Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
30. 4. 2023,
8.50

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

FMP Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Yogi Ferrell Miro alilović Rok Radovič Karlo Matković liga ABA

Nedelja, 30. 4. 2023, 8.50

12 mesecev

Odzivi po prvi četrtfinalni tekmi Cedevita Olimpija - FMP

Hitrejša igra in dva mlada jokerja s klopi #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Za zmago sta zaslužena obramba in skok v drugem polčasu, je ključ za prvo zmago Cedevite Olimpije v četrtfinalu lige ABA izpostavil trener Miro Alilović. In da so imeli po kriznih šestih minutah v tretji četrtini nato dva jokerja s klopi − Roka Radovića in Karla Matkovića. Slednji je tako kot Yogi Ferrell, ki je dal 20 točk, izpostavil še, da so bolj nevarni, ko igrajo hitro košarko. Druga tekma bo v Beogradu.

Yogi Ferrer Cedevita Olimpija
Sportal Šest kriznih minut, a sta Ferrell in Matković priborila prvo zmago

Karlo Matković | Foto: Nik Moder/Sportida Karlo Matković Foto: Nik Moder/Sportida Cedevita Olimpija je v domačih Stožicah z zmago nad FMP iz Beograda s 87:77 končala polovico naloge za uvrstitev v polfinale lige ABA. Po izenačenem prvem polčasu je v drugem, po tistih kriznih šestih minutah brez točke, v ospredje stopil hrvaški reprezentant Karlo Matković. Dal je 11 točk, z zabijanjem ob koncu tretje četrtine pa dvignil celotno ekipo. Imel je še sedem skokov in podelil dve blokadi. "Hvala bogu, da smo izkoristili domači teren. Dobro smo se pripravili za tekmo. Zdaj imamo teden dni za drugo. Mislim, da se bomo pripravili še bolje in napake popravili," je po tekmi povedal 22-letnik iz Livnega. "Dobro je, da držimo visok ritem, da igramo hitro. To je naša prednost. Obrambo moramo še malo popraviti. Dvignili smo si tudi samozavest. Komaj čakamo drugo tekmo."

"Bil je naš joker. In smo naredili tisto ključno razliko, da smo pripeljali tekmo varno do konca," je Roka Radovića pohvalil trener Miro Alilović. Ko je v tretji četrtini vstopil s klopi, je takoj zadel trojko in prekinil nekaj več kot šest minut dolg točkovni post. Triindvajsetletnik je do konca odigral devet minut in dal skupaj pet točk. "V napadu smo se nakako bali vreči ne koš. Bili smo odprti, a nismo vrgli. Bilo je najbolj pomembno, da nekdo vrže, samozavestno. Na srečno sem bil to jaz. Trojka je šla noter in smo na koncu vsi veseli, da smo zmagali."

Rok Radović | Foto: Nik Moder/Sportida Rok Radović Foto: Nik Moder/Sportida Cedevita Olimpija je sploh prvič v sezoni v polni postavi, kot zadnji je poškodbo utrpel in zdaj tudi zacelil Yogi Ferrell. "Veliko lažje treniramo, lahko delamo celo menjave. Tega nismo imeli celotno sezono. Vsak igralec se nam v rotaciji zelo pozna," je poudaril glavni trener. V ključnih trenutkih tekme je Ferrell prevzel odgovornost in bil z 20 točkami tudi prvi strelec tekme. Presenetil je še Alilovića: "Iskreno, nisem pričakoval, da bo po takem premoru igral na tak način." Sam pa je o razpletu tekme v Stožicah povedal: "V prvem polčasu smo igrali prepočasi, v drugem polčasu pa smo dvignili ritem, bolje smo si podajali žogo, začeli zadevati in naredili razliko." Američan je še pohvalil igro pod obročem, češ da so Matković in soigralci v drugem polčasu v obrambi zaustavili prodore FMP. Lahkih košev za goste je bilo v prvem res preveč.

Trener FMP-ja: Doma bomo vsaj 20 odstotkov boljši

Yogi Ferrell je dal 20 točk. | Foto: Tine Ružič/Cedevita Olimpija Yogi Ferrell je dal 20 točk. Foto: Tine Ružič/Cedevita Olimpija "Imeli smo slabo drugo četrtino. V tretji četrtini smo imeli priložnost, a je imel nasprotnik bolj izkušeno ekipo. Ne želim se izgovarjati, a pri nas so tudi Američani praktično novinci. Na koncu smo se kar malo ustrašili. Upam, da bomo čez eden teden bolj pogumni, bolj osredotočeni. Da se bomo zavedali, da je v končnici vsaka napaka usodna. Pričakujem, da bomo doma igrali vsaj 20 odstotkov boljše," pa je črto pod tekmo potegnil trener ekipe iz beograjskega Železnika, Nenad Stefanović. Priznava, da Cedevita Olimpija pod vodstvom Alilovića zdaj igramo malo drugače, kot je prej pri Jurici Golemcu. "Vsak trener ima nekaj svojega. Nekaj igralcev ima malo drugačno vlogo. Imajo tudi bolje razporejene minute. Videli pa smo tudi, koliko jim pomeni Ferrell, ki ni igral skoraj mesec dni."

"Igralce sem opozarjal, da je FMP zelo dobra ekipa. Igrajo izredno dobro timsko košarko, tako v obrambi kot v napadu. Vsi so bili agresivni, maksimalno so si pomagali. Težko je bilo najti rešitev, neko luknjo. Mi smo pa imeli malo nervozen začetek, a je z minutami pritisk padel z ramen in igra nam je stekla. Skakalno pa se ne spomnim, kdaj smo bili tako dobri," pa je o nasprotniku povedal Alilović. Skok so Ljubljančani dobili s 35:28.

Utrinki s prve četrtfinalne tekme v Stožicah (foto: Nik Moder/Sportida):

Fotogalerija
1 / 28

Na polfinale bi lahko dolgo čakali

Miro Alilović | Foto: Nik Moder/Sportida Miro Alilović Foto: Nik Moder/Sportida Igrajo na dve zmagi, tako bi si lahko napredovanje v polfinale zagotovili že naslednji konec tedna. Je pa precej negotovosti, kdaj polfinale bo. Če se res uvrstijo vanj, jih tam čaka boljši iz četrtfinalnega dvoboja Partizan - Studentski Centar. A ta dvoboj se še ni začel, saj Partizan igra v četrtfinalu evrolige. In igra dobro, saj je pred napredovanjem na zaključni turnir. Tako bi lahko Cedevita Olimpija dolgo čakala na polfinalni dvoboj. "Saj ne veš, ali je to dobro ali slabo. Ko je tako daleč do tekme, komaj čakaš, kdaj bo. To se lahko kar vleče. Po drugi strani pa imaš veliko časa, da si odpočiješ, pripraviš in odtreniraš," je na to temo razmišljal Alilović.

Denver Nuggets Jamal Murray
Sportal Čančar gledal šov soigralcev, s 16 trojkami do prve zmage
Ne spreglejte