Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
8. 9. 2017,
9.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

2

Natisni članek

Aleksej Nikolić EuroBasket 2017

Petek, 8. 9. 2017, 9.13

6 let, 6 mesecev

Nima lahke naloge, ko mu Dragić odpre prostor

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

2

Aleksej Nikolić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Eden od pomembnih članov slovenske košarkarske reprezentance na letošnjem evropskem prvenstvu je tudi mladi organizator igre Aleksej Nikolić, ki mu selektor Igor Kokoškov zaupa. Članu evroligaškega Brose Basketsa je v ponos, da se lahko tako na klubski kakor tudi na reprezentančni ravni uči od odličnih posameznikov. Med prvenstvom je veliko v navezi z grškim soigralcem v klubu Nikosom Zizisom. Verjame, da bi morala Ukrajina v osmini finala pasti.

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto:

Kakšno zadovoljstvo je bilo med fanti, ko ste za konec skupinskega dela preskočili še veliko in favorizirano Francijo?
Zadovoljni smo bili, da smo premagali tako kakovostno reprezentanco, kot je Francija. Še enkrat več smo videli, da lahko igramo zelo dobro košarko in premagujemo velike reprezentance. Prevelike evforije ni bilo. Lepo je, da smo zmagali vseh pet tekem, a vemo, k čemu stremimo. Ne smemo leteti previsoko in tudi ne prenizko. Verjeti moramo, za kaj delamo. V Istanbulu smo se hitro privadili na novo okolje, danes nas čaka trening in v soboto tekma.

Zaveda se, da spodrsljajev ne sme biti več. | Foto: Vid Ponikvar Zaveda se, da spodrsljajev ne sme biti več. Foto: Vid Ponikvar Tudi za vse je bil dvoboj s Francozi poseben test, saj ste imeli nasproti odlične organizatorje igre …
Vedno je dobro igrati proti najboljšim. Med igro časa za razmišljanje ni. Preprosto sem igral in dal svoj maksimum. Potem pride do izraza igra. Vsi smo dali svoj delež. Ne samo proti Franciji, ampak čez celotno prvenstvo. Zadržati moramo kolektivno igro.

Koliko ste sami z dobro igro v Helsinkih pridobili na samozavesti?
Držim raven in igram svojo igro oziroma delam tisto, kar od mene pričakujejo. Se pravi, agresivno igram v obrambi in organiziram napad. Tega se držim, kar je tudi moja vloga. To poizkušam izpeljati na najboljši mogoč način. Upam, da bom zadržal takšno raven igre naprej.

Že v klubu imate super mentorje, v reprezentanci pa prav tako. Vedno ste obdani s pravimi ljudmi in lahko le srkate znanje od njih.
Lahko bi se reklo, da imam prave ljudi okoli sebe. Sreča, da se lahko učim od najboljših. Veliko se pogovarjam z Gogijem (Goran Dragić, op. a.) in tudi klubskim kolegom Nikosom Zizisom, ki podrobno spremlja evropsko prvenstvo in tudi navija za nas (smeh, op. a.). V stiku sva in dobrodošlo je, da dobim kakšen nasvet tudi od njega, ki mi daje dodatno dozo samozavesti za tekmo. Vesel sem tega.

"Ne smemo leteti previsoko in tudi ne prenizko. Verjeti moramo, za kaj delamo," pravi Nikolić.  | Foto: Vid Ponikvar "Ne smemo leteti previsoko in tudi ne prenizko. Verjeti moramo, za kaj delamo," pravi Nikolić. Foto: Vid Ponikvar Ali vam ga je dal tudi pred tekmo z Grčijo, glede na to, da je grškega rodu?
Ne, pred Grčijo mi ni mogel zaželeti sreče (smeh, op. a.).

Kaj vam svetuje?
Največ govori o svojih izkušnjah z evropskega prvenstva. Veliko se na splošno pogovarjava o košarki.

V slovenski reprezentanci je vaša naloga, da stopite na parket, ko potrebuje Goran Dragić počitek. Kako težko ga je menjati?
Goran je Goran. Vsi vemo, da igra na vrhunski ravni. Ko pridem v igro, sam pri sebi o tem ne razmišljam. Poskušam oddelati svojo nalogo, ki jo imam, na najboljši mogoč način in tako pomagati ekipi. Vsak ima svojo vlogo. S tem se ne obremenjujem.

Od zdaj naprej vsak poraz pomeni pot domov. Ali bo s psihološkega vidika priprava na tekmo z Ukrajino kaj drugačna?
Zavedamo se, da spodrsljajev ne sme biti več. V skupinskem delu se je še lahko zgodil in si spodrsljaj lahko nadoknadil s kakšno zmago. Mislim, da se s tem ne smemo preveč obremenjevati. Moramo verjeti v to, kar delamo. V naš sistem. In preprosto iti na igrišče, uživati ter, kot pravi Igor, igrati našo tekmo. Smo favoriti, to je nedvomno. Ukrajina je lahko z zmago nad Izraelom pridobila na samozavesti. Na to moramo biti pozorni, da ne bomo dovolili, da se bodo košarkarji razigrali. Ukrajina nima kaj izgubiti. Če bomo mi oddelali svoje, verjamem, da bomo na koncu zmagali.

Ne spreglejte