pa se je z reprezentanco do 20 let v Brnu veselil zlatega odličja.

Zoran Martič je novi trener Petrol Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Zoran Martič je novi trener Petrol Olimpije. Foto: Vid Ponikvar V Olimpiji je v preteklosti že delal. Od leta 1993 do 1997 je bil trener mladinskega pogona, kot pomočnik članskega moštva pa med letoma 2008 in 2010.

V tujini je na primer vodil madžarska Szolnok in Körmend, ciprski Apoel, ukrajinski Himik, Budućnost iz Črne gore, MZT Skopje, Trefl Sopot, deloval pa je tudi na Kitajskem pri Hejiang Chouzhou Golden Bulls. V Sloveniji je bil prav tako na čelu številnih klubov (Krka, Slovan, Zlatorog, Helios, Kraški zidar, Škofja Loka in Rogla).

Ne spreglejte