Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2024,
21.10

Osveženo pred

42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,06
Night of the Dragon poslovilna tekma Steve Nash Dirk Nowitzki Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Liga NBA Liga NBA

Natisni članek

Petek, 23. 8. 2024, 21.10

42 minut

Noč zmaja, poslovilna tekma Gorana Dragića

To pa bo spektakel: Dragić in Nash proti Dončiću in Jokiću

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,06
Goran Dragič Noč zmaja | V petek opoldne so pripravili Night of the Dragon Business Talk. | Foto Fundacija Goran Dragić

V petek opoldne so pripravili Night of the Dragon Business Talk.

Foto: Fundacija Goran Dragić

Kapetan zlate slovenske košarkarske reprezentance Goran Dragić ta konec tedna spektakularno in veličastno tudi uradno končuje bogato kariero. V Ljubljano je pripeljal kar nekaj visokih gostov. V petek opoldne se je najprej dogajal poslovno-športni družabni dogodek, zvečer pa gala večer Noč zmaja, na katerem so izvedli tudi izbor ekip kapetanov Dragića in Luke Dončića za poslovilno tekmo, ki bo v Stožicah v soboto zvečer. Član Goranove ekipe bo Steve Nash, član Lukove pa Nikola Jokić.

Goran Dragić
Sportal Dragić proti Dončiću, v Stožicah Nash, Dirk, Jokić, Bosh ...

V petek zvečer se je dogajanje preselilo na rdečo preprogo, na kateri so se v oblekah in kravatah predstavili vsi udeleženci sobotne poslovilne tekme. Gala večerja je bila priložnost za obujanje spominov. Kapetana Goran Dragić in Luka Dončić sta na naboru izbrala svoji ekipi za Goranovo sobotno poslovilno tekmo.

Prva peterka ekipe Gogi: Goran Dragić, Steve Nash, Nikola Vučević, Vlatko Čančar in Vladimir Radmanović. Na klopi bodo med drugimi Zoran Dragić, Rašo Nesterović, Matjaž Smodiš, Jaka Laković, Primož Brezec, Klemen Prepelič, Sani Bečirović, Saša Pavlović ...  Del ekipe bo tudi Chris Bosh, a ne bo igral.

Prva peterka ekipe Luka: Luka Dončić, Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Luis Scola in Robin Lopez. Med rezervisti bodo Edo Murić, Boban Marjanović, Gašper Vidmar, Beno Udrih, Jaka Blažič, Boštjan Nachbar, Matic Rebec, Dejan Bodiroga ... Dirk Nowitzki ne bo igral, a bo uradno del Lukove ekipe.

Goran Dragič Noč zmaja | Foto: Fundacija Goran Dragić Foto: Fundacija Goran Dragić Slavnostni govorec je bil legendarni Ivo Daneu, ki se je z izbranimi besedami poklonil novi legendi Dragiću. "Si legenda z velikimi in zlatimi črkami. Upravičeno se ti klanjamo. Si vrhunski športnik in dobrodelen na vseh področjih. Gogi iz lige NBA in Gogi iz Kosez."

"Od malih nog sem želel postati košarkar. Sledil sem svojim sanjam," je na odru dejal zlati kapetan slovenske reprezentance, ki je vrsto let igral in živel v ZDA. "Včasih so bili tudi težki trenutki in sem potočil kakšno solzico. A sem poklical domov in so me potolažili." Danes Goran primarno živi v Miamiju, kjer njegova otroka hodita v šolo, in bo tako za zdaj tudi ostalo.

Bosha naučil nekaj slovenskih besed

Goran Dragič Noč zmaja | Foto: Fundacija Goran Dragić Foto: Fundacija Goran Dragić Vabilu v Ljubljano se je odzval tudi nekdanji zvezdnik ameriške reprezentance Chris Bosh, Goranov soigralec iz Miamija. "Ko mi je prvič podal žogo, sem vedel, da se bova super ujela. Vedno je bil super fant." Bosh je še dejal, da ga je Goran naučil nekaj slovenskih besed: "Kako si, brate? Dobro!" "Bil bi dober trener. Če si bo to želel postati," pa je o Gogiju in njegovi morebitni prihodnosti povedal njegov prvi mentor pri Phoenix Suns Steve Nash.

Na dražbi iztržili 94 tisoč evrov

Potekala je tudi humanitarna dražba, na kateri so dražili žogo s podpisi vseh udeležencev (izklicna cena deset tisoč evrov), dres s podpisi vseh udeležencev (izklicna cena deset tisoč evrov) in dres Gorana Dragića iz osnovne šole Koseze (izklicna cena 15 tisoč evrov). Za žogo so dobili 32 tisoč evrov, za podpisani dres 22 tisoč evrov (največ je ponudil Bogdan Bogdanović), za prvi Goranov dres pa 40 tisoč.

Goran Dragić | Foto: Fundacija Goran Dragić Foto: Fundacija Goran Dragić

Zvezdniki so se v Ljubljani zbrali že v četrtek

Ta konec tedna se v Ljubljani dogaja pravi spektakel ob uradnem koncu bogate športne poti slovenskega košarkarja Gorana Dragića. Ta je v četrtek v prestolnici že pričakal nekatera velika imena svetovne košarke. 

Ob Luki Dončiću, s katerim bosta kapetana ekip, so v enega od hotelov že v četrtek prispeli Dragićev mentor Steve NashDirk Nowitzki, Chris Bosh in Igor Kokoškov, ki je Slovence popeljal do naslova evropskih prvakov, ter Saša Pavlović ...

Na poslovni debati tudi Nash in Nowitzki

Goran Dragić | Foto: Boštjan Podlogar/STA Goran Dragić Foto: Boštjan Podlogar/STA

Steve Nash | Foto: Boštjan Podlogar/STA Steve Nash Foto: Boštjan Podlogar/STA V petek opoldne je potekal Night of the Dragon Business Talk. Govorci so bili Matevž Frangež, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, Matevž Mazij, predsednik upravnega odbora in izvršni direktor Bragg Gaming Group, Drago Kavšek, član uprave Petrola, ter izvršni direktor Addiko Bank Andrej Andoljšek.

V okviru drugega panela Kariera po karieri so spregovorili in delili svoje izkušnje Dragić, Steve Nash, nekdanji NBA-igralec in Dragićev mentor, Dirk Nowitzki, eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, ter Bill Duffy, eden vodilnih zastopnikov športnikov in ustanovitelj agencije BDA Sports Management.

Steve Nash in Dirk Nowitzki | Foto: Boštjan Podlogar/STA Steve Nash in Dirk Nowitzki Foto: Boštjan Podlogar/STA "Biti mentor je nagrajujoče, saj ne samo da daješ, ampak tudi dobivaš nazaj. Vedno mi je bil užitek pomagati soigralcem. V ligo sem prišel iz Kanade, ki takrat ni imela toliko igralcev, in počutil sem se kot v drugi galaksiji, tako da sem se lahko poistovetil z Goranom, organizatorjem igre iz Evrope, in tudi Dirkom, z njim sva bila soigralca v Dallasu. Ni bilo težko podpirati Gorana, bil je zelo tekmovalen, dober soigralec in vsak dan je delal, da bi bil boljši," je o Dragiću povedal zdaj 50-letni Steve Nash.

Tukaj si lahko pogledate celotno dvourno debato (vir: STA:):

Dirk Nowitzki | Foto: Boštjan Podlogar/STA Dirk Nowitzki Foto: Boštjan Podlogar/STA Nowitzki, eden najboljših evropskih košarkarjev v zgodovini lige NBA in prvak z Dallas Mavericks leta 2011, je dejal, da je odločitvi o zaključku kariere v veliki meri botrovala njegova fizična pripravljenost. "Če gledate moji zadnji sezoni, sem se upokojil dve leti prepozno," se je pošalil. Po koncu profesionalne kariere si ni želel nove službe s polnim delovnim časom. "Všeč mi je, da lahko izbiram projekte in z družino potujem po svetu." Pojasnil je, da bi mentalno še zmogel kakšno leto: "Misliš, da še zmoreš, a tvoje telo popušča. Eno leto bi mentalno še zmogel ob Luki Dončiću, videl bi ga rasti in biti del tega, a fizično nisem mogel slediti. Že sredi 30. let je bilo težko, kaj šele v začetku 40."

Kapetan zlate slovenske košarkarske reprezentance Dragić je priznal, da je konec kariere malce strašljiv. "Vedno sem igral košarko, sledil določenemu urniku, zdaj pa tega ni več. Najti moram nove izzive," je dejal. Kot je povedal, pogreša tekme in soigralce, ne pa tudi treningov. "Svoje kariere ne bi menjal, z odločitvijo o upokojitvi pa sem pomirjen."

V soboto poslovilna tekma 

V soboto ob 20. uri sledi ekshibicijska tekma, na kateri se bo trlo zdajšnjih in nekdanjih košarkarskih zvezdnikov. Prisotni bodo tudi trenerji in košarkarski delavci, ki so na Dragićevi poti pustili pečat.

Ne spreglejte